Pentru acest an mi-am propus să încep să citesc cărți care să mă învețe ceva, care să mă inspire și să mă motiveze, și cred că cele de la editura Publica sunt exact ceea ce îmi doresc. Așa că de ziua mea, în ianuarie, am primit o mulțime de cărți de la această editură și am început încet, încet să le citesc.

Adevărul e că atunci când ai un copil mic, timpul de citit se reduce simțitor. Dar mi-am propus ca în fiecare zi, în ora mea liberă, să citesc măcar câteva pagini.

Prima carte pe care am început-o în acest an este Factfulness – Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi. Și cititul ei a început bine, mi-a plăcut, dar spre final mi-a fost mai greu să diger conținutul, având în vedere situația prin care trecem, cu pandemia de Covid-19.

Chiar îl căutam pe autor pe Facebook, să văd ce părere are el despre situația actuală și nu găseam nimic și nu știam de ce, ca să aflu la sfârșitul cărții că autorul, Hans Rosling, a murit acum câțiva ani.

Dar să revin la carte. Autorul propune să privim lumea nu împărțită în oameni bogați și oameni săraci, ci luând în considerare 4 niveluri de venit. Nivelul 1 trăiește cu maxim 2 dolari/zi, nivelul 2 cu maxim 8 dolari/zi, nivelul 3 cu maxim 32 dolari/zi și nivelul 4 cu peste 32 dolari/zi. Eu, prietenii mei, colegii mei și voi, cei care citiți aceste rânduri, facem parte din oamenii de pe nivelul 4. Dacă ai ce mânca, ai mașină, tv, calculator, mergi din când in când într-o vacanță, ești clar de nivelul 4. Ceea ce ar trebui să ne facă să ne simțim foarte bine.

Autorul ne arată, cu sprijinul studiilor și datelor statistice, că lumea de acum este mai bună ca oricând și că se îmbunătățește pe zi ce trece. Ni se demonstrează că deși avem tendința să privim totul cu mult pesimism, lucrurile se mișcă într-o direcție foarte bună. Majoritatea lumii trăiește în țări cu venituri medii. În ultimii 20 de ani, procentul din populația lumii care trăiește în sărăcie extremă s-a înjumătățit. Speranța de viață actuală în lume este de 70 de ani. 80% din copiii de un an din întreagă lume sunt vaccinați împotriva a măcar unei boli. 80% din populația lumii are acces la electricitate. Și multe alte date asemenea.

Spre final, vorbește și despre cinci riscuri globale pentru care ar trebui să ne îngrijorăm: pandemii globale, colaps financiar, Al Treilea Război Mondial, schimbări climatice și sărăcia extreme. Ajungând aici vă imaginați că mi-a cam trecut de privit optimist tot, gândindu-mă la pandemie și la criza economică ce îi va urma.

“Experții serioși în boli infecțioase sunt de acord că un virus nou de gripă rămâne în continuare cea mai mare amenințare pentru sănătatea globală. Motivul: modul de transmitere a gripei.”

Nu știu dacă v-am deschis apetitul pentru carte, eu totuși sper să țineți cont de faptul că este recomandată de Bill Gates.

7 Comments on Factfulness

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.