2020 a fost anul în care am simțit că am din nou timp să citesc, așa încât am profitat și am reușit să parcurg 25 de cărți. Ce mă bucură nu e neapărat numărul (au fost ani când am reușit să citesc și 50 de cărți), ci faptul că sunt cărți de calitate.

Mi-am propus să citesc mai puțină beletristică și mai mult non-ficțiune și am reușit să fac asta. Acum câțiva ani aș fi citit numai beletristică, dar acum cam simt că-mi pierd timpul și tind să aleg ceva care să mă învețe sau să mă inspire.

Așadar, lista mea de cărți pentru 2020 arată în felul următor:

Factfulness – Hans Rosling

Cartea cu care am început anul este menționată în cartea cu care am finalizat anul. Mai mult, Melinda Gates spune că Hans Rosling este unul din mentorii ei. Despre Factfulness am scris aici, așa încât nu are rost să mă repet.

De ce bea mami. Jurnalul unei mamici epuizate – Gill Sims

O carte drăguță, se citește ușor. Nu este ceva din care să-ți rămână ceva, dar și amuzamentul contează, nu? Autoarea își începe capitolele prezentând varianta ideală (adică o zi în care ea este mama perfectă, care pregătește gustări sănătoase și diverse, copii care se poartă impecabil, etc) și apoi varianta adevărată, care este valabilă pentru cam toate mamele (adică de cele mai multe ori dezastru în casă și momente în care în familie ne enervăm cu toții unii pe alții). Cred că asta m-a amuzat cel mai mult, diferența între realitate și mit.

Magicianul – John Fowles

Prima dată am auzit de această carte de la prietena mea, când eram la facultate. Ea o citise și mi-a descris-o ca fiind o carte extraordinară, life changing cum ar veni. Nu a reușit să mă convingă atunci, mi s-a părut că e prea greu de citit, avea și foarte multe pagini, mi-a fost ușor să zic PAS. Dar anul acesta am vrut să-l dedic cărților de calitate așa că i-am dat o șansă. Pe mine nu m-a impresionat. E interesantă, e ciudată, te zăpăcește cu acțiunea ei, dar nu e genul meu.

Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

O regulă pe care mi-am impus-o în acest an a fost că dacă e să citesc și beletristică, măcar să fie ceva bun, ceva clasic, ceva ce ar trebui să citească toată lumea. Așa că am ales și acest roman incredibil de frumos, care mi-a plăcut nespus. Se citește ușor, deci să nu va sperie acest lucru. În carte se tratează subiecte precum violul și inegalitatea rasială, totul povestit din punctul de vedere al unui copil.

Cafeneaua de la capătul lumii – John Strelecky

Și dacă aveți chef și de ceva de dezvoltare personală, puteți încerca această carte, ușoară și subțire, nu vă ia mai mult de câteva ore. Autorul încearcă să răspundă la 3 întrebări: De ce ești aici, Îți este teamă de moarte și Ești un om împlinit? Pe mine cartea nu m-a impresionat, încă sunt în căutarea unei cărți de dezvoltare personală care să trezească ceva în mine.

Eseu despre orbire – Jose Saramago

M-a cam dat peste cap această carte. M-a surprins, m-a șocat, nu am mai citit niciodată ceva asemănător. Nu este o carte pe care o citești ca să ai o dispoziție mai bună, asta ca să știți. Posibil chiar să vă sperie, având în vedere perioada prin care trecem. În carte este vorba despre o epidemie de orbire și ce se întâmplă după ce încep oamenii să se îmbolnăvească.

Minunata lume nouă – Aldous Huxley

Am citit multe cărți bune în 2020 și această este una dintre ele. În carte este prezentată o societate utopică, cu dictatură totalitară, în care se practică ameliorarea și degradarea rasei umane. Deci dacă aveți chef de ceva în stilul lui George Orwell și a lui 1984, vă recomand acest roman.

O pereche de pantofi : finanțele și contabilitatea afacerii – Tinca Celnicu

Am găsit o carte care să îmi explice pe înțelesul meu contabilitatea și finanțele unei afaceri. Autoarea a luat ca exemplu un magazin de vinuri și a explicat cap-coadă cam tot ce ar trebui să știe un antreprenor. O recomand pentru cei interesați.

Jurnalul secret al lui Hendrik Groen

Oh, ce mult mi-a plăcut această carte! Una dintre preferatele mele în acest an. Am căutat să văd dacă există o continuare și este, în engleză, dacă nu va fi tradusă în curând, cred că o voi cumpăra așa. Practic este jurnalul pe un an al unui bătrân de 80+, care locuiește într-un azil de bătrâni. Povestește ce face zi de zi, cum se “distrează” cu prietenii lui, cum e viața lui într-un azil din Olanda.

Luna din palat – Weina Dai Randel ♥

Dacă vă plac poveștile cu familii regale ale Chinei, cu împărați și împărătese, concubine, tradiții și reguli în acele vremuri, o să vă placă și această carte. E genul celor scrise de Anchee Min, pe care le-am devorat acum câțiva ani și despre care am scris și aici.

Pacienta tăcută – Alex Michaelides

Un roman captivant care te ține cu sufletul la gură până la final. Nu degeaba este una dintre cele mai vândute și recomandate cărți în 2020. O recomand și eu, mi-a plăcut.

În pat cu regele – Eleanor Hermann

Informația este interesantă dar modul de organizare cam lasă de dorit. Mi-ar fi plăcut să fie structurat mai bine, pe perioade sau pe monarhii, nu să se treacă de la unul la altul, de nu mai înțelegi nimic.

Ceva în apă – Catherine Steadman ♥

Un alt thriller psihologic care mi-a plăcut și pe care vi-l recomand. Vreau să mai încerc și Ugly Love de aceeași autoare, a fost foarte lăudat pe Instagram.

Pământul făgăduinței – Barack Obama

O carte maaare, de peste 700 de pagini. Și nu este deloc ușor de citit, nu fiindcă ar fi foarte complicată, dar este o carte cu 98% știință politică și 2% biografia lui Barack Obama. În acest prim volum, Obama prezintă primul său mandat de președinte, cu tot cu perioada de dinainte, din campanie. Ni se vorbește despre luptele din culise între cele 2 partide principale, războaiele în care este implicată SUA, lupta împotriva terorismului, încercările lui Obama de a implementa legi pentru sănătate, protecția mediului, dezarmare nucleară, s.a. Cartea se termină cu povestea capturării lui Osama bin Laden. Mi-a plăcut, o recomand, chiar dacă nu este cea mai captivantă lectură.

Biblioteca de la miezul nopții – Matt Haig

Am citit-o într-o singură zi – este foarte ușor de citit, dar te și prinde în acțiune și vrei să știi ce se întâmplă în continuare. Mi-a plăcut foarte mult, este o carte cu un mesaj optimist, și anume de a renunta la regrete, de a nu mai trăi în trecut și de a încerca să-ți faci viața cât mai frumoasă cu opțiunile pe care le ai.

Un moment de ascensiune – Melinda Gates ♥

O carte ideală pentru sfârșitul de an. Mi-a plăcut nespus. Cred că ar trebui să scriu un articol separat despre ea, pentru că merită mai mult decât un paragraf. Citind-o, am avut mai multe momente în care parcă mi s-au lămurit niște chestii, în care am realizat mai clar cu ce fel de greutăți ne confruntăm noi, femeile. Atât noi, cele norocoase, care locuim în țări dezvoltate, cât mai ales femeile din țări în curs de dezvoltare, gen India, care se lupta nu numai pentru egalitate, ci pentru supraviețuire.

5 Comments on Ce-am citit în 2020 (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.