Aşa cum vă povesteam şi ieri, in colaborare cu IWOSTIN organizăm în perioada 6 – 10 iunie 2011 o campanie de conştientizare a importanţei protecţiei solare, ţinând cont de riscurile majore pe care le presupune absenţa unei protecţii adecvate.

Astăzi vă prezint al doilea motiv pentru care protecţia solară este extrem de importantă.

PROTECŢIE ÎMPOTRIVA RIDĂRII ŞI ÎMBĂTRÂNIRII PREMATURE A PIELII

Dacă ieri v-am vorbit de sănătate, astăzi voi vorbi despre frumuseţe. Din păcate mulţi tineri se consideră nemuritori aşa încât ajungi mai uşor la ei cu argumente privind frumuseţea, decât cu cele de sănătate.

UVA (ultra violet aging) reprezintă 95% din razele UV iar aceste raze UVA sunt responsabile de ridarea şi îmbătrânirea prematură a pielii. Ele generează molecule de energie ridicată în piele (radicali liberi), care au efect negativ asupra colagenului şi elastinei, adică exact asupra acelor elemente care oferă elasticitate pielii. Razele UVA accentuează deteriorarea pielii pe termen lung şi duc la îmbătrânire şi ridare. Se spune că 90% din îmbătrânirea pielii se datorează expunerii la razele solare.

Acestea fiind zise, eu nu văd bronzul intens ca fiind o dovadă de frumuseţe. Nu-mi place deloc să văd bărbaţi sau femei cu pielea înnegrită de soare, mi se pare chiar hilar să văd la mare oameni daţi cu uleiuri de plajă (sau ulei de măsline) cum stau ca nişte pui la rotisor, răbdători să se prăjească bine.

Nu mai zic de orele întregi petrecute la solar. Nu aş da niciodată bani pe o asemenea activitate. Dacă vreau neapărat să am pielea uşor bronzată şi nu pot să stau puţin la plajă, atunci aş folosi o cremă autobronzantă. E mult mai sigur şi mai sănătos.

CE TREBUIE SĂ FACEM

  • Să petrecem timp moderat la plajă. Să mergem de dimineaţă şi să nu stăm după ora 11.00. Să aplicăm creme cu factor de protecţie potrivit pentru tipul nostru de piele, şi asta cu 30 de minute înainte de a ne expune la soare. După ce ieşim din apă să reaplicam cremă.
  • Să avem grijă de aluniţe – la orice modificare a lor mergeţi urgent la un control. Dacă aveţi aluniţe foarte mari sau care par periculoase, ţineţi-le acoperite la expunerea la soare. Cel mai bine e să întrebaţi un medic specialist cum vă puteţi proteja.
  • Să nu fim obsedaţi de felul cum arătăm, să nu ne dorim să copiem vedete – a fi bronzat nu înseamnă a fi frumos.
  • Să aplicăm creme cu factor de protecţie nu numai când mergem la plajă şi atunci când ieşim în oraş sau când conducem.

Mâine revin cu un nou motiv pentru a spune DA protecţiei solare.

3 Comments on DA pentru protecţia solară [2]

  1. Deja bronzatul a devenit un sport periculos, mai ales in conditiile exploziilor solare dese si a subtierii stratului de O3. Chiar ma gandeam azi, daca mergi la mare si stai la soare doar 4 ore pe zi(de la 8-10 si de la 17-19) in restul timpului ce faci, cu ce il umpli, nu cumva e cumplit de monoton, de plictisitor un asemenea concediu?

    • Da eu chiar asta fac Nice. Stau doar de la 8 pana la 11 maxim si dupa-amiaza rareori ma duc la plaja. Cu ce ne ocupam timpul? Eu mai citesc (imi place mult, ma relaxeaza), prietenul meu mai lucreaza la laptop – asta dupa ce venim de la plaja. Dupa-amiaza ne plimbam, luam masa, mai mergem in vizita prin alte statiuni sau in Constanta.
      Nu mi se pare plictisitor, e relaxant. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.