Presupun ca stiti ca de la 1 octombrie a fost introdusa rovinieta electronica. Eu nu citisem in ziar, am fost informata de tatal meu, asa ca atunci cand m-am dus sa o achizitionez (expirase cea de anul trecut) nu stiam la ce sa ma astept.

In primul rand nu mai este obligatoriu sa prezinti certificatul de inmatriculare atunci cand cumperi rovinieta. Poti sa precizezi doar numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei, informatii care sunt introduse intr-un dispozitiv electronic iar sistemul va genera automat toate datele de identificare (inclusiv categoria vehiculului si numele proprietarului).

Nu se mai ofera acel autocolant enervant care lasa urme pe geam si se indeparteaza cu greutate. Primesti un bon de casa precum si o “dovada”, ce contine informatiile despre masina, pretul platit si perioada de valabilitate. O rovinieta pentru un autoturism costa 120 lei (s-a pastrat pretul).

Atentie! Aceasta dovada se pastreaza un an de la data expirarii! Eu am intrebat la benzinarie si mi s-a spus ca il pot arunca linistita, ceea ce e total gresit. Soferii fara documentele care atesta plata rovinietei trebuie sa achite despagubiri in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1210 euro, si amenzi intre 250 si 4500 lei.

Controlul rovinietei se va face de catre echipe de politisti dar si automat, prin intermediul unor puncte fixe cu sisteme de camere video. Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor care circula pe drumurile nationale, acesta este verificat intr-o baza centrala de date iar daca nu este gasit, atunci se identifica contravenientul iar acesta va primi amenda acasa, in posta.

Aveti deci grija sa va cumparati rovinieta. Chiar daca nu obisnuiti sa faceti drumuri in afara orasului, ganditi-va ca multe strazi din oras sunt drumuri aflate sub administratia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si puteti fi amendat daca circulati pe ele fara rovinieta.

6 Comments on Despre rovinieta electronica

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.