Ştiţi de ce îmi plac atât de mult cărţile Philippei Gregory? Pentru că în cazul lor nu am nevoie de o perioadă de acomodare cu acţiunea, nu există timpi morţi, în care să citesc fără mare interes, cu plictiseală sau detaşare. Imediat te prinde povestea. Imediat simţi că nu o poţi lăsa din mână.
Aşa a fost şi în cazul acestui roman. Ştiam că apăruse de anul trecut în engleză dar am vrut să aştept să fie tradus în limba română. Am citit cărţi de-ale Philippei în engleză dar parcă mai mult mă prind cele în română, unde pot să înţeleg chiar toţi termenii, chiar şi cei religioşi, legaţi de războaie, de obiecte sau tradiţii din acea perioadă.
Această nouă carte prezintă căsătoria regelui cu a şasea şi ultima soţie, Katherine Parr. Philippa Gregory a observat că dintre toate soţiile, despre Katherine se ştiu cele mai puţine şi e păcat, pentru că printre alte calităţi, a fost prima femeie care a publicat sub numele ei cărţi.
Katherine (sau Kateryn cum o numeşte autoarea) era văduvă de câteva săptămâni când Henry al VIII-lea a cerut-o de căsătorie. Era îndrăgostită de Thomas Seymour (fratele fostei regine Jane, singura care i-a dăruit un fiu regelui), dar nu a putut refuza această “onoare”. Înfricoşată şi conştientă de soarta fostelor regine, Katherine şi-a început viaţa de soţie a unui monstru, bătrân şi bolnav, urât mirositor, obez şi de mulţi bănuit ca fiind nebun.
La început Katherine a fost uimită de blândeţea şi generozitatea regelui în ceea ce o priveşte. Suporta cu greu mirosul urât de la piciorul bolnav al regelui sau serile în care trebuia să-şi facă datoria de soţie, dar în rest ducea o viaţă fericită la curte. Pentru ca să fie cu adevărat o regină bună pentru ţara ei a început să studieze şi să sprijine reforma religioasă. Încurajată de rege s-a înconjurat de predicatori, a început să traducă în limba engleză din Biblie, alături de doamnele ei de companie. A adus copiii regelui la curte, pe Edward, dar şi pe Mary şi Elizabeth, considerate bastarde. Regele a apreciat acest lucru, ba chiar le-a redat titlurile la fete, recunoscându-le ca fiice legitime.
O perioadă lucrurile au mers bine. Însă lupta între revenirea la catolicism şi reforma religioasă şi firea schimbătoare a regelui a adus probleme tuturor celor de la curte, inclusiv reginei Katherine.
Vă las să descoperiţi singuri întreaga poveste. Eu nu m-am mulţumit cu finalul, m-am dus şi am căutat mai multe informaţii, am vrut să văd ce se întâmplă şi câţiva ani după perioada cu care încheie Philippa Gregory. Mi-am satisfăcut curiozitatea dar simt că vreau mai mult. De fapt chiar luna viitoare urmează să apară (în limba engleză) un nou roman din seria Tudorilor, despre relaţia dintre Catherine de Aragon, prima soţie a regelui, şi cele două surori ale lui – trei regine care au domnit peste Anglia, Scoţia şi Franţa.
Chiar m-ai facut curioasa. Abia ce am terminat volumul 3 din ”Fluturi ” si cautam ceva ”fresh” de citit . 🙂
si mie imi place mult cum scrie Philippa Gregory. de-abia astept sa scitesc “Imblanzirea reginei”:)
O sa-ti placa cu siguranta! 🙂 N-am mai scris in articol, eu am cumparat cartea la jumatate de pret cu transport gratuit de pe elefant. Deci cu vreo 20 si ceva de lei.