drumul-catre-libertate-yeonmi-parkDrumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord – O carte care te face să fii recunoscător pentru libertatea pe care nu ai obţinut-o niciodată prin luptă. Aşa caracterizează The Bookseller această carte şi nu cred că o puteam spune mai bine decât atât.

Am citit deja câteva autobiografii ale unor supravieţuitori din Coreea de Nord. Nu ştiu de ce sunt atât de atrasă de astfel de cărţi, cred că pur şi simplu mă inspiră. Când citeşti despre aceşti oameni, despre toate prin câte au trecut şi cum au reuşit să supravieţuiască, îţi dai seama cât de mărunte sunt grijiile tale. Astfel de cărţi te fac să te întrebi cu ce poţi ajuta tu, ce poţi face ca să îmbunătăţeşti viaţa cuiva din jurul tău.

Yeonmi Park s-a născut în Coreea de Nord. Nu are decât 21 de ani, însă a trăit mai multe decât majoritatea dintre noi. Şi aşa firavă cum e (puteţi observa din imaginea de pe carte), a supravieţuit. Şi foametei, şi frigului, şi terorii.

În copilărie a avut momente când ea şi familia ei au trăit relativ bine (comparativ cu restul cetăţenilor din Coreea de Nord). Nu erau dintr-o familie cu songbun (reputaţie) bun, însă tatăl ei făcea mici afaceri, cumpăra şi vindea diferite mărfuri de contrabandă şi astfel reuşea să câştige nişte bani în plus. Au venit însă şi momente grele, când tatăl ei a fost arestat, închis într-un lagăr. Mama lui Yeonmi a trebuit să continue afacerea familiei iar Yeonmi şi sora ei, Eunmi, la nici 10 ani, au trebuit să înveţe să se descurce singure. Cât mama lor era plecată săptămâni întregi, în încercarea de a face rost de bani, cele două fetiţe mâncau libelule prăjite şi ierburi de pe câmpii. Sufereau de frig, de foame, de singurătate. Cam aşa era viaţa lor în Coreea de Nord.

A urmat China. Eunmi a găsit nişte intermediari care ajutau tinere fete să fugă în China. Nu s-au întrebat niciodată de ce nu cereau bani. A fugit întâi Eunmi, apoi Yeonmi şi mama ei. În China au fost vândute, violate, considerate nişte sclave oriunde ajungeau. Yeonmi a devenit iubita unui gangster, care o iubea în felul lui, şi a ajutat-o să o regăsească pe mama ei, care fusese vândută unui ţăran, şi apoi l-a adus şi pe tatăl ei în China, unde acesta a şi murit, fiind foarte bolnav. Pe sora ei nu a reuşit să o găsească.

S-au săturat să tot fugă şi să se ascundă de autorităţi. În China nord-coreenii găsiţi sunt deportaţi iar în ţara lor natală îi aşteaptă închisoare, tortură, foamete. Au aflat cum pot ajunge în Coreea de Sud via Mongolia, aşa că s-au îndreptat spre această ţară. Au străbătut noaptea, la -30 grade, deşertul Gobi, au supravieţuit şi unei asemenea aventuri.

Într-un final au ajuns în Coreea de Sud, dar nici aici nu le-a fost uşor. Au trecut prin săptămâni întregi de interogări, pentru a demonstra că sunt cu adevărat refugiaţi şi nu spioni. Apoi au luptat pentru a se reeduca, pentru a învăţa cum să se descurce, cum să supravieţuiască.

Yeonmi nu numai că a reuşit în doar doi ani să-şi ia bacalaureatul şi să intre la facultate, dar a devenit activistă pentru drepturile omului. Şi unul din marii duşmani ai Coreei de Nord, dovadă fiind filmuleţele de propagandă în care ea apare ca o mincinoasă şi o trădătoare de patrie.

Dintre lucrurile citite în această carte, care m-au şocat:

  • Pentru că duceau lipsă de îngrăşăminte, guvernul a cerut o cotă de dejecţii din partea fiecărei familii. WC-urile erau în curte iar fiecare familie îl încuia bine, ca nu cumva vecinii să fure în timpul nopţii excrementele din interior.
  • Mass-media străină este complet interzisă în Coreea de Nord, cu toate acestea există o cerere imensă de filme străine şi de seriale. Nu ştii niciodată când te puteai trezi cu nişte poliţişti care îţi percheziţionează casa în căutare de asemenea materiale. Ei întrerup curentul pentru că DVD-ul sau caseta să rămână blocate în aparat când intră ei pe uşă. De aceea oamenii îşi cumpără câte două videouri şi le schimbă rapid când vine vreun echipaj de poliţie.

Găsiţi această carte în toate librăriile, la preţul de 32 lei. O recomand cu căldură.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.