Promit că acesta este ultimul articol general despre Tenerife, înainte de seria despre obiective turistice, cazare, închiriere mașini, ș.a. Cred că și acesta este important pentru că am constatat că multe persoane nu știu unde se află exact Insulele Canare, au impresia că sunt mult mai aproape de Spania. Tocmai de aceea mulți prieteni erau uimiți să afle că vom face 5-6 ore cu avionul până acolo, li se părea foarte mult.

În harta de mai sus am evidențiat locația exactă a Insulelor Canare. Insulele Canare aparţin din punct de vedere administrativ de Spania, iar geografic de Africa. Astfel, am avut parte de prima mea călătorie în Africa. 🙂

Înainte de alte informații vreau să evidențiez principalele lucruri care fac din Insulele Canare o destinație super: nisip fin și negru (vulcanic), muntele vulcanic Teide (3718 m), oceanul limpede, în largul căruia puteți vedea balene și delfini, palmieri, flori superbe, viu colorate.

Insulele Canare sunt un arhipelag format din șapte insule de origine vulcanică din Oceanul Atlantic, relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele aparțin Spaniei, formând o comunitate autonomă a acestei țări. Cele 7 insule sunt: Tenerife (capitală Santa Cruz de Tenerife), Gran Canaria (capitală Las Palmas de Gran Canaria), Lanzarote (capitală Arrecife), La Palma (capitală Santa Cruz de La Palma), La Gomera (capitală San Sebastián de La Gomera), El Hierro (capitală Valverde), Fuerteventura (capitală Puerto del Rosario).

Tenerife este:

 • cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, situată la numai 300 km de coasta Africii de Nord și la 1000 km de Peninsula Iberică;
 • dominată de muntele vulcanic Teide, cel mai înalt vârf din insulă, dar și din întreaga Spanie (3718 m), care oferă un peisaj și o atmosferă unică; pentru acest motiv, a fost ales ca loc de filmare al celebrelor producții hollywoodiene “Războiul Stelelor” și “Planeta Maimuțelor”.
 • insula contrastelor naturale; sudul insulei este arid, cald și renumit pentru plajele sale largi de nisip (Playa de las Americas, Costa Adeje, Los Cristianos) iar nordul insulei este foarte verde și împădurit, predispus la ploi sporadice. Doar într-o oră de condus, poți trece de la o baie în ocean la o plimbare prin zăpadă pe muntele Teide; temperatura variază în funcție de locație – sudul și vestul insulei au cele mai ridicate temperaturi, iar în contrast, în apropierea Muntelui Teide sunt deseori vânturi puternice și chiar zăpadă.
 • variată din punct de vedere gastronomic, combinând rețetele tradiționale spaniole cu influențe din Africa și America Latină. Specifice insulei sunt “Papas Arrugadas”, cartofi fierți preparați cu condimente și sosuri Mojo, “Caldereta” și “Sanchoco Canario”, rețete tradiționale din pește.
 • insula primăverii eterne – temperatura medie a aerului și a apei de-a lungul întregului an conferă insulei această emblemă.

Limba vorbită: spaniola

Moneda: euro

Mijloace de transport: taxiuri, autobuze (mai degrabă autocare, foarte moderne, comode, cu aer condiționat deasupra fiecărui scaun, pe care-l poți manevra cum vrei), mașini de închiriat. Pentru plimbări lumea mai închiria biciclete.

Acte necesare: este suficient buletinul, nu este nevoie de viză

Durată zbor: 5-6 ore cu avionul (din București)

Temperaturi: subtropicală semi-aridă, temperaturile variază între 15 și 30 de grade. Cele mai fierbinți luni sunt iunie-august, iar cea mai mare cantitate de precipitații se înregistrează în perioada decembrie-februarie. Chiar și iarna (în luna ianuarie) sunt temperaturi de 23 de grade și se poate face baie în ocean. Apa oceanului este caldă tot timpul anului. Datorită curenților oceanici, condițiile climatice variază de la nord la sud (mai cald în sud, mai frig și ploios în nord).

Diferență de fus orar:  – 2 ore față de România

Infrastructura: insulița asta are străzi mai bune decât toată România. Și bineînțeles și autostradă. Traficul este fluent, nu este aglomerație, lumea este calmă la volan. Am observat că șoferii de acolo opresc imediat la trecerea de pietoni, indiferent că vin cu viteză sau nu, că pietonul este încă pe trotuar sau nu. Sunt foarte politicoși și răbdători cu pietonii. Semafoare sunt doar în capitală, Santa Cruz, în rest sunt multe sensuri giratorii. Am călătorit mult cu mașina și s-a mai întâmplat să dăm peste străzi denivelate, dar gropi foarte, foarte puține…poate 2, 3 în toți cei 700 km făcuți.

Aeroporturi: sunt 2 aeroporturi, unul în sud (Reina Sofia) și unul în nord (Tenerife North).

Apa oceanului: limpede, curată; peștii vin până aproape de mal, nu sunt deloc timizi. 🙂

Plaje: toate plajele sunt publice, nu există plaje private. Majoritatea plajelor sunt cu nisip negru, vulcanic, foarte fin. Unele plaje sunt cu nisip auriu, adus din Sahara. Nisipul este foarte fin, fără scoici (nu te rănești la picioare). Cu toate acestea, dintr-un motiv pe care nu-l înțeleg, turiștii preferă piscinele (poate din cauză că majoritatea turiștilor sunt mai în vârstă). Nu este un lucru chiar rău, astfel plajele nu sunt aglomerate, ai loc să respiri, nu e zgomot, agitație.

Surse de informare: wikipedia.orgwww.vola.ro.

9 Comments on Tenerife: generalități

 1. Mihaela, apropos de nisipul gasit aici, de origine vulcanica, care este preferatul tau, cel alb coraligen, cel auriu, clasic sau cel negru-cenusiu?

  • Cred ca-mi plac toate, fiecare are farmecul sau. Cel alb coraligen inca nu l-am intalnit dar sper sa o fac anul viitor. Cel auriu e f bun pentru poze, reflecta mai bine lumina soarelui. Cel negru-cenusiu este deosebit, special…Atat timp cat este curat si fin…imi plac toate.

  • Buna Dana.
   Da, noi am luat zbor direct din Bucuresti. Zborul a durat vreo 6 ore. Daca mai ai nevoie si de alte informatii, te rog sa-mi scrii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.