cu-hitler-pana-la-sfarsitMereu am fost pasionată de istorie dar acum, parcă mai mult ca niciodată, sunt atrasă de biografii, memorii. Poate semăn cu bunicul meu aici, el este singurul din familie care mai citeşte astfel de cărţi, restul îmi zic că n-am ce face să citesc cărţi cu subiect atât de trist, de deprimant. Dar asta este istoria noastră, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat.

Citind Cu Hitler până la sfârşit n-am putut să nu remarc anumite similitudini cu situaţia politică actuală. Mă refer la toată povestea cu Rusia şi Ucraina. Nu vreau acum să vorbesc prea mult despre acest subiect, însă vă invit să citiţi următoarele pasaje din carte, care mie mi-au amintit de ce se întâmplă acum.

Hai să aflăm câteva informaţii despre oraşul Danzig:

Orașul Liber Danzig a fost un oraș-stat semi-independent baltic a cărui existență politico-administrativă a început pe 10 ianuarie 1920, în conformitate cu Tratatul de la Versailles din 1919, care îl desprindea politic de teritoriul Germaniei (alături de alte teritorii). Orașul și teritoriul imediat înconjurător au fost plasate sub protecția Ligii Națiunilor. Poloniei i se rezervau drepturi speciale economice în legătură cu Danzigul, sub rezerva respectării autonomiei populației germane majoritare. (sursa)

Şi acum ce a declarat Hitler în Reichstag:

“Danzig a fost şi este un oraş german! …I-am comunicat ambasadorului polonez deja de trei săptămâni că dacă Polonia mai transmite celor din Danzig note ultimative, dacă mai ia măsuri represive împotriva celor de origine germană sau dacă trece la un embargo, pentru a distruge oraşul Danzig din punct de vedere economic, Germania nu mai poate rămâne pasivă.”

După ce-au intrat în Danzig:

“Locuitorii din Danzig ne-au întâmpinat cu urale şi ovaţii. Hitler stătea în picioare în maşină ce înainta încet şi le mulţumea oamenilor, care îl bombardau pur şi simplu cu buchete de flori.”

Fix ce s-a întâmplat şi în Crimeea.

Dar să las asta acum şi să vă povestesc despre carte.

Heinz Linge a fost valetul lui Hitler pentru 10 ani (1935 – 1945). A fost cel care îl însoţea pe Hitler peste tot, care se ocupa de tot ceea ce însemna îngrijirea lui, cel care îl trezea dimineaţă, care îi pregătea valizele, care stătea în spatele lui la orice eveniment. El a fost şi cel care a fost însărcinat de către Hitler să dea foc corpului lui şi al Evei Braun, după ce aceştia se vor sinucide. Dupa capitularea Germaniei, a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Uniunea Sovietică. După 10 ani, în 1955 a fost eliberat.

Cartea oferă multe detalii personale despre Hitler, despre cum era el în intimitate, despre relaţia lui cu Eva Braun, cu generalii lui, înainte şi în timpul războiului.

Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, vă recomand această carte.

5 Comments on Cu Hitler până la sfârşit – Heinz Linge

  1. Si pe mine ma pasioneaza cartile si filmele cu acest subiect. E trist, dar totusi e realitate si e bine sa stim detalii despre acea parte a istoriei.

    • Da, sunt bine de stiut. Iti recomand si ultima carte pe care am citit-o, Am fost medic la Auschwitz.

      • Interesant. Am sa o cumpar. Ma fascineaza istoria celui de al 2 lea razboi mondial. De asemenea recomand cartea “Dosarul Hitler” facut de NKVD pentru Stalin in 1949 in urma interogatoriilor lui Heinz Linge si Otto Gunsche( valetul si aghiotantul personal ai lui Hitler). Stalin nu a crezut niciodata ca Hitler s-a sinucis.

  2. Si eu simt la fel legat de pofta de istorie. Cred ca cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat ne simtitm vinovati ca stim prea putine lucruri legate de istorie si astfel vrem sa studiem mai mult.

  3. Cartea este captivanta de la inceput pana la sfarsit. Unii o considera foarte subiectiva. Heinz Linge este cel care a spus doar adevarul in legatura cu Adolf Hitler si care a contrazis pe buna dreptate multitudinea de autori care au denaturat adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.