Am cumpărat această carte în urmă cu ceva timp dar de-abia zilele trecute am reușit să o termin. Nu din cauză că ar fi plictisitoare, ci pentru că din păcate am prea puțin timp la dispoziție pentru citit.
Înainte de a citi cartea știam câteva lucruri despre moartea Romanovilor, monarhii Rusiei, dar mai puține despre caracterul lor, despre împrejurările în care au murit, despre motivația criminalilor. Și ce am citit m-a îngrozit, pentru că mi s-a reamintit că mai mulți oameni au fost omorâți din motive politice, și mai ales că printre acești oameni se aflau și 5 copii, cu adevărat nevinovați. Cu atât mai cutremurător este să citești, să simți, să te pui în locul unor oameni, mai ales după ce afli că erau oameni modești, prietenoși, credincioși, care nu voiau decât să trăiască simplu și să-și facă datoria, cea cu care au fost însărcinați de la naștere.
N-o să vă povestesc foarte multe detalii despre carte, pentru că mi-ar plăcea să fiți curioși să o cumpărați și să o citiți. Cartea prezintă pe larg evenimentele din timpul arestului la domiciliu al țarului și al familiei sale. După arest dar înainte de trimiterea lor la Ekaterinburg, au fost oarecum fericiți deoarece aveau o anumită libertate, puteau primi corespondența, puteau ieși în aer liber, puteau primi vizite. Trăiau oarecum normal numai că nu mai aveau responsabilitățile de monarhi. Dar la Ekaterinburg s-a schimbat foaia. Au trebuit să renunțe la o mare parte din personal, inclusiv doctori și profesori ai țareviciului și al Marelor Ducese. Dar asta nu e nimic pe lângă închiderea lor în câteva camere și restricționarea plimbărilor în aer liber la o oră pe zi. Familia regală era obișnuită deja să trăiască cât mai modest, așa au fost învățați, așa că nu asta a fost o problemă. Plictiseala, izolarea și problemele medicale ale prințului Alexei și ale mamei sale, Alexandra, au fost cele care le-au răpit bucuria prizonierilor.
Printre evenimentele de zi cu zi, extrase atât din jurnalele Romanovilor, cât și din cărțile de istorie, ni se prezintă fiecare personaj pe larg. Putem afla despre viața țarului, despre țarina Alexandra, despre ducese (Maria, Olga, Tatiana și Anastasia), despre prinț (Alexei) și despre servitorii fideli ai familiei imperiale. Pentru că în captivitate li s-a permis să-și păstreze bucătarul, ajutorul de bucătar, un medic, camerista și valetul. Aceștia au rămas alături de familie pentru că așa și-au dorit, au preferat să moară alături de ei decât să îi lase singuri. Singurul care a scăpat, pentru că așa au hotărât bolșevicii, a fost micul ajutor de bucătar, un copil. Atâta milă au avut. În rest până și pe unul din câinii familiei i-au omorât.
Nu vreau să vă dau foarte multe detalii despre cum au murit Romanovii pentru că este groaznic. Nu a fost o execuție scurtă, au fost torturați timp de 20 de minute, împușcați în mod repetat, loviți cu baionetele, înjunghiați. Știu doar că nu erau oameni răi. Nu trăiau în lux, nu știau ce e aia lux. Dormeau pe paturi de campanie, copiii nu erau strigați decât pe nume, chiar și de către servitori, își făceau singuri curățenie. Erau oameni foarte credincioși, iar asta, împreună cu moartea lor nefericită, i-a transformat în martiri și au fost canonizați – Biserica Ortodoxă Rusă îi consideră sfinți.
Nici după moarte nu au avut pace. Au fost dezbrăcați, aruncați inițial într-o mină veche, într-o băltoacă mizerabilă, arși cu acid pentru a nu fi recunoscuți. După o zi au fost scoși și duși în altă parte, arși, despărțiți și împrăștiați în gropi de pe lângă un drum. De-abia după zeci de ani li s-au descoperit cadavrele iar după 80 de ani au fost înmormântați creștinește.
Poate vă întrebați dacă Anastasia a scăpat sau nu, pentru că au fost tot felul de impostori, filme, desene animate care au promovat acest fapt. Nu, nu a scăpat, a murit alături de familia sa. Lucru demonstrat prin analize ADN realizate în urmă cu câțiva ani.
Dacă sunteți pasionați de istorie, dacă vă interesează să aflați mai multe despre ultimele zile ale Romanovilor, vă recomand această carte. Costă 35 lei și o găsiți în majoritatea librăriilor.
In perioada liceului, am citit foarte multe carti de istorie, dar cu timpul nu am mai avut timpul necesar pentru a le rasfoi macar. Aceasta carte mi-a starnit curiozitatea datorita trairilor nefericite pe care le-au avut Romanovii. Va fi pe checklistul de luna viitoare.
Ma bucur ca ti se pare interesanta.
cred ca mi-ar place aceasta carte. pare cel putin interesanta si poti afla mci secrete din istorie…
Este foarte interesanta. Am dat-o mai departe mamei si bunicului meu, sa o citeasca si ei. 🙂
Foarte interesanta povestea lor. Stiam cate ceva de la orele de istorie din liceu. Sincera sa fiu cartile istorice nu m-au prea pasionat pentru ca atunci cand am luat lectura mai in serios le-am considerat putin plictisitoare, dar evident ca eu aveam in minte genul de carti tip documentare care intr-adevar nu m-ar atrage nici acum.
Eu mereu am fost pasionata de istorie. Mai ales in gimnaziu si liceu. Cred ca mi se trage de la bunicul meu. 🙂
buna cartea asta! 🙂
Da, o carte f interesanta.