Întâi am auzit de film, de-abia apoi de carte. Acum am citit cartea şi vreau să văd şi filmul, dar din păcate deja nu mai este în cinematografele din Iaşi. Eh, o să vină şi timpul filmului. Până atunci vă recomand din suflet să citiţi cartea, dacă vreţi să vă amuzaţi, să vă amintiţi, să vă petreceţi plăcut timpul liber.
Pensionara Emilia Apostoae, la aproape zece ani de la Revoluţie, îşi aminteşte cu plăcere de tinereţea sa şi consideră că sub regimul comunist a avut o viaţă îndestulată, în care nu i-a lipsit nimic. Acum nu mai este cazul aşa încât este nostalgică şi nu este de acord cu fiica sa, Alice, emigrată în Canada, care o sfătuieşte ca la alegeri să nu voteze cu foştii comunişti. Emilia îşi aminteşte de copilăria sa, la ţară, alături de părinţi şi de sora ei Sanda. A luptat cu toată puterea să ajungă la oraş – aici a făcut o şcoală profesională şi s-a angajat la o fabrică. A avut o muncă foarte bine plătită, colegi plăcuţi şi amuzanţi. Îşi aminteşte doar clipele frumoase, le ignoră pe cele mai puţin plăcute. Vede numai îndestularea şi nu se gândeşte şi la cei din jur. Doamna Rozalia, croitoreasa ei, îi povesteşte însă şi de viaţa mai puţin norocoasă a celor care nu erau acceptaţi de sistem.
În afară de amintiri şi de nostalgie, cartea abundă de fragmente amuzante.
Bancuri:
“Un ascultător întreabă la radio: Nu vă supăraţi, este posibil ca o femeie să nască de trei-patru ori în acelaşi an calendaristic? Realizatoarea răspunde: Nu, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, sigur nu.”
“Cele 7 minuni ale comunismului – Unu: în România toată lumea are serviciu. Doi: deşi toată lumea are serviciu, nimeni nu munceşte. Trei: deşi nimeni nu munceşte, planul se face peste 100%. Patru: deşi planul se face peste 100%, magazinele sunt goale. Cinci: deşi magazinele sunt goale, toată lumea are ce mânca. Şase: deşi toată lumea are ce mânca, nimeni nu e mulţumit. Şapte: deşi nimeni nu e mulţumit, toată lumea aplaudă.”
Momente:
S-a anunţat vizita lui Nicolae Ceauşescu la fabrică. Pregătiri:
“Îmi povesteşte că pe ei i-au dus la transplantat porumb. …scot porumbul de pe un lot experimental, porumb mare şi frumos, şi îl plantează la marginea lanurilor, câte două-trei rânduri, pe drumurile pe care va circula Ceasuşescu. De-acolo scot porumbii piperniciţi, pe care îi încarcă în remorci.”
“de ce-s brazii aşa de prăfuiţi? I s-a explicat că au fost spălaţi cu furtunul, dar că mai verzi de-atâta nu i-au putut scoate. Atunci tipul cică a început să zbiere că, dacă e nevoie, să fie vopsiţi, numai să arate ca brazii adevăraţi, de la munte.”
“i-au pus să scoată toate vacile negre din efectiv, fiindcă n-au un ton optimist.”
Am “gustat” şi fragmentele în care se descrie întâlnirea Emiliei cu viitorul ei ginere, Alain, şi mai ales pregătirile făcute de Emilia şi soţul ei, Ţucu, pentru venirea celor doi tineri din Canada.
“Sînt o babă comunistă!” se găseşte în librării la preţul de 24.95 lei.
Mersi frumos, interesantă și binevenită recomandare!
Si eu la fel, am auzit mai intai de film si pe urma de carte. N-am vazut filmul inca, vreau sa-l vad, sper sa fac rost de el in curand. Dar am cumparat cartea ebook, si de fapt era urmatoarea carte pe care vroiam sa o citesc. Acum citesc un volum de Rodica Ojog-Brasoveanu, si dupa aia vreau sa o citesc pe asta.
Sa ai un weekend excelent!
Cica in Iasi a rulat doar o zi in cinematografe…:(