Astăzi vă voi vorbi despre lipsa de vitamina D nu la copii, ci la adulți. Ca adult, nu prea pui preț pe astfel de deficiențe, analize pentru verificarea nivelului de vitamina D se fac rar sau deloc. Eu mi-am făcut din întâmplare în luna martie, nu mai făcusem niciodată această analiză. Costă aproximativ 110 lei, nu se decontează (dacă nu spun bine, va rog să mă atenționați).

Și da, se pare că am o mare lipsă de vitamina D. Cine știe de când…Am început tratamentul, primele 2 săptămâni iau chiar doză dublă (bineînțeles, așa mi-a recomandat medicul de familie), voi lua suplimente 3 luni după care voi reface analizele. Discutând cu cei din jur am înțeles că acest deficit este ceva frecvent și se pare că este dificil să îmbunătățești situația, chiar și luând tratament. 

Ce este vitamina D?

Vitamina D este produsă natural de organism atunci când pielea este expusă la soare. Se găsește însă și în alimente precum ouă, peste și produse lactate. Vitamina D are rol în formarea oaselor și menținerea sănătății lor (alături de calciu), în asimilarea calciului și fosforului la nivelul intestinului subțire și poate avea un rol important și în întărirea sistemului imunitar.

Surse de vitamina D

Vitamina D poate fi asimilată natural prin expunerea la soare 10-15 minute/2-3 săptămână. Vitamina D se găsește și în următoarele alimente: gălbenuș de ou, carne de vită, ficat, somon, cod, ton, sardine, portocale, lapte și iaurt.

Semne/simptome ale deficitului de vitamina D

Simptomele deficitului de vitamina D pot fi: dureri de spate, dureri osoase, oboseală, vărsături, căderea părului, slăbiciune musculară.

Vitamina D te poate proteja de boli precum: osteoporoză, boli autoimune, boli cardiovasculare, infecții, boli inflamatorii intestinale, anumite tipuri de cancer.

Sper că v-am convins de importanța vitaminei D. Cred că e util o dată la 2-3 ani de verificat nivelul de vitamina D, să nu va treziți cu surprize, cum am pățit eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.