printesa-masako-prizoniera-tronului-crizantemei-povestea-adevarata-si-tragica-a-printesei-japoniei_1_fullsize

Pentru că dacă las să treacă mai mult de 3 zile de la terminarea unei cărţi clar nu voi mai scrie pe blog de ea, îmi rezerv seara de vineri pentru a vă povesti despre ultima biografie citită, mai exact Prinţesa Masako – prizoniera Tronului Crizantemei. Povestea adevărată şi tragică a prinţesei Japoniei, de Ben Hills. Sună un pic a telenovelă, dar e o carte interesantă, mie mi-a plăcut.

Nu ştiam nimic despre monarhia din Japonia. Prin această carte mi-am făcut o părere asupra situaţiei actuale, dar şi despre monarhii din istorie. De fapt cartea conţine multe informaţii legate de istoria Japonei, tradiţii, mod de gândire şi viaţa de zi cu zi. Noi vedem Japonia ca o ţară foarte modernă, cu toate acestea sunt câteva discrepanţe. În primul rând când vorbim de medicină. Nu ştiu dacă informaţiile din carte sunt de actualitate, având în vedere că a fost publicată în 2007, dar în acel moment existau măcar două probleme majore: fertilizarea în vitro şi problemele psihice. Problemele psihice sunt (sau erau) foarte prost văzute în Japonia. Lumea preferă să nu meargă să se trateze, decât să arunce o asemenea ruşine asupra familiei. Iar dacă durata medie de spitalizare pentru o persoană cu probleme psihice este de 10 zile în Statele Unite, în Japonia este de vreo 350 de zile. Adică te ţin mai mult decât trebuie şi-ţi fac mai mult rău decât bine. Cât despre fertilizarea în vitro, la fel, este considerat ceva ruşinos. În special pentru familia imperială, dar despre asta vorbim mai târziu.

Prinţesa Masako s-a născut într-o familie aristocrată. Alături de familia sa a trăit până în studenţie în diverse ţări, a învăţat 6 limbi străine. Ulterior a studiat la Harvard şi s-a pregătit pentru o carieră în diplomaţie. O tânără de excepţie, ambiţioasă, a visat să îşi facă un nume în Ministerul de Externe al Japoniei, la fel ca tatăl sau. L-a cunoscut însă pe Naruhito, prinţul moştenitor al Japoniei iar acesta s-a îndrăgostit de ea. Până aici sună bine, nu?

Problema este că viaţa imperială în Japonia nu e la fel ca cea a monarhilor europeni. Când devii parte din familia imperială renunţi la familia ta. Nu-ţi mai vezi rudele, îţi abandonezi cariera, nu mai poţi ieşi la cumpărături, nu mai poţi ieşi în general, nu poţi călători. Ca femeie trebuie să mergi la câţiva paşi în urma soţului şi să vorbeşti cât mai puţin. Să nu te remarci cumva, decât prin naşterea de copii, de preferinţă băieţi.

Masako ştia asta. De fapt toate femeile din Japonia ştiu asta de aceea puţine îşi doresc să facă parte din familia imperială. Şi Masako l-a refuzat pe Naruhito de mai multe ori, de-abia după 2-3 ani a acceptat.

Însă viaţa ca viitoare împărăteasă nu i-a priit lui Masako, despre care se spune că suferă de ani de zile de depresie. Presiunea de a face un moştenitor a apăsat-o prea tare, interdicţia de a se exprima, de a-şi dovedi inteligenţa, au pus-o la pământ. După ani de încercări, a reuşit să rămână însărcinată (se vorbeşte de fertilizare în vitro) dar a avut o fiică. Familia imperială se vedea în pericol de a rămâne fără moştenitori. Din fericire, în 2006 fratelui lui Naruhito i s-a născut un fiu, aşa că problema unui moştenitor de sex masculin a mai fost amânată. Însă se vorbeşte de modificarea Constituţiei astfel încât să li se permită şi prinţeselor să moştenească un tron.

V-am povestit deja prea multe despre carte, aşa că mă opresc aici. Cartea este disponibilă aici la un preţ foarte bun, doar 20 de lei (reducere 40%).

2 Comments on Povestea adevărată şi tragică a prinţesei Japoniei – Ben Hills

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.