Azi o să fiu cam rea. Nu-mi place să scriu articole negative, să comentez de rău pe alţii, dar în acest caz nu mă pot abţine să nu fac câteva precizări. Nu e cu răutate, e doar o părere, care probabil nici măcar nu o să fie citită de cei în cauză, pentru că nu voi da nume. Însă ce voi scrie eu mai jos e valabil pentru noi toţi, în caz că ne gândim vreodată să ne facem o afacere.

V-am scris de câteva ori aici despre hăinuţele de pe site-ul Raspberry. Am făcut câteva cumpărături de la ei, hainele sunt frumoase, de calitate, au trecut şi doi ani şi sunt în stare impecabilă. Mai vreau să fac cumpărături şi-n viitor, au câteva modele interesante şi preţuri foarte bune. Cei de la Raspberry vând şi en gros şi de aceea am întâlnit haine făcute de ei, cu eticheta Raspberry, în diverse magazine mai mici din Iaşi. De exemplu le-am regăsit în Complexul Comercial Egros. N-am făcut atunci comparaţie de preţuri, pentru nu mai ţineam minte exact cât costă en detail hainele pe site.

Mai nou am întâlnit haine Raspberry şi pe alte magazine online. Chiar şi-un pic reduse, sunt cu câţiva lei mai ieftine. Ce nu mi s-a părut mie o idee bună e că acele site-uri vând doar haine Raspberry, disponibile online şi pe site-ul Raspberry. Nu văd ce aduce acea firmă nou, cu ce ajută potenţialii clienţi. Sunt practic un mic site Raspberry, vând doar câteva din produsele de pe site-ul mare, şi deşi au şi ei promoţii, site-ul mare are promoţii mai mari şi mai interesante. Raspberry are şi showroom în Buzău, produsele pot fi ridicate de acolo. Site-urile de care vă zic nu oferă această opţiune, vând doar online, chiar de eşti din acelaşi oraş cu ei nu poţi să ridici personal produsul.

I-ar fi ajutat dacă firma mare (Raspberry adică) n-ar fi vândut produsele online en detail. Atunci ar fi fost grozav. Sau dacă magazinul online vindea produse de la mai multe firme, să poţi să-ţi cumperi în cadrul aceleiaşi comenzi o haină Raspberry şi una de la altă firmă, şi să plăteşti o singură dată transport (chiar şi magazinele din Egros, de care vă scriam mai sus, vând produse de la mai multe firme, nu doar Raspberry). Sau nu ştiu, dacă veneau cu reduceri mai mari de preţ, nu doar o diferenţă de câţiva lei/produs. Dar asta nu prea ai cum să faci.

Ştiu că nu sunt ei singurii care procedează aşa. Spun doar că nu cred în succesul unei astfel de afaceri, din punctul meu de vedere ei nu vin cu plus-valoare. Singura lor scăpare este ca ei să se promoveze mai bine şi Raspberry mai puţin.

Am observat un pic promovarea lor şi s-au investit bani. În reclamă Facebook, în fotografii, în advertoriale. S-a muncit mult şi consider că au avut rezultate, a auzit lumea de ei. Numai că şi Raspberry se promovează bine, chiar dacă nu apelează la aceleaşi tehnici. Şi Raspberry trimit newslettere, periodic şi cu un design ok, folosesc şi Facebook, şi o fac destul de bine, comunicând cu aproape 20.000 de fani. Nu investesc în advertoriale, adică nu oferă haine gratuit pentru articole, dar asta poate pentru că nu au simţit că au nevoie. Au apărut articole online fără ca ei să plătească, scrise de clienţi mulţumiţi…cum aş fi eu. Eu una am cumpărat haine de la ei de vreo 700 lei până acum şi cam pe toate le-am arătat pe blog. Bine, şi asta cere timp, până te descoperă lumea, până are curajul să-ţi încerce produsele, până se decide să te recomande şi altora…Dacă vrei rezultate sigure, mai rapid, atunci apelezi la advertoriale.

Prevăd că site-urile de care am vorbit nu vor avea viaţă lungă. Atât timp cât nu vin cu o strategie corespunzătoare pentru mărirea numărului de clienţi, eu una nu-i pot lua în serios. Nu pot să nu mă gândesc la banii aruncaţi degeaba, pe asemenea pseudo afaceri. Dacă ar trebui să văd şi partea bună, aceasta ar fi că din orice încercare câştigi experienţă din care poţi învăţa pentru viitor.

9 Comments on Cum să lansezi afaceri fără viitor

 1. Si mie imi vine greu sa inteleg genul de afacere incropita de acele site-uri. Probabil se bazeaza pe o promovare agresiva, asa cum mentionezi si tu. Pana la urma cam asta functioneaza in Romania, nu?

  • Eu cred ca este o afacere a unor tineri la inceput…vor si ei sa vada cum e. Am trecut si eu prin stadiul asta, numai ca eu aveam 20 de ani atunci. Si culmea, ideea nu era rea, daca nu venea criza si impozitul forfetar aveam niste sanse de reusita. Oricum, la 20 de ani mai intelegi, la peste 25 de ani…e mai greu de inteles.

 2. Pai tocmai asta le-ar putea aduce succesul: promovarea. Degeaba cei cu site-ul mare Raspberry au mai multe produse si poate mai ieftine, daca nimeni nu intra pe site-ul lor. Nu-s chiar asa multi cei care cauta hainele dupa brand neaparat.

  • Pai n-ai inteles, Raspberry se promoveaza foarte bine. Deci site-ul mare are tot ce ai nevoie, site-ul mic nu vine cu nimic nou…

  • Da, clar mai iau si ei de undeva. Dar fusta asta cred ca a fost la reducere zilele astea le ei, si acum, dupa Black Friday, au pus-o mai ieftin. Plus ca daca cumparam de pe site-urile chinezesti se mai adauga si transportul, trebuie luat si asta in considerare. Ca sa nu mai zic de timpul de asteptare, de 2 saptamani, daca nu chiar si mai mult.
   Eu in articol vorbeam de magazine care sunt ambele din Romania, ambele livreaza in acelasi timp, etc. Adica nu prezinta vreunul vreun alt avantaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.