Dacă ar fi să spun doar câteva lucruri despre cum s-a desfășurat petrecerea nunții mele aș spune că am reușit să o organizăm în felul nostru. Nu 100%, dar am făcut cam ce am vrut noi, am renunțat la ce nu ne-a plăcut și consider că a fost un eveniment destul de relaxant. Nu în stilul nunților tradițional românești.

Mi-am amintit de nuntă, care a avut loc în 2016 (cununia religioasă), după ce am fost la o alta, organizată chiar și mai modern decât a mea. Și m-am bucurat să constat că lucrurile încep să se mai schimbe. Se renuntă la tradiții inutile și neplăcute, se renunță la petrecerea de peste noapte, la muzică cu hituri din anii 90.

Ce am facut eu diferit?

Nuntă de zi – nu mi-a plăcut niciodată să stau toată noaptea la nuntă. După ora 12 eram terminată de oboseală, mâncarea îmi pica greu, și-n plus, a doua zi era o zi pierdută pentru că trebuia să mă refac. Așa încât am organizat o nuntă de zi. Petrecerea a început pe la 3-4 după-amiaza și s-a terminat pe la 1 noaptea. A fost cea mai bună soluție și pentru că nunta a avut loc duminică și astfel invitații au putut să se ducă a doua zi la serviciu destul de odihniți. M-am bucurat când am văzut că încep să fie mai comune nunțile de zi, cea la care am fost zilele trecute tot nuntă de zi a fost.

Feluri de mâncare – nu a fost ideea mea, dar la sfatul nașei mele, meniul nostru de nuntă a fost cu adevărat diferit. Am avut o selecție de antreuri reci (Ementaler cu struguri, Castello Denish cu nuci, Cracher cu Cremeria, Boconcini cu smochine, Roquefort cu ananas), un antreu cald (supă de găină cu tăiţei de casă), gustare caldă (piept de curcan cu dulceaţă picantă de gutui, varză roşie călită, tăiţei din legume), fel principal (muşchiuleţ de porc cu sos de portocale şi pere caramelizate) și desert.

Da, am servit supă! Și să știți că nu e o idee deloc rea și din câte am văzut, invitaților le-a plăcut. La nunți este foarte multă mâncare, de aceea este bine să servești un asemenea antreu cald, care nu umple burta invitaților, ci complimentează restul meniului, dându-le posibilitatea să guste din toate.

Dansul mirilor – Șoc, nu am făcut cursuri de dans și nu am pregătit coregrafie pentru primul nostru dans ca soț și soție (soț și soție în fața Bisericii, că noi eram deja căsătoriți de vreun an). Nu mi-au plăcut niciodată acele coregrafii, mi se par false, mi se pare prea mare bătaie de cap. Dacă nu ești pasionat de dans, nu prea văd rolul lor. Sau bine, înțeleg, distrezi invitații. Eh, eu nu am vrut asta pentru mine. Așa încât primul nostru dans a fost un dans simplu, pe care nu l-am exersat deloc. A fost un dans poate stângace, dar a fost un dans sincer. Am fost cu adevărat noi.

Am renunțat la majoritatea tradițiilor – Nu am fost răpită la miezul nopții, nu am făcut hora în fața casei înainte să plecăm spre biserică, nu au dansat ospătarii cu puiul sau alte tradiții asemenea, pe care sincer nici nu le cunosc. Nici nu știu ce tradiții am respectat.

Masa mirilor – Având în vedere și situația delicată a părinților noștri (divorțați), am ales ca la masa mirilor să stăm doar noi 2 și nașii. Părinții nu s-au supărat, a fost înțelegere din partea tuturor. Am observat în ultimul timp că este din ce în ce mai comun acest tip de aranjare. Sincer, este frumos ca părinții să stea alături de miri și nași la aceeași masă, dar dacă părinții sunt divorțați, recăsătoriți sau pur și simplu nu se împacă – ce rost are să fie chin pentru toată lumea?

Mărturii – Și aici am vrut ceva diferit, ceva care să ne reprezinte. Am tot căutat pe net și am găsit plantecadou.ro. Astfel încât am avut ca mărturii molizi micuți, cu un mesaj simpatic. Poate o să fac un articol în care să detaliez subiectul, mi-au plăcut mult. Sunt multe variante de mărturii pe acest site, noi am avut nunta în octombrie și erau disponibili doar brăduți, molizi și plante suculente. În alte luni sunt mai multe opțiuni. Ce știu e că aproape toți invitații și-au luat mărturiile cu ei la plecare. Doar 1-2 bucăți au mai rămas pe mese, i-am luat și i-am plantat noi. Din 4 bucăți plantate, 2 s-au prins și au rezistat în acești ani și reprezintă pentru mine o amintire tare frumoasă.

Buchetul miresei – aici tot ideea nașei a fost. Am avut un buchet curgător, cu flori albe. La început mi s-a părut ciudată ideea, dar rezultatul mi-a plăcut foarte, foarte mult. Oricum, cu un an înainte am avut un buchet multicolor la cununia civilă, așa că am testat și asta.

Organizată rapid – După o experiență anterioară, am ajuns la concluzia că mai bine organizezi repede o nuntă și nu stai și aștepți 2 ani după restaurante, formații și alte lucruri care ți se par foarte, foarte importante. Nunta mea a fost organizată în câteva luni. Cred că la sfârșitul primăverii am realizat că am strâns suma de bani necesară pentru organizare, am început să sun la restaurante, am găsit unul care să-mi placă, într-o zi de toamnă (da, nu ideal), duminică (nu țineam neapărat să fie sâmbătă) și am rezervat. Deci de când m-am hotărât și până a avut loc ceremonia propriu zisă au trecut maxim 5 luni.

Cam asta îmi amintesc. Ce nu a fost neapărat pe placul meu 100% a fost muzica. În afară de melodia pe care am dansat cu soțul meu la început, am lăsat mână liberă formației, să cânte ce se cere la nunți și ce le place invitaților. Dacă am fi avut mulți invitați tineri s-ar fi meritat să insist cu muzică mai modernă, dar nu a fost cazul.

Acestea au fost alegerile mele. Sfatul meu pentru voi este să vă faceți nunta așa cum vă place vouă. Nu sunteți obligați să distrați invitații, nu trebuie să faceți show. Nunta este un eveniment la care vă sărbătoriți alături de oamenii dragi din viața voastră. Trebuie să vi se potrivească vouă, nu părinților, nu nașilor. Insistați să fie așa cum vreți voi. Succes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.