Unul din lucrurile care îmi plac la scrisul de articole, fie că le scrii pentru tine sau pentru alţii, e că te ajută să te documentezi despre diverse subiecte. Aşa şi articolul de astăzi, m-a impulsionat să citesc mai multe despre un subiect de care nu ştiam mai nimic şi care dintr-un motiv absolut pueril, este evitat şi considerat ruşinos. Şi anume despre hemoroizi.

La cât de ascuns e acest subiect ai zice că e vorba de vreo boală cu transmitere sexuală, deşi nici acest subiect n-ar trebui să ne provoace repulsie, până la urmă e vorba de sănătate şi tratament şi ar fi bine să o mai lăsăm cu atitudinea moralizatoare şi indignată.

Cauzele hemoroizilor sunt absolut comune şi astfel oricare dintre noi se poate trezi cu aşa ceva. De exemplu una din cauzele hemoroizilor este statul prelungit pe scaun, fără pauze. Cred că toţi putem spune că facem asta. Sau vârsta. Sau sarcina şi naşterea. Sau ridicarea frecventă a unor greutăţi mari. Ba chiar şi fumatul excesiv. Conform studiilor, jumătate din noi vom avea hemoroizi după vârsta de 50 de ani.

Ce se întâmplă când ai hemoroizi? Simptomele hemoroizilor sunt sângerarea, iritaţia, durerea. Atenţie, mai ales când sunt de dimensiuni mari, trebuie avut grijă, poate fi semn de o boală mai gravă, cum ar fi o tumoră.

Tratament hemoroizi? Cred că cu toţii am auzit de clinica hemoroizi Proctoline, cu sedii în majoritatea oraşelor din România. Un medic poate stabili cu uşurinţă diagnosticul pe baza inspecţiei iar examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la verificarea prezenţei unei boli mai grave.

Ştiu că mulţi oameni, din cauza ruşinii, nu se prezintă la medic. Am auzit de femei care nu merg la ginecolog pentru că le este ruşine să se dezbrace. Şi am auzit de bărbaţi care refuză cu îndârjire să meargă la urolog sau proctolog. Şi e mare păcat, până la urmă trebuie să punem sănătatea noastră pe primul plan, să lăsăm în spate ruşinea asta care chiar nu-şi are locul la oameni maturi. Să nu cumva să se ajungă să suferim degeaba (sau mai rău) pentru că ne-a fost ruşine.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.