Dă-i omului un peşte şi va avea de mâncare o zi. Învaţă-l cum să pescuiască şi va avea de mâncare toată viaţa.

De câteva săptămâni mă tot gândesc la ceva şi de-abia acum, după ce am văzut că a scris şi Cabral despre acest subiect, m-am hotărât să-mi exprim şi eu părerea.

Suntem în perioada Sărbătorilor, peste tot citesc de acte de caritate, foarte frumos, ajutăm cu toţii cum putem, cât putem. Însă exceptând bătrânii, copii, bolnavii şi animalele fără stăpân, nu pot să nu mă întreb de ce unele persoane nevoiaşe, în stare bună de sănătate, nu încearcă să-şi găsească ceva de lucru. Sau poate încearcă, cine ştie, dar nu reuşesc. Nu am auzit însă că ar cere un loc de muncă, persoanele care fac campanii de ajutorare vorbesc de bani, haine, mâncare, dar nu şi de locuri de muncă. De ce?

Există joburi şi pentru persoane fără studii, necalificate. Ba chiar pot spune că este mai dificil să angajezi astfel de persoane decât cele cu facultăţi. Am încercat şi noi să angajăm un manipulant marfă. Recunosc, salariul nu era mare, însă părerea mea este că pentru o persoană fără studii, necalificată, care nu şi-a demonstrat în niciun fel calităţile, este unul potrivit. Un medic rezident câştigă până-n 1500 lei, cât poţi plăti pentru o persoană ca să care nişte marfă dintr-o parte în alta? Da, nu e suficient 1000 sau 1500 lei, ne-ar trebui tuturor salarii de minim 3000 de lei să trăim rezonabil, dar asta e realitatea în care trăim. Atât putem plăti.

O persoană care demonstrează că vrea să muncească, că are anumite aptitudini, că poate, în timp, să evolueze şi să aducă plusvaloare firmei, va fi avansat, va primi mai mulţi bani. Nu cred că vreun şef cât de cât capabil nu şi-ar dori să aibă angajaţi buni şi nu şi-ar dori să păstreze acei angajaţi buni.

Pe olx (vorbesc pentru oraşul Iaşi) sunt sute de anunţuri de angajare pentru persoane fără studii, necalificate:

  • se caută bone. Zeci de anunţuri pentru angajare bone. Nu am văzut să se ceară bone care să ştie limbi străine sau să aibă cine ştie ce facultate. Majoritatea doresc o persoană care să se poarte frumos cu copilul şi să aibă grijă de el cât ei sunt la serviciu. Pentru cei care nu ştiu, o bonă poate fi plătită chiar foarte bine. Nu sunt SF salarii gen 2000-3000 de lei pentru o bonă. Dar chiar şi un salariu de 1000 de lei mi s-ar părea foarte cinstit pentru un job de bonă, cu un program de lucru 8 ore, unde nu trebuie decât să ai grijă de un copil, care mai şi doarme, mai şi merge la grădiniţă/şcoală. Nu prea se mai aşteaptă angajatorii ca bona să facă şi menaj sau să gătească, iar dacă aşa se stabileşte, se plăteşte suplimentar. Sunt sigură că familiile, disperate să găsească un ajutor de încredere, sunt dispuse şi să asigure transportul bonei.
  • se caută lucrători pentru fabrici. Salarii în jurul sumei de 900-1000 lei, la care se adaugă tichete de masă, transport gratuit.
  • se caută menajere/femei de serviciu. Persoane fizice sau firme caută femei de serviciu. O femeie de serviciu poate câstiga chiar şi 150 lei/ziua de lucru (bineînţeles în funcţie de cât de serioasă este, cât de muncitoare, dacă lucrează 8 ore).
  • se caută ajutoare pentru casă. Cu carte de muncă, salariu minim spre mediu, pentru 8 ore de muncă. Pentru activităţi de administrare a casei, lucru în grădină, curăţenie.
  • alte joburi potrivite, disponibile pe olx, pentru persoane fără studii: animatori petreceri, lucrător comercial, zilieri, muncitori necalificaţi, ospătari, ajutor de bucătar, gestionari, etc.

Mă gândeam, un tânăr care doreşte să câştige nişte bani, de indiferent ce etnie, dacă ar vizita mai multe scări de bloc şi s-ar oferi să ducă gunoiul pentru o sumă derizorie, să zicem 1-2 lei de gunoi, nu ar găsi clienţi? Chiar dacă ghena de gunoi e aproape de bloc, multe persoane (ocupate sau bătrâne) ar dori să scape de această responsabilitate. Dacă s-ar oferi să sape curtea blocului, dacă s-ar oferi să ducă nişte obiecte mai grele până la garaj? Dacă ar face treabă bună, sigur şi-ar găsi clientelă pe termen lung. Ar putea face până şi abonamente.

Şi încă ceva, dacă nu ai niciun loc de muncă, niciun venit, de ce ai refuza un salariu de 800-1000 de lei? E mai bine să câştigi 0 lei şi să stai acasă, să mori de foame şi tu şi familia ta, decât un salariu minim? Nu ştiu cât sunt ajutoarele de la stat, nu cred că ajung chiar la 1000 de lei. De ce te-ai baza pe alocaţiile copiilor şi ajutoare de stat, de ce nu încerci să munceşti? Munceşte o lună cu salariu minim şi în acelaşi timp caută şi-n altă parte, poate găseşti ceva mai bun. Munceşte o lună, arată că eşti bun, că eşti devotat, şi o să primeşti mai mult. Dar munceşte. Nu sta şi aştepta să-ţi dea statul, să-ţi dea oamenii, să-ţi dea Dumnezeu.

P.S.

Vin şi cu exemple pozitive.

Cu ajutorul unor oameni care au donat bani pentru realizarea unor flyere, un tânăr de la casa de copii anunţă că doreşte să muncească. Cu toţii avem nevoie de persoane care să ne ajute la curăţenie, săparea grădinii, transportul unor obiecte – Vlăduţ poate să ajute pentru toate aceste lucruri şi altele. Flyerul cu toate datele necesare (pentru Iaşi) este disponibil aici.

Şi o ştire care arată ceva ce ar trebui făcut în toată ţara: Locuitori din Deveselu, cu datorii uriaşe la Primărie, obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments on Mai muncim şi noi?

    • Da.. 🙁 Cred ca ar trebui sa existe si campanii de ajutorare care sa-i ajute sa-si gaseasca joburi. Imi dau seama ca nu toti au calculatoare ca sa caute anunturi pe olx. Poate nu toti au bani de ziare, ca sa citeasca anunturile de angajare. Si daca ei nu vin sa intrebe, nu cauta, atunci noi sau cei care se duc cu bani, haine, jucarii, sa-i intrebam si sa le explicam ca trebuie sa gaseasca un job, sa-i ajutam sa-si faca un cv, sa ii determinam sa mearga la interviuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.