si-eu-am-trait-in-comunism

Când ajung printr-o librărie, mă duc direct la standul cu cărţi istorice sau biografii, şi de cele mai multe ori ajung să cumpăr ceva. Am realizat de acum că acesta este genul de cărţi care mă atrage.

Aşa am ajuns să cumpăr Şi eu am trăit în comunism, carte formată din sute de fragmente, scrise de 95 de autori şi editate de Ioana Pârvulescu. Povestirile sunt împărţite în 20 de capitole şi relatează viaţa de zi cu zi din comunism. Putem citi, de exemplu, relatări ce ţin de şcoală, facultate, serviciu, timp liber, sărbători, călătorii, cozi, mâncare şi băutură, munci agricole, vacanţe.

Pe alocuri cartea este amuzantă, te face să te gândeşti ce creativi erau oamenii pe atunci, ce năzdrăvănii mai făceau. Dar apoi vin povestirile triste, despre neajunsuri şi nedreptăţi.

Ca o persoană care am trăit doar 3 ani în comunism, ani pe care nu mi-i amintesc şi care nu mi-au provocat niciun fel de angoasă, pot să spun că am învăţat multe din această carte. Am tot citit despre comunismul din China, din Rusia, dar despre greutăţile românilor, mai puţin.

Cred că cel mai mult m-a impresionat capitolul 16 – Medicale. Despre cum pentru dializă îţi trebuia aprobare de la Cabinetul 2 iar pentru depunerea memoriului îţi trebuiau pile şi…timp să aştepţi. Şi cum de multe ori răspunsul era negativ, de parcă dializa este un moft, ceva de care te-ai putea lipsi. Despre cum îţi trebuia aprobare şi pentru administrarea de calmante la bolnavi de cancer, în stadiu terminal. Şi cu multe pile, după mult timp, timp în care pacientul suferea dureri inimaginabile, venea şi o aprobare, de vreo 2-3 pastile, cât să ajungă o zi sau două. Despre cum sute de femei ajungeau să facă septicemie, pentru că nu era permis avortul. Ajungeau în spital, în stare gravă, şi nimeni nu se atingea de ele, de frică.

La finalul cărţii este prezentat un mic dicţionar de termeni din comunism şi o scurtă prezentare a autorilor acestor povestiri. Printre ei, dintre cei mai cunoscuţi, amintesc aici pe Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc, Radu Paraschivescu, Mircea Cărtărescu, Dan C.Mihăilescu.

Aş vrea ca această carte să fie lectură obligatorie la şcoli. Aş vrea să fie citită şi de persoanele mai în vârstă care încă consideră că era mai bine atunci. Cred că au uitat cam multe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Şi eu am trăit în comunism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.