A trecut deja o lună de când port ochelarii de vedere cu filtru UV Broad Spectrum și pot spune că m-au făcut să mă răzgândesc în privința achiziției de ochelari de soare. Nu se mai merită, simt că lentilele de ochelari Crizal Forte UV (de la Essilor International) îmi protejează bine ochii, nu mă mai deranjează atât de mult lumina puternică. Și ochelarii de soare sunt prea scumpi, am întrebat și ar veni cam 1000 lei doar lentilele (cu tot cu subțiere, necesară în cazul meu). Posibil să-mi iau o pereche normală, să-i port pe plajă și în mașină, când stau în dreapta, și n-am nevoie să văd perfect.

Este însă important să încercăm să ne protejăm ochii fie cu ochelari de vedere cu asemenea filtre, fie cu ochelari de soare. Uitați și de ce:

  • Razele UV reprezintă un pericol major pentru ochi. Radiația UV are un impact direct asupra sănătății ochilor grăbind îmbătrânirea acestora și apariția cataractei. Cataracta cauzează incețoșarea privirii,în unele cazuri provocând orbirea.
  •  Razele UV ne afectează ochii timp de 365 de zile pe an. Deși toată lumea știe că razele acestea sunt foarte dăunătoare în zilele însorite, nu toți știm că ele ne afectează ochii pe tot parcursul anului, chiar și atunci când afară e înnorat. Când nu ne aflăm sub bătaia directă  soarelui ne supunem la o expunere UV de peste 40%.
  • Radiațiile UV se împart în trei categorii: UVA, UVB și UVC. UVA sunt cele mai frecvent întâlnite și au un nivel constant tot timpul anului. Radiațiile UVB au o energie superioară radiațiilor UVA, iar nivelul lor diferă în funcție de lună, de perioada din zi, cât și de latitudine și altitudine. Radiațiile UVC au cea mai mare lungime de undă și sunt cele mai periculoase, dar sunt blocate de stratul de ozon din atmosferă.
  • Conform Organizației Mondiale a Sănătății, principalele cauze ale pierderii vederii în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare sunt legate de razele UV. Se estimează că aproximativ 15 milioane de persoane din întreaga lume își pierd anual vederea din cauza cataractei, iar 20% din aceste  cazuri sunt cauzate sau agravate de expunerea la UV. Pe de altă parte, 5% până la 10% din cazurile de cancer de piele apar la pielea din jurul ochilor și sunt direct legate de razele UV.
  • Conform ultimelor cercetări făcute de către experții de la NASA, 2012 este anul cu cele mai intense furtuni solare din ultimii 50 de ani, care pot concura doar cu furtunile solare din 1958.

Aveți grijă de ochii voștri, nu-i neglijați și nu uitați să mergeți la oftalmolog o dată pe an, la o consultație. Poate nu aveți probleme cu vederea, însă se poate să descoperiți că aveți conjunctivită, mătreață pe gene (da, există așa ceva) sau alte minuni, și acestea trebuie tratate corespunzător.

9 Comments on Atenție la razele UV

  1. Parca in 2011 se vorbea des in mass-media de explozii solare, credeam ca anul asta am scapat de ele. Se vede treaba ca m-am inselat.Eu nu-mi permit ochelari scumpi de soare, ma protejez cum pot, cu ce pot. Iar consultatii suntem obligati sa facem la serviciu…

    • E foarte bine ca faceti consultatii pentru servici – apreciez firmele care ofera angajatilor servicii medicale gratuite.

  2. Si eu mi’am facut ochelarii mei de vedere, mi’am pus lentile fotocromatice de la Transitions, pe maro si sunt multumita de ei pana acum :D.

  3. Cat am fost plecata la mare numai ochelarii de soare i-am tinut aproape + crema de protectie UVA UVB si mi-s ok acum. Soarele tot m-a prins si m-a ars dar nu atat de tare pe cat as fi fost de nu ma protejam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.