Despre spectacolul Nanta din Seoul, Coreea de Sud

În ultima seară petrecută în Seoul am fost să văd spectacolul de muzică și teatru Nanta, cel mai longeviv spectacol din Coreea de Sud.

Spectacolul Nanta este unul dintre cele mai populare spectacole din țară, atrăgând anual sute de mii de spectatori din întreaga lume. Spectacolul este cunoscut pentru combinarea elementelor tradiționale de teatru, muzică și dans, cu elemente de divertisment modern, cum ar fi muzica pop și efecte vizuale impresionante.

Spectacolul a fost creat în 1997 de către un grup de artiști coreeni care doreau să creeze un show care să aducă o atmosferă veselă și energică în rândul publicului. Astfel, ei au combinat muzica tradițională coreeană cu ritmuri moderne și elemente de comedie pentru a crea un spectacol unic și captivant. În timp, spectacolul a devenit extrem de popular, atrăgând fani din întreaga lume.

Citeste in continuare: Despre spectacolul Nanta din Seoul, Coreea de Sud

Născut în afara legii – Trevor Noah

Născut în afara legii – Amintiri dintr-o copilărie sud-africană” de Trevor Noah era în wishlist-ul meu de luni de zile iar când am văzut că a fost adusă la biblioteca din oraș, n-am mai stat pe gânduri, am fugit să o împrumut. Am fost impresionată de povestea captivantă și de modul în care abordează subiectele delicate ale rasismului și discriminării în Africa de Sud, motiv pentru care o recomand tuturor, ai ce învăța din ea.

Trevor povestește despre copilăria sa într-o țară fracturată de apartheid, unde părinții săi au trebuit să se ascundă și să trăiască în ilegalitate din cauza relației lor inter-rasiale (mama era din Africa de Sud iar tatăl din Elveția). El descrie cu umor și emoție experiențele sale, de la încercarea de a se potrivi într-o lume care îl considera un outsider (fiind de culoare într-o lume împărțită între albi și negri), până la lupta sa pentru a-și construi o carieră în industria divertismentului.

Citeste in continuare: Născut în afara legii – Trevor Noah

Ce-am vizitat în insula Jeju – Coreea de Sud

Insula Jeju este o insulă vulcanică, care se află în Strâmtoarea Coreei, la aproximativ 100 km de mal, ocupând o suprafață de 1845 km². Este cunoscută şi sub numele de „Insula Zeilor”, singurul loc din lume care are trei certificate UNESCO, fiind recunoscut la nivel mondial ca rezervaţie naturală (din anul 2002), patrimoniu natural mondial (din anul 2007) şi parc geologic al lumii (din anul 2010).

Insula reprezintă una dintre cele 7 noi minuni ale naturii, alături de Amazon (Brazilia), Halong Bay (Vietnam), Cascada Iguassu (Argentina & Brazilia), Parcul Natural Subteran „Puerto Princesa” (Filipine), Table Mountain (Africa de Sud) şi Parcul Naţional Komodo (Indonezia). Jeju se mândreşte cu cele 360 de formaţiuni vulcanice numite „oreum”, precum şi cu nenumărate peşteri de lavă. 

Seongsan Ilchulbong (intrare 2000 woni – 1.41 euro)

Seongsan Ilchulbong este un crater vulcanic care răsare din mare, denumit literar „Vârful Răsărit de soare”, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Mi-a plăcut mult aici, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Seongsan Ilchulbong s-a ridicat deasupra mării acum 100.000 de ani, ca urmare a unei erupții vulcanice.

Citeste in continuare: Ce-am vizitat în insula Jeju – Coreea de Sud

Voxa vs AudioTribe

Am câteva luni de când folosesc alternativ Voxa și AudioTribe, m-am gândit să vi le prezint pe ambele, poate vă fac mai ușor procesul de decizie.

Înainte de apariția acestor aplicații nu ascultasem niciodată un audiobook. Nu mă atrăgea această idee, nu credeam că aș putea fi atentă la carte, nici măcar când stăteam degeaba în mașină, în trafic. Dar a apărut întâi AudioTribe (fosta Echo), mi-a plăcut promovarea lor, așa încât am devenit client, am ascultat câteva cărți, după care a apărut și Voxa, cu promovări peste tot, cu multe cărți, și am devenit și client Voxa. Acum le folosesc alternativ, altfel nici n-aș avea timp, nu reușesc să ascult mai mult de o carte pe lună. 

Citeste in continuare: Voxa vs AudioTribe

Spectacol ecvestru la The Ma Park – insula Jeju, Coreea de Sud

Insula Jeju se află în Strâmtoarea Coreei, la aproximativ 100 km de mal, ocupând o suprafață de 1845 km². Aici se atinge cea mai mare altitudine din Coreea de Sud – 1950 metri, fiind pe vulcanul stins Halla-san. Am ajuns aici cu avionul, cu plecare din Seoul, zborul a durat o oră și un pic.

Una din atracțiile acestei insulei este spectacolul ecvestru de la The Ma Park, cel mai mare parc turistic dedicat cailor din lume. Stadionul are o capacitate de 1500 de locuri, dar este bine de ajuns cât mai devreme, pentru a obține locuri bune. Spectacolul prezentat aici se numește “Oh, Goguryeo! 1,000 years of Kingdom” și durează 50 de minute. Din câte am găsit online, prețul pentru un bilet este între 9-14 euro.

Citeste in continuare: Spectacol ecvestru la The Ma Park – insula Jeju, Coreea de Sud

Vizită în Zona Demilitarizată Coreeană

Primul obiectiv turistic vizitat în Coreea de Sud a fost Zona Demilitarizată Coreeană, cea mai puternic păzită graniţă a lumii, aflată între cele două ţări, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, care se întinde de la est la vest pe o distanţă de 250 km, având o lăţime de 4 km. 

Am plecat de dimineață din Seoul și după aproximativ 2 ore de mers cu autocarul am ajuns într-o zonă unde am schimbat autocarul turistic cu unul aprobat, în care se aflau camere de filmat. Cu acel autocar am trecut în Zona Demilitarizată Coreeană, nu înainte de a fi verificate pașapoartele în autocar. Militarii care ne-au verificat aveau deja liste cu numele nostru, s-au uitat cu atenție la pașaport, au comparat fotografiile. Aceste verificări se fac atât la dus, cât și la întors, ca nu cumva să se infiltreze în locul unui turist un nord-coreean. De la urcarea în acest autocar ni s-a transmis să nu mai facem fotografii pe drum. S-a întâmplat în trecut să mai facă unii turiști fotografii, dar au fost observați și atunci militarii au venit și le-au șters toate fotografiile din telefon. Din acest moment ni s-a specificat exact când și unde aveam voie să fotografiem.

Am avut de așteptat puțin în apropiere de DMZ (Zona Demilitarizată Coreeană), in orașul Paju-Și, așa că am mers cu telegondola (Paju Imjingak Peace Gondola), la o înălțime de 50 metri. Biletul costă aproximativ 10 dolari, pentru o telegondolă cu podea din sticlă. Nu este ceva spectaculos, durează maxim 10 minute, treci și pe deasupra unei orezării.

Citeste in continuare: Vizită în Zona Demilitarizată Coreeană

Coreea de Sud: : generalități

Înainte de articolele despre obiectivele turistice din Coreea de Sud, m-am gândit să fac un articol general, așa cum am făcut și despre Tenerife în 2012.

Coreea de Sud este:

  • o țară din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Are capitala la Seoul, care este a doua metropolă din lume ca mărime (10 milioane de locuitori).
  • este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 100.210 km².
  • principalele religii sunt: budismul, protestantismul și romano-catolicismul. 
  • are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China.
  • toţi bărbaţii apţi cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani trebuie să efectueze stagiu militar. Li se face o verificare medicală și în funcție de nota primită, fie efectuează stagiu militar timp de 18-21 luni, fie fac muncă în folosul comunității (dacă sănătatea doar atât le permite). 
  • asistența medicală este gratuită, asigurările medicale sunt obligatorii și au un cost simbolic, câțiva dolari. După 40 de ani, cetățenii trebuie să meargă o dată la 2 ani să facă gratuit verificări medicale complete, inclusiv RMN sau alte analize mai detaliate. Poate și din acest motiv, speranța de viață este de 83 de ani aici. 
  • pensionarii au un statut special în Coreea de Sud. Primesc pensie, pensie de urmaș, dar de asemenea, dacă este nevoie, li se trimite periodic o persoană care să îi ajute cu curățenia, la diverse deplasări sau altele. De asemenea, dacă își doresc, li se asigură job-uri de câteva ore pe zi, ușoare, care să îi ajute să mai socializeze și să aibă o ocupație. Din câte ne-a povestit ghida noastră, persoanele în vârstă chiar își doresc aceste job-uri și sunt tare supărați dacă nu primesc unul.
Citeste in continuare: Coreea de Sud: : generalități

Cum am zburat cu Qatar Airways către Coreea de Sud

De fapt către Doha, apoi către Coreea de Sud și înapoi. 4 zboruri lungi, cele mai lungi din viața mea, cu cea mai bună companie aeriană din lume, la Economy Class, că nu suntem milionari. 🙂 Cu acest articol încep seria de povești despre excursia în Coreea de Sud, care sper să vă placă și să vă lămurească în privința acestei țări.

Zborul cu avionul până în Coreea de Sud a fost o parte importantă a acestei excursii, eram curioasă cum este să zbori atât de multe ore și cum este zborul cu Qatar Airways, despre care am auzit atât de multe lucruri bune. Despre prețul biletului de avion nu vă pot spune nimic, excursia a fost una de tip circuit și a fost cumpărată de la agenția de turism Dal Travel. 

Citeste in continuare: Cum am zburat cu Qatar Airways către Coreea de Sud