hibiscus-purpuriuMi-am propus să nu mai cumpăr cărţi până nu le termin de citit pe cele noi de acasă. V-am arătat şi vouă cât de multe cărţi mi-am luat, impulsionată de reducerile frecvente de 50% pe care le-am găsit, însă dacă nu le şi citesc, n-am rezolvat nimic. 🙂

Hibiscus purpuriu este una dintre “comorile” cumpărate şi uitate într-un maldăr de cărţi. Când am plecat spre mare m-am uitat prin acele cărţi, căutând o carte mai subţire, să o iau cu mine în vacanţă. Şi am găsit-o pe aceasta. M-am apucat de citit la mare, dar de-abia acum am terminat-o, pentru că în vacanţă mai mult de 10 pagini n-am apucat să citesc.

Acţiunea cărţii are loc în Nigeria, ceea ce mi-a permis să mai descopăr nişte tradiţii şi obiceiuri, să mai aflu de nişte locuri frumoase de pe acest pământ. Pe de o parte avem familia lui Eugene, un bogat om de afaceri, fanatic religios, care-şi terorizează familia, compusă din soţie, fiica Kambili şi fiul Jaja, şi pe de altă parte familia lui Ifeoma, sora lui Eugene, o femeie puternică, văduvă, cu picioarele pe pământ, care trăieşte în semi-sărăcie alături de copiii ei. Kambili şi Jaja au un program pregătit de tatăl lor, învaţă la o şcoală misionară exclusivistă, unde dacă nu sunt mereu primii sunt bătuţi crunt de tatăl lor, şi au grijă să-şi respecte îndatoririle religioase, care nu-s deloc puţine. Cu tot acest stil de viaţă, Kambili îl idolatrizează pe tatăl ei, tot ce face este ca să obţină aprobarea şi iubirea lui. Şi Eugene are dese momente când îşi îmbrăţişează copiii, când se simte mândru de ei iar atunci când este violent consideră că o face că să-i aducă pe drumul cel bun, religios vorbind. Bineînţeles că asta nu e o scuză. Persoanele păgâne, precum tatăl lui Eugene şi al Ifeomei, care încă se roagă la zei, nu sunt acceptaţi în casă lui. Bunicul nici nu are voie să-şi vadă nepoţii.

Cei 2 copii au însă şansa să descopere o nouă lume atunci când se duc în vizită la mătuşa Ifeoma. Acolo vor afla cum este să stai într-o casă sărmană, să ai grijă zilei de mâine, dar şi să fii iubit, apreciat şi să nu te temi că la orice greşeală vei fi bătut.

Subiectul mi s-a părut interesant şi diferit de ce am mai citit. Cartea se citeşte destul de uşor, descrierile sunt vii, interesante, şi aflăm despre orăşelele Enugu, Nsukka, despre religiile din acea zonă, despre viaţa nigerienilor, atât cei bogaţi, cât şi cei săraci. Vă recomand cartea.

Hibiscus purpuriu are preţul întreg de aproximativ 40 de lei dar deseori îl găsiţi la reducere, de exemplu aici, unde este 21 lei. 40 de lei mi se pare mult pentru o carte bună, dar totuşi destul de subţirică (250 de pagini), mai degrabă aşteptaţi sau căutaţi vreo reducere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Hibiscus purpuriu – Chimamanda Ngozi Adichie

  1. Buna,

    Mi-am cumparat si eu cartea aceasta acum doua-trei saptamani, dupa ce am terminat de citit Jumatate de soare galben, care mi-a placut foarte mult. Ti-o recomand 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.