Zilele astea citesc cartea Steve Jobs – iLeadership pentru o nouă generație și pot spune că am aflat câteva lucruri foarte interesante. Unul din ele este despre spotul TV la primul Mac, lansat în ianuarie 1984. Eu nu mai auzisem de ea, dar se pare că este celebră, ba chiar este considerată una dintre cele mai bune reclame TV realizate vreodată. Are o durată de 66 de secunde și a fost difuzată în timpul transmisiunii campionatului Super Bown din 1984. A fost regizată de Ridley Scott, care devenise în acea perioadă unul dintre cei mai importanți regizori de la Hollywood, după ce a realizat filmul Blade Runner.

În carte este descrisă reclama, dar nu ar fi avut nici un farmec dacă nu o găseam pe YouTube și o vedeam “pe viu”. În reclamă se sugerează o scenă din romanul “1984”, scris de George Orwell. Finalul prezintă un mesaj: “Pe 24 ianuarie 1984, Apple Computer va lansa Macintosh. Și veți vedea de ce 1984 nu va fi ca 1984.”

Înainte să fie difuzată, membrii din consiliul de administrație al companiei Apple au refuzat-o, însă în cele din urmă, după ce Steve Jobs și Steve Wozniak (fondatorii Apple) s-au hotărât să pună bani de la ei (câte 400.000 de dolari fiecare) să o difuzeze, au acceptat să plătească să fie transmisă.

Reclama a avut un succes foarte mare și mai mult, a fost difuzată și în timpul programelor de știri deoarece era considerată deosebită. Și astfel Apple a câștigat spațiu publicitar suplimentar, fără să fie nevoie să mai plătească ceva.

Reclama a generat și vânzări foarte bune.

Steve Jobs – iLeadership pentru o nouă generație poate fi achiziționat cu 55 lei de aici. Eu am profitat de oferta de la mijlocul lunii octombrie a Ziarului Financiar și am cumpărat-o cu doar 16 lei (de la chioșcurile de ziare). Și sunt tare mulțumită de achiziția mea. 🙂

P.S. Știați că McIntosh este un soi de mere? Era preferatul conducătorului echipei care se ocupă cu producerea calculatorului, Jef Raskin, așa că acesta a denumit produsul Macintosh (bineînțeles, inspirându-se și după numele companiei).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments on Reclama Apple Macintosh 1984

    • Se vindea la chiosc pe la mijlocul lunii octombrie, impreuna cu Ziarul Financiar. Acum nu stiu daca se mai gaseste.

  1. De mere stiam, McIntosh e un soiul ce ocupa pozitia a doua in topul preferintelor mele dupa Jonathan. 😀 Reclama insa nu, abia acum e prima oara cand o urmaresc. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.