evadare-din-lagarul-14_1_fullsizeÎn ultimul timp am citit mai mult biografii decât ficţiune. Şi curiozitatea m-a determinat să aleg un anumit tip de biografii, mai exact a unor persoane care n-au avut o viaţă deloc uşoară. De la aceste cărţi am găsit apoi şi canalul de Youtube Human Rights Watch şi am urmărit acolo un video care are legătură cu cartea pe care v-o prezint astăzi. Alături de acel video am găsit multe altele, despre alte şi alte locuri cu probleme, cum ar fi Sudan, Rwanda, Senegal, Egipt, Iraq, Syria, Zimbabwe, Malawi. Am vrut să mă uit la toate, dar încă nu am puterea. Sunt copleşită de tot ce am citit şi văzut în ultima perioadă. Mă tem că dacă nu fac o mică pauză înainte, o să mă deprim groaznic. Pentru că nu înţeleg cum de este posibil să fie atâta răutate şi violenţă în lume.

Să încep totuşi să vă povestesc despre cartea “Evadare din Lagărul 14”. Blaine Harden, jurnalist american, scrie această biografie a lui Shin, tânăr care s-a născut şi a locuit 20 de ani într-un lagăr din Coreea de Nord. În Coreea de Nord nu se pedepseşte doar omul bănuit de anumite fapte care nu convin regimului. El şi 3 generaţii ale familiei sale ajung în lagăre. Părinţii lui Shin erau în lagărul 14, s-au cunoscut acolo iar la un moment dat li s-a dat voie să se căsătorească. După căsătorie aveau voie să petreacă câteva ore pe lună împreună şi din aceste întâlniri s-au născut copiii, printre care şi Shin.

Shin nu ştia nimic despre lumea de afară. Lagărul era viaţa sa. Aici a fost învăţat de mic să fie turnător, să raporteze la gardieni orice i se părea suspect. S-a născut şi a trăit în mizerie şi foamete. Din gelozie, din dorinţa de supravieţuire, şi-a pârât mama şi fratele, iar aceştia doi au fost executaţi. El şi tatăl sau n-au scăpat, au fost torturaţi luni în şir pentru faptele celor doi. La un moment dat, datorită unui alt prizonier, Shin află despre lumea de afară şi printr-un noroc extraordinar reuşeşte să evadeze.

Pentru o mărturie emoţionantă despre suferinţă, curaj, supravieţuire şi speranţă, vă recomand această carte. Veţi afla despre viaţa în lagărele din Coreea de Nord, despre fuga în China şi ulterior în Coreea de Sud, despre diferenţele dintre Coreea de Nord şi de Sud. Pentru mine a fost o lecţie de istorie necesară, pentru că spre ruşinea mea, nu ştiam mare lucru despre ce se întâmplă în acea parte a lumii.

Ca o completare a lecturii, vă recomand şi video-ul de mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments on Evadare din Lagărul 14 – Blaine Harden

  1. M-am bucurat enorm sa citesc din nou recenzii de carte. Mi-era dor de o recomandare. Si eu citesc mai mult carti de genul acesta decat fictiune, in special memorii. Si nu stiu cum se face ca multe din ele au astfel de povesti despre suferinta, durere, violenta. Incerc sa gasesc si ceva mai putin deprimant sa citesc, insa in afara de chick lit, care nu e tocmai genul meu preferat, n-am gasit inca nimic care sa-mi atraga atentia. Tot din aceste carti am aflat si eu despre ce se intampla in unele parti ale lumii, cu ce probleme se confrunta oamenii din alte tari.

    Nu mai stiu daca ti-am recomandat deja Jhumpa Lahiri. Am citit 3 din cele 4 carti ale ei si mi-au placut toate enorm. Foarte placut stilul ei si am invatat multe despre obiceiurile celor din India. O alta carte ar fi “Breath, eye, memory” de Edwidge Danticat, a carei actiune urmareste povestea unei fete din Haiti. E trista, insa interesanta. “The chaperone” de Laura Moriarty e fictiune, insa are si elemente reale, din viata actritei Louise Brooks. Actiunea in anii 20 si imi plac in special povestile din acele vremuri.

    Si ultima carte, pe care abia am terminat-o, si care mi-a placut enorm se numeste Elizabeth Street, de Laurie Fabiano si e o poveste reala. Actiunea se petrece pe la 1900, mai intai in Italia, apoi in America, unde dam peste mafia italiana si ororile comise de ei.

  2. Buna Mihaela,cu respect te-as ruga sa-mi spui vreun site de unde pot descarca Evadare din lagarul 14,indiferent de format,ca am tot cautat si degeaba.O caut demult,multumesc

    • Din pacate nu te pot ajuta Sorin. Eu am de vanzare cartea, la 15 lei, dar o dau doar in Iasi, nu trimit prin posta sau curier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.