baby-499976_640Când am început să mă interesez despre marsupiu bebe, am fost uimită să observ câte controverse sunt în legătură şi cu acest subiect. Se pare că înainte să ai un copil e bine să citeşti despre fiecare produs în parte, e posibil să ai parte de surprize, mai plăcute sau mai puţin plăcute.

Marsupiul pentru bebe face parte din categoria de port-bebe-uri, care mai cuprinde şi sling, wrap, soft structured carrier, mei-tai. Acest tip de produse au apărut din necesitatea părinţilor de a-şi transporta copii cu uşurinţă, înlocuind în anumite momente căruciorul sau căratul în braţe.

Cum se foloseşte corect un port-bebe?

  • poziţia corectă este cu faţa spre părinte, fie că e purtat în faţă sau în spate.
  • capul bebeluşilor trebuie să aibă un suport, dacă nu, trebuie susţinut cu mâna.
  • genunchii copilului trebuie să fie flexaţi în lateral, mai sus decât funduleţul (poziţie fiziologică – broscuţă).
  • funduleţul trebuie susţinut de sub genunchi, poziţie asemănătoare cu cea dintr-un hamac.
  • coloana trebuie susţinută în forma de C a bebeluşului.
  • corpul copilului trebuie să fie cât mai aproape de părinte.
  • copilul nu trebuie să stea atârnat de oasele pubiene.

De avut grijă:

  • alegerea unui port-bebe se face în funcţie de vârsta şi greutatea copilului.
  • în port-bebe-urile de pe piaţă, copiii pot fi purtaţi şi cu spatele către părinte – se pare că sunt studii care spun că bebeluşii trebuie purtaţi mereu cu faţa spre părinte, pentru a putea avea contact vizual cu aceştia. La fel, se spune că sunt prea mulţi stimuli pentru un bebeluş şi că astfel nu poate dormi liniştit.
  • port-bebe-uri în care copilul stă atârnat de oasele pubiene – poate avea efecte negative asupra şoldurilor, dezvoltării oaselor, coloanei vertebrale.
  • înainte de folosirea unui port-bebe trebuie luate câteva măsuri de siguranţă. Se verifică cataramele, curelele, se verifică că este potrivit pentru greutatea bebeluşului, se verifică materialul (pentru vara se recomandă un port-bebe din pânză, pentru iarnă unul din catifea).

Dintre tipul de port-bebe-uri care par a fi cele mai recomandate, vă dau câteva exemple, găsite pe Noriel:

Wrap bebe King Bear – wrap cu inele, confecţionat din material elastic,  se mulează anatomic pe formele mamei şi bebeluşului, permite circularea aerului. Este uşor de adaptat mai multor poziţii ale bebeluslui: vertical când este treaz, înclinat în timpul alăptării. Oferă susţinere continuă a spatelui şi a capului bebeluşului.

Marsupiu bebe Babymoov Bay Wrap – greutatea este distribuită ideal, nu există puncte de presiune pentru bebeluş, uşor de utilizat (zonele de prindere sunt însemnate), uşor de utilizat şi pentru o alăptare discretă. Distribuie uniform greutatea bebeluşului pe umeri şi pe spate, evitând riscul apariţiei deformărilor coloanei vertebrale.

Voi ce tip de port-bebe aţi ales?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.