De ce să alegi pentru copii puzzle-uri? Pentru că un puzzle este cea mai inteligentă jucărie, conform părerilor psihologilor şi specialiştilor în domeniu. Ajută la dezvoltarea coordonării ochi-mână, la dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea toleranţei la frustrare.

Hai să detaliem efectele realizării unui puzzle şi luaţi în considerare că aceste beneficii nu sunt doar pentru copii, şi adulţii au doar de câştigat dacă îşi petrec timpul liber “jucându-se” cu puzzle-uri.

 • dezvoltarea coordonării ochi-mână – un puzzle, prin încercarea aranjării pieselor în mod repetat în locul potrivit, ajută la corelarea rapidă a informaţiilor primite de la ochi şi mâini.
 • dezvoltarea abilităţilor motorii – apucatul pieselor între degete, plasarea lor, îmbunătăţesc abilităţile motorii ale copilului.
 • îmbunătăţirea capacităţii de asociere – se asociază imaginea de pe cutia de puzzle şi piesele ce trebuie aranjate.
 • stimularea memoriei – în realizarea unui puzzle se învaţă din greşeli şi prin repetiţie, prin amintirea pieselor care nu se potrivesc, prin păstrarea lor pentru locurile potrivite.
 • dezvoltarea planificării strategice – înainte de realizarea unui puzzle se stabileşte o strategie. De exemplu se porneşte cu rama de la puzzle, în funcţie de imagine, de culori, se construieşte într-o anumită parte.
 • dezvoltarea toleranţei la frustrare – un puzzle cere răbdare, dar şi satisfacţia de a ajunge la imaginea completă este pe măsură. Copilul învaţă să-şi antreneze răbdarea şi este răsplătit emoţional atunci când reuşeşte să-l termine.
 • îmbunătăţirea culturii generale – imaginile de pe puzzle-uri pot fi cu opere de artă, cu peisaje, cu hărţi.

Cu toate aceste efecte, un puzzle nu este prima alegere a celor mai mulţi dintre copii. Ce putem face noi ca să schimbăm acest lucru?

 • să alegem puzzle-uri cu desene care să trezească interesul copiilor. De exemplu dacă copilul este pasionat de filmul Frozen, să cumpărăm puzzle-uri cu imagini din Frozen. Idee: dacă ştiţi că îi place mult prinţesa Elsa, şi mai puţin prinţesa Anna, alegeţi un puzzle cu prinţesa Elsa. Contează mult, credeţi-mă.
 • să începem cu un puzzle cu puţine piese şi să creştem numărul de piese treptat, pe măsură ce vedem că cel mic se descurcă şi acest tip de joc i-a trezit interesul.
 • să ne jucăm împreună – un puzzle e mai distractiv pentru cel mic dacă ne jucăm şi noi cu el.
 • să alegem puzzle-ul potrivit pentru vârsta copilului. Pentru cei foarte mici se vor alege puzzle-uri cu piese din lemn, mari, în număr mic. Pe măsură ce creşte, se pot alege piese mai mici iar după o anumită vârstă, piese din carton. Urmăriţi indicaţiile de vârstă de pe cutiile puzzle-urilor.

La final vă arăt câteva puzzle-uri de la Noriel care mi-ar plăcea şi mie. Îmi plac în special cele de la Ravensburger, probabil pentru că am avut în copilărie un astfel de puzzle şi aşa de mult m-am bucurat când am reuşit să-l termin, că am devenit fan puzzle-uri. 🙂

ravensburg-puzzle-1000-piese-wild-rose-bouquet puzzle-noriel-starry-night-colectia-van-gogh-1000-piese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.