Care este unul dintre cele mai populare cadouri? Dacă nu chiar cel mai popular? Acel cadou care merge la toată lumea, care te salvează de lipsa de inspiraţie?

Cutia de bomboane. Sau ciocolata fină. Sau alte dulciuri asemenea.

Cred că ni se trage de dinainte de 1989, când cutia de bomboane era o delicatesă, pe care reuşeai să pui mâna doar de sărbători, uneori nici atunci. Chiar şi imediat după 1989, dulciurile nu erau la ordinea zilei, primeam un ou Kinder o dată pe an iar ciocolata care era pe piaţă nu era aşa grozavă la gust, aşa că nu mă atrăgea nicicum.

Problema e că acum noi mâncăm dulciuri zi de zi. Uneori credem că le evităm, dar de fapt zahărul este prezent într-o mulţime de alimente: iaurt cu fructe, sosuri pentru salate, mezeluri, sos de tomate, pâine, fructe uscate, ketchup, supe la plic, chiar şi lapte. Uitaţi-vă pe lista de ingrediente a alimentelor şi o să fiţi surprinşi să aflaţi că aproape orice conţine zahăr. Şi e ok, atât timp cât consumăm maxim 25 grame de zahăr pe zi (femei) sau 37.5 grame de zahăr pe zi (bărbaţi). Dar cred că puţini dintre noi reuşim să ne încadrăm în aceste valori.

La câte alimente conţin zahăr ar trebui nici să nu ne uităm înspre o cutie de bomboane. Cu toate acestea, la aproape fiecare eveniment important, primim câte una. Uneori sunt bomboane fine, scumpe şi bineînţeles că nu ne putem abţine să nu le mâncăm. Nu ştiu voi dar eu de multe ori am mâncat singură câte o cutie de bomboane, în decurs de câteva zeci de minute. De aceea eu nu mai vreau să primesc dulciuri cadou. Zilele trecute mama voia să-mi dăruiască o cutie de bomboane Godiva – nu mai mâncasem niciodată, am auzit că sunt printre cele mai bune, dar am luat doar una şi am refuzat cutia. Nu vreau să mai ţin în casă aşa ceva.

Consider că a primi cadou dulciuri este rău pentru mine aşa încât nici eu nu (mai) vreau să fac astfel de cadouri. Pe aceeaşi idee, deşi mi se pare foarte drăguţ să fac o prăjitură în casă şi s-o dăruiesc celor dragi, evit să mai fac asta. De ce să îi tentez degeaba?

Am preferat să duc flori cadou, de exemplu. Să ştiţi că şi un copil de 6-7 ani apreciază o floare cadou, nu e nevoie să le ducem de fiecare dată bomboane sau jucării.

Cam asta e povestea cu cutiile de bomboane. Mă tentează, le ador, dar nu mai vreau să le văd la mine în casă.

8 Comments on Cadouri care fac mai mult rău decât bine

  1. Ai dreptate. Cred ca ne putem educa mentalitatea, in sensul ca niste fructe proaspete constitue un cadou mai de lux decat bomboanele.
    Eu am procedat asa cu prietene si persoane in varsta.

  2. Eu prefer sa primesc si sa ofer bomboane si alte dulciuri – cu conditia sa fie de calitate. Consider ca nu cadoul in sine face mai mult rau decat bine, ci tu singur iti faci rau, pentru ca nu esti in stare sa te abtii – adica e problema ta daca nu ai simtul moderatiei – eu una nu pot manca mai mult de 2 bomboane odata, de exemplu, oricat de bune ar fi.
    Desigur, daca stiu ca o anumita persoana tine dieta, are diabet sau chiar nu se poate abtine de la a manca dulciuri cu lopata, evit sa-i duc ceva dulce, dar in rest consider ca un mica surpriza dulce este binevenita.
    Fructele proaspete mi se par un cadou prea banal (doar daca nu e vorba de niste fructe exotice mai exclusiviste, pe care nu le gasesti la tot pasul – gen fructul dragonului, lychee, etc. sau fruncte in extrasezon – de ex. poti sa impresionezi cu niste nectarine sau cirese de Craciun). Eu de exemplu am mereu fructe in casa, mananc zilnic destul de multe… nu ma surprinzi prea tare daca-mi aduci tot fructe…

    • Clar ne facem singuri rau. 🙂 Eu recunosc, nu ma pot abtine. Daca primesc de ex o cutie de bomboane Toffifee o termin in 20 minute maxim. La fel si cu alte bomboane care imi plac in mod deosebit. Cat despre a face cadou dulciuri, cam toti din jurul meu au probleme. Ba au diabet, ba au probleme cu greutatea, ba incearca sa slabeasca, ba au copii mici si nu vor sa-i indoape cu dulciuri. Chiar nu stiu cui as putea sa-i daruiesc o cutie de bomboane.

  3. Eu duceam la copii fructe si iaurturi cu fructe, mai putin ciocolata. La nepotica mea ii duc Kinder, e mare fan surprize si are voie să mănânce doar jumătate.
    Eu când merg în vizită duc prăjituri de casă fără zahăr și fără făină albă. Uneori o floare la ghiveci, chestii practice.Deserturile sunt super bine primite. Vorba ta, zahărul se găsește în absolut orice. De aproape 2 ani, am renunțat la el. Încerc să-l evit cât pot.

  4. Mancatul necontrolat chiar i-a provocat sotului meu cresterea histaminei in asa hal incat nici in tratament antihistamic nu ii calmau mancarimile, alergia. A trecut cu o pauza indelunga de la orice aliment-excitant, inclusiv citrice. Totul a pornit de la ciocolata, trebuie sa ne controlam. Ca si Clarra am o limita, mai mult de 3 nu am mancat intr-o zi, nu pot si nici nu mi-as dori.
    Inca imi place sa ofer si sa primesc ciocolata, preferata mea e amaruie, de la simpla la cea cu alune, cu martipan, etc.

    • Am patit-o si eu la un moment dat, am avut o mica alergie de la ciocolata. Nu s-a mai intamplat de atunci, dar oricum, incerc sa nu mai mananc cate o ciocolata pe zi, asa cum faceam la un moment dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.