Acum că am trecut prin aşa ceva, am început să mă gândesc şi mai serios la această problemă, cu care m-am confruntat de mică, încă de la primul câine.

Indiferent cât de multă grijă ai, cât de mult îţi iubeşti câinele şi cât de mult te iubeşte el pe tine, se poate întâmpla unul din lucrurile de mai jos:

  • este furat din curte
  • sapă pe sub gard şi iese
  • roade gardul şi iese
  • sare gardul şi iese

Ce soluţii sunt?

Varianta cea mai sigură şi mai scumpă este să ai gard din fier, cu fundaţie, înalt, cu vârfuri ascuţite + un sistem de închidere serios, dar chiar şi aşa poate fi sărit de cineva, dacă vrea neapărat să-ţi fure câinele. În plus, un astfel de gard este foarte, foarte scump, iar dacă mai ai şi curtea mare…nu ştiu câţi îşi pot permite aşa ceva.

O altă variantă este să ţii câinele într-un ţarc special amenajat. Eu însă nu prea sunt de acord cu această variantă, oricât de mare ar fi ţarcul. Doresc să-i ofer câinelui meu libertatea de a fugi prin curte, de a se bucura de natură, de a fi stăpân peste toată suprafaţa. Şi de a păzi şi proteja proprietatea. Dintr-un ţarc cum poate păzi? Nu poate decât lătra iar acest lucru nu este întotdeauna suficient.

Ce măsuri preventive, simple şi accesibile, sunt?

Câinele trebuie microcipat. Conform legii, toţi câinii trebuie microcipati, altfel nu pot fi nici măcar vaccinaţi. Microcipul este un mic dispozitiv, inofensiv pentru animal, care stochează informaţii despre animal şi stăpânul său. Unele cabinete veterinare (ar trebui toate, dar nu ştiu dacă se întâmplă asta) au cititor de microcipuri şi astfel poţi afla identitatea câinelui găsit.

Chiar dacă are microcip, mergeţi şi faceţi şi o plăcuţă sau un medalion gravat cu un număr de telefon, numele animalului sau al stăpânului. Pe noi asta ne-ar fi ajutat de mult stres, nu ar mai fi fost nevoie de postări pe grupuri de Facebook, am fi primit un telefon şi l-am fi recuperat rapid.

E bine şi să inspectaţi din când în când gardul, să nu fie semne de gropi pe sub el, să nu aibă spărturi sau să fie slăbit în anumite locuri.

Ajută şi să aveţi o relaţie bună cu vecinii voştri, să aibă numărul vostru de telefon, să ştie cum să vă găsească în caz că se trezesc cu câinele vostru la ei în curte sau îl găsesc pe stradă.

Cam astea ar fi. Dacă aveţi şi alte sugestii, vă rog să lăsaţi un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.