Sunt ferm convinsă că cel mai sănătos obicei este sportul. Și spune asta o persoană care niciodată nu a fost pasionată de sport, care a făcut sport numai din obligație, care de câte ori s-a putut s-a scutit de la această “corvoadă”. Și care a preferat să învețe pentru bac la obiectul Logică, să facă zeci de pregătiri (pentru că era un obiect făcut în clasa a X-a), teste, să învețe formule, decât să dea probă la sport. Știind foarte bine că la sport se lua foarte ușor 10, pe când la Logică nu prea. Și să nu uit, care a preferat să dea zeci de milioane pe electrostimulare, decât să încerce să facă un pic de mișcare.
În lupta dintre lene și convingerile mele, acestea din urmă au triumfat și m-am apucat serios de sport. Serios însemnând mersul la sala de sport de minim 3-4 ori pe săptămână, plus exercițiile recomandate în Programul Activia, care pot fi realizate acasă, fără să fie necesar să ai anumite aparate. Și mă gândesc serios să mă apuc și de Pilates – voi merge la o ședință test (am primit una gratuit la sala de sport pe care o frecventez) și dacă-mi place voi achiziționa un abonament.
La sala de sport eu am ales exercițiile cardio, care includ exerciții pe bicicleta verticală, banda de alergat, stepper, bicicleta eliptică, aparat de vâslit, bicicleta orizontală.
Câteva informații despre exercițiile cardio:
- implică o gamă largă de mușchi
- folosesc drept combustibil grăsimea depusă (ard calorii din depozitele de grăsime)
- întăresc inima și sistemul circulator
- cresc capacitatea pulmonară
- îmbunătățesc metabolismul
- întăresc articulațiile și mușchii
- reduc stresul
- reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
- previn hipertensiunea arterială
- previn apariția diabetului
- previn hipercolesterolemia
- oferă energie
- îți oferă o rezistență mai bună la efort
Și așa cum v-am promis eu mai demult, o să vă vorbesc despre fiecare aparat în parte (din cele pe care le folosesc eu).
Bicicleta eliptică este preferata mea. Tonifică atât partea superioară, cât și inferioară a corpului. Are un impact foarte mic, așa încât poate fi folosit și de persoanele care au probleme la genunchi. De obicei închei antrenamentul cu ea, fac cam 15 minute.
Aparatul de vâslit simt că-mi pune cel mai bine în mișcare mușchii brațelor. El accelerează circulația sângelui spre inimă, întărește mușchiul inimii, mărește capacitatea plămânilor, ajută la tonifierea mușchilor brațelor, umerilor, pieptului, abdomenului și spatelui. De asemenea, este benefic și pentru mușchii picioarelor, fesieri, șolduri și gambe. De fapt lucrează 80% din musculatura corpului. Și îmbunătățește și flexibilitatea. Eu nu prea am forță în mâini așa că acest aparat mi se pare printre cele mai dificile. Am început cu 3 minute/antrenament, ca acum să fac 100 de trageri (nu știu cum altfel să le spun), care îmi iau cam 5 minute.
Bicicleta verticală este recomandată pentru tonifierea coapselor, gambelor, șoldurilor. Eu încep fiecare antrenament cu bicicleta verticală, pe post de încălzire. Primele zile am făcut câte 5km, în 10-15 minute, apoi am tot urcat, acum fac cam 7.5 km tot în vreo 15 minute.
Bicicleta orizontală/culcată are cam aceleași efecte ca și bicicleta verticală, dar este mult mai comodă, fiind recomandată celor cu probleme ale spatelui. Dar și gradul de dificultate este mai redus. Eu fac vreo 10 minute de bicicletă culcată, stau rezemată de spătar, umblu pe net de pe telefonul mobil…și timpul trece foarte repede. Poate în viitor voi încerca și nivele superioare, ca să simt cu adevărat că-mi lucrează mușchii.
Stepper-ul tonifiază fesele, coapsele și șoldurile. Deci exact ce mă interesează pe mine. Cu toate acestea nu-s un mare fan. Lucrez la el de fiecare dată când merg la sală, dar nu mai mult de 5 minute. Oricum, acele 5 minute mă obosesc mai mult decât 20 minute la bicicleta verticală. Trebuie menționat și faptul că stepper-ul este considerat unul dintre cele mai bune aparate pentru exerciții cardiovasculare.
Banda de alergat accelerează rata metabolismului, ajută la stabilizarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge și ajută la creșterea nivelului de energie. Eu nu sunt un mare fan al alergatului, mă enervează că după ceva timp încep să simt o durere ascuțită în partea stângă jos a abdomenului (mi s-a spus că ar fi de la lipsa de exercițiu fizic…vom vedea dacă va trece pe parcurs), așa că folosesc banda de alergat pentru a…merge. 🙂 Dar aleg un grad maxim de înclinare (atât cât se poate pe aparatul respectiv) și o viteză mai mare, aproape suficient de mare pentru alergat. Pentru banda de alergat rezerv cam 15-20 de minute.
Și uite așa se duc 60-70 de minute de antrenament. Mi-ar plăcea să am mai mult timp la dispoziție, cu siguranță simt că aș putea mai mult. Aș vrea să mă apuc și de înot, ar merge perfect după o oră de fitness. Poate peste câteva săptămâni, când mi se mai eliberează programul. Și trebuie neapărat să ies și cu bicicleta pe afară, acum că s-a făcut frumos și s-au reparat trotuarele în Copou. 🙂
Voi cum stați cu acest obicei? Mergeți la sală, faceți exerciții acasă sau sport în aer liber?
Felicitari, Mihaela, pentru triumful convingerilor tale! Mie intotdeauna mi-a placut sa fac sport: acasa, in aer liber, basket, handbal, badminton…. acum merg la “sala cu piscina” din Iasi si din dorinta de a face din toate ce ofera complexul, nu am reusit niciodata sa fac un set de exercitii de cardio asa bine pus la punct cum faci tu. Mult spor in continuare, te pup!
E bine ca mereu ai fost sport de placere. 🙂 Eu m-am tot ferit de el si de aceea acum imi este asa de greu sa ma tin de el. Si nu e vorba numai de greutate sau de tonifiere…dar si de forta. N-am forta deloc in maini, de exemplu. Vreau si eu sa-mi iau un abonament la Moving (la el mergi sau la Unirea?), dar mai astept pana in august, sa am mai mult timp la dispozitie.
Trebuie sa ne vedem la un suc, sa mai povestim, te pup si eu! O zi frumoasa! 🙂
Am facut si eu sport intr-o vreme, acum 3-4 ani, cardio, fitness si inot, stateam toata ziua la club, ajungeam acasa epuizata. Imi placeau mult banda si bicicleta eliptica. Apoi m-am plictisit, dar si alte motive m-au determinat sa renunt.
Mi-a atras atentia dezvaluirea ta cu bacul, si eu am evitat sportul si am ales economia(materie care se facea pe atunci in clasa a 11-a). Nu am luat 10, ci 9,50, dar nu am regretat o clipa optiunea facuta.
Si o concluzie, cu timpul am realizat ca nu mai am chef de sport, chiar daca as avea timp si bani nu m-as mai duce acum la sala. A, poate doar daca as renunta la blog. Total. Si asta nu se poate pentru ca am domeniu. Si nici nu vreau. 😛
Ah, sa nu se inteleaga ca sunt complet sedentara, de cand cu pasiunea fotografiatului, merg mult, caut locatii demne de imortalizat, deci fac ceva miscare. Nu stiu daca e de ajuns, dar mai mult imi este imposibil.
Eu mi-as dori mult sa devin o persoana cu adevarat activa. As fi tare mandra de mine daca as merge la sport in fiecare zi. Si stiu ca nu fac asta mai ales din comoditate…daca sala de sport ar fi vis-a-vis de locuinta mea, cred ca m-as tine de program. Cu toate astea, am ales o sala relativ aproape, fac cam 5 minute cu masina pana acolo.
Mie intotdeauna mi-a placut sa fac sport, dar nu prea ma atrage fitness-ul. Prefer sportul in aer liber. Si prefer sa merg pe bicicleta decat sa alerg. 😀
Oricum, felicitari! Sper sa te tina! 😉
Si eu sper sa ma tina. 🙂 Cele mai bune sunt sporturile in aer liber…dar trebuie sa ai si unde sa le practici, si cu cine. Nu prea-mi vine sa merg cu bicicleta singura pe afara, de exemplu.
Eu faceam intr-o vreme acasa, exercitii de pe net. Acum m-am lasat ca e mult prea cald…
Este intr-adevar aiurea cu caldura asta…de multe ori m-am gandit sa nu mai merg la sport, pentru ca afara erau si 37 grade, mai ales la pranz cand ma duc eu. Dar tot m-am dus, chiar daca ajungeam la sport gata transpirata, de parca deja facusem sport jumate de ora. 🙂
Desi, la prima vedere, caldura este un impediment, sa sti ca cea mai buna pentru orice tip de activitate in aer liber este vara…multi isi doresc sa transpire si sa slabeasca, ma rog..nu stiu daca e si cazul tau..insa prin transpiratie nu doar ca slabesti, dar organismul elimina si o serie de toxine..
Mie niciodată nu mi-a plăcut sportul cu audiență. 😆 Pe la sală am mai mers, dar mai mult târâtă de prietene. Iar prin sală mă refer la chestii gen aerobic, pentru că partea cu fiare și alte chestii de făcut mușchi nu mă atrage (gustul meu estetic la femei și bărbați nu se împacă prea bine cu noțiunea de mușchi).
Prefer acasă… și mai ales să alternez foarte mult stilurile. Am programe de exerciții de la 10 minute la o oră jumate și am de făcut ceva indiferent de cât timp am la dispoziție. Alternez mult și stilurile; deși în general majoritatea sunt bazate pe Pilates, am și aerobic, exerciții din alea forte ale Jillian Michaels sau tae-bo. Dacă am avut o zi mai obositoare sau am mers mult, clar nu mă bag la chestii cu sărit de colo-colo că nu face asta bine la genunchii nimănui. Nu am un ritm clar. Dacă fac un exercițiu intens, fac o pauză o zi-două, dacă fac chestii ușoare nu fac pauză decât dacă chiar nu îmi permite programul.
În școală mi-a displăcut sportul pentru că se făcea mult sporturi de echipă (fetele în general handball) și pe mine maxim tenisul mă captivează (adică maxim doi). Mi-ar fi plăcut să facem mai multă gimnastică.
În facultate însă mi-a plăcut mult sportul; deși se făcea o dată la două săptămâni, făceam uneori și dans aerobic, o dată am făcut chestii gen balet, mai erau biciclete, etc.
Unde ma duc eu, aparatele pentru exercitiile cardio sunt intr-o sala separata, si la pranz sunt cam singura pe acolo. 🙂 S-a mai intamplat sa fie maxim o persoana sau doua. In schimb, la aparatele pentru forta sunt o multime de baieti, mai mereu. 🙂
Eu de Pilates sunt extrem de incantata! Ma simt minunat de cand merg la antrenamente, de 3 ori pe saptamana in general. Am deja aproape doua luni de cand ma tin serios de sport si sunt foarte fericita! Si arat tot mai bine pe zi ce trece, fara modestie o spun 🙂
Te cred Anca! In august cred ca ma apuc si eu, dupa ce o sa fiu mai libera.
Daca nu ai incercat pana acum, am convingerea ca o sa-ti placa sa faci pilates. Este pentru relaxare si tonifiere. Dar daca vrei sa slabesti trebuie sa-l combini cu tae-bo, aerobic si/sau cardio.
Am sa il incerc in august cred, sau in septembrie, in functie de cum imi programez si concediul. Sau am sa iau sedinte, nu abonament pe o luna, ca sa pot sa incerc cat mai repede.