de-vanzare-mariana-15-ani_1_fullsizeŢările din Europa de Est au devenit principalele exportatoare de fete în Uniunea Europeană. Conform puţinelor studii pe care le avem, în prezent 300.000 de femei se prostituează în Vest. Cât despre numărul celor care sunt vândute… Toate acestea se petrec sub ochii noştri, pe străzile noastre, în barurile noastre, în parcările oraşelor noastre. Oficial, autorităţile, reprezentanţii legii, politicienii se plâng. În realitate, procesele intentate traficanţilor de carne vie sunt rarisime. Îmi dedic viaţa tuturor acestor fete care au cunoscut infernul, pentru a le asigura un loc unde să se refugieze dacă reuşesc să fugă. Dacă nu le-aş ajuta eu, cine să o facă? – Iana Matei

Aceste cuvinte m-au determinat să cumpăr cartea scrisă de Iana Matei. Am vrut să aflu mai multe informaţii despre această problemă, să înţeleg mai bine ce se întâmplă.

Cartea începe cu o prezentare a Ianei Matei, de la copilăria trăită în comunism, la Revoluţie, mineriada din 1991, fuga ei din ţară. După ce primeşte statut de refugiat în Serbia, se mută în Australia, unde are posibilitatea de a-i ajuta pe cei mai puţin norocoşi. Începe cu hrănirea copiilor străzii, activitate care se extinde până la înfiinţarea unui ONG. După o perioadă începe să-şi dorească să se întoarcă în România, pentru a ajuta copiii din ţara ei natală. Întorcându-se în ţară, află de la autorităţi de adolescente care au fost vândute, abuzate, obligate la prostituţie, şi impresionată de suferinţa acestor copii, începe o lupta aprigă pentru a-i salva şi proteja.

Iana Matei a ajutat cel puţin 420 de tinere să se reintegreze în societate. Le-a adăpostit, le-a ferit de traficanţi, le-a acompaniat şi susţinut la procesele împotriva acestor indivizi, a fost un intermediar şi protector în relaţia cu statul. Nu este uşor să lucrezi cu adolescente traumatizate, care întreaga viaţă nu au primit decât mizerie, foamete, bătăi şi alte abuzuri fizice.

Iana Matei se luptă zi de zi nu numai cu traficanţi, ci şi cu legislaţia din România şi alte ţări. Cum e posibil ca traficanţi care distrug viaţa a zeci, dacă nu sute de copii, să primească în cel mai rău caz 3-4 ani de închisoare? Cum să trăiască acele fete salvate, ştiind că oricând traficantul sau parteneri de-ai săi, pot veni să le răpească şi să le trimită în alte ţări, la produs sau să le omoare?

O admir pe Iana Matei, e mare lucru să-ţi dedici viaţa pentru a-i ajuta pe cei din jurul tău. Citind cartea am impresia că întreaga ei existenţă a fost o luptă şi nu ştiu cum de rezistă, cum de nu s-a lăsat bătută, cum de reuşeşte să-şi menţină optimismul şi determinarea de a schimba ceva. Felicitări doamnă!

Vă invit să citiţi cartea şi să aflaţi şi voi mai multe despre această problemă cu care se confruntă societatea noastră.

Este disponibilă aici la 19.5 lei (sau poate şi mai puţin, periodic sunt reduceri între 30-50%).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on De vânzare: Mariana, 15 ani

  1. Este foarte placut sa vezi ca unii isi dedica viata ajutorari celor care sunt mai putin norocosi, insa sa fiu sincer cred ca e bine si daca iti permiti sa ii ajuti, spun asta pentru ca multe persoane din Romania au venit deloc satisfacator pentru a ajuta si pe alti…
    Doar cu haine vechi si poate o poartie de mancare putem ajuta.
    Multumesc frumos pentru articolul tau este cu adevarat o incantare sa citesc asemenea poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.