După cum cred că ştiţi de acum, ador ceaiurile oolong. Sunt preferatele mele. Aşa încât m-am bucurat mult când am primit de la Compania Ceaiului o mostră de Tie Guan Yin, Canton Tea. De-abia am aşteptat să o încerc şi nu numai pentru a-i afla gustul ci şi pentru a prepara pentru prima dată un ceai în gaiwan.
Despre Tie Guan Yin am mai discutat pe tea.mug.ro, am încercat un sortiment şi de la altă firmă, însă voi scrie câteva lucruri despre el şi aici. Mai este cunoscut şi sub numele de Iron Buddha, Tie Kuan Yin, Anxi Tie Guan Yin sau Iron Goddess of Mercy. Este un oolong foarte popular în China, chiar unul dintre cele mai cunoscute.
Tie Guan Yin-ul de la Canton Tea este un ceai din gama “Zi de zi”, din anul 2010, regiunea Anxi din provincia Fujian. A fost recoltat în toamna lui 2010, are frunze de un verde închis, uşor oxidate şi rulate sub forma unor pumni mici, închişi.
Pentru prepararea în stilul Gong Fu se foloseşte un gaiwan încăpător, de 200 ml, care se preincalzeste, se umple cu ceai (eu am folosit chiar toată mostra, de 10 grame), se adaugă apa fierbinte, turnată de la 10-15 cm, cât mai pe margini, fără a atinge frunzele. Se poate reinfuza de cel puţin 6 ori. Pentru metoda Gong Fu explicată pas cu pas, intraţi aici.
Nu mi-a fost foarte uşor să manevrez gaiwan-ul şi ceşcuţele foarte mici, una din ele chiar de 50 ml, fiind obişnuită cu ceainice mai grosolane, de minim 400 ml. Dar până la urmă m-am descurcat iar ceaiul, zic eu, a fost preparat corect. La gust am identificat note florale, este un ceai cremos, dulceag, cu un after taste lung. Nu prea am recunoscut notele de fruct, mai trebuie să mă joc cu Tie Guan Yin-ul pentru a-l savura pe deplin şi pentru a simţi tot ceea ce este de simţit.
Ulterior am preparat oolong-ul şi în modalitatea clasică – 2 linguriţe de ceai la 200 ml la o temperatură de 90 grade Celsius. Se lasă la infuzat timp de 2-3 minute. Se poate reinfuza de mai multe ori.
Şi prin această modalitate ceaiul a ieşit aproximativ la fel la gust, nu am găsit diferenţe prea mari.
Experienţa servirii unui asemenea ceai a fost deosebită, le mulţumesc celor de la Compania Ceaiului pentru posibilitatea pe care mi-au oferit-o. Puteţi cumpăra şi voi o mostră de Tie Guan Yin (10 grame) cu 7 lei de pe site, sau puteţi alege varianta de 50 grame, care costă 28 lei. Transportul este gratuit.
Nu uitaţi de codul de reduceri de 15% – “mihaelaanghel”.
Ce draguta e cescuta! Eu n-am reusit sa incerc niciun oolong,dar sper sa o fac cat de curand, m-ai facut tare curioasa.
O sa revin zilele astea cu un post despre cescuta, gaiwan si inca ceva. 🙂 Sunt foarte dragute!
Nu am incercat acest ceaiul oolong dar am auzit ca, are cea mai buna aroma dintre toate ceaiurile. Este adevarat?
Asta cu cea mai buna aroma depinde de fiecare persoana. Unora le place cel mai mult ceaiul alb, altora cel de fructe si tot asa. Dar pentru mine da, e cea mai buna aroma. 🙂