La inceput de decembrie, mi-am dorit să vă prezint cărți pentru copii cu tematică de Crăciun. Încep cu “Franklin și cadoul de Crăciun”. Suntem mari fani Franklin, avem toată colecția cu broscuța țestoasă (da, și mie îmi plac mult aceste cărți). În această poveste, Franklin și colegii lui de clasa sunt rugați de către învățător să doneze câte o jucărie de acasă pentru familiile nevoiașe. Lui Franklin îi este foarte greu să se decidă, i se pare că are nevoie de toate jucăriile, chiar și de cele cu care nu s-a mai jucat de ani întregi. Însă, până în final, Franklin alege una dintre cele mai frumoase jucării ale sale și o donează. O poveste frumoasă, cu un mesaj emoționant și educativ.
“Conni sărbătorește Crăciunul” este a doua carte cu tematică de Crăciun pe care mi-am dorit să vi-o prezint. Recomand toate cărțile cu Conni, ne plac foarte mult, avem aproape toată colecția (ne lipsește cea cu păduchii, nu am simțit nevoia s-o cumpăr, sper că nici să nu fie nevoie 🙂 ). Cartea începe cu Conni, care răscolește prin decorațiunile de Crăciun, și sparge câteva globuri. Îi pare rău, așa că în următoarele zile, realizează câteva globuri și calendare de Advent pentru părinții ei. Tot în carte este prezentată vizita lor la Târgul de Crăciun, mersul la cumpărat de brad, ziua de Moș Nicolae, precum și cea de Moș Crăciun, cu descoperitul cadourilor. Cum s-ar zice, o carte completă, care poate fi citită toată luna decembrie.
“Cuminte de Crăciun”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc, are un mesaj pe care toți părinții ar trebui să îl transmită copiilor, în preajma Crăciunului: toți copiii primesc ceva de Crăciun și faptele bune contează doar dacă le faci din suflet, nu pentru că cineva te recompensează! Și nu există copil obraznic, există copil obosit, frustrat, flămând, speriat. În poveste, Ema și Eric se întreabă dacă au fost suficient de cuminți anul acesta, ca să primească cadouri. Ei se strecoară afară din casă, în căutare de fapte bune pe care le-ar putea face. Se întâlnesc cu Moș Crăciun, care stătea mâhnit pe o bancă, supărat că mulți copii cred că nu primesc cadouri pentru că au fost obraznici. Ce se întâmplă mai departe aflați din carte. Eu aș recomandă cartea copiilor un pic mai mari, de la 4 ani în sus, sunt destul de puține ilustrații iar textul este unul lung.
După Franklin, Conni, Ema și Eric, îl avem și pe Mog, un alt personaj foarte iubit, cu o carte cu tematică de Crăciun. “Crăciunul lui Mog” este despre cum percepe un animal de casă aceste sărbători. Cu ciudățenia faptului că oamenii bagă în casă un copac, cu aglomerația și agitația specifică, mirosuri, zgomote care sperie. Mog se adăpostește pe acoperiș, adoarme, și se trezește apoi, după ce a căzut prin horn, direct în casă. O poveste amuzantă, cu ilustrații frumoase, text puțin, potrivit și copiilor mai mici, de la 2 ani in sus.
Pentru fanii desenului animat Sofia Întâi, vă prezint astăzi cartea cu tematică de Crăciun “Sofia Întâi. Magia Crăciunului”. Aș recomanda-o doar pentru copilașii care chiar o iubesc mult pe Sofia, nu este o carte cu un text extrem de interesant sau educativ. Sofia petrece Crăciunul acasă la prietena ei, prințesa Vivian. Cele două fac schimb de cadouri, decorează bradul, după care se hotărăsc să facă un om de zăpadă. Așa află că un prieten de-al lor a dispărut și pornesc în căutarea lui.
O poveste de Crăciun pentru copiii mai mici, de la 1 an în sus, este “Dorința puiului de ren”, o frumoasă poveste în versuri, cu pagini cartonate și margini rotunjite . Micul ren e hărăzit cu un dar deosebit, însă el nu-și dorește decât să fie asemenea celorlalți reni. Apoi, într-o noapte, văzând pe cer steaua Crăciunului, își pune o dorință și… pornește într-o aventură uimitoare.
Nu uit nici de bebeluși, așa încât vă prezint și “Baby’s very first slide and see Christmas”, de la editura Usborne. Cartea are paginile cartonate, cu marginile rotunjite, are elemente glisante, fingertrails. Ilustrațiile sunt grozave și cel puțin in cazul nostru, cartea a avut succes. Ilinca o mai răsfoiește și acum, la 4 ani.
Foarte dragute cartile, multumesc mult pentru recomandari 😀
De nota 10 😉
Frumoase recomandari, big like!
Mi-a placut articolul, multumesc pentru recomandari 😉