Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.

In  contextul economic actual foarte multe societati comerciale aleg sa isi suspende activitatea pe o perioada de pana la 3 ani. Trebuie insa sa stiti ca aceasta necesita formalitati atat la Oficiul Registrului Comertului cat si la Administratia Financiara.

Astfel, la Registrul Comertului se va face inregistrarea unei mentiuni privind suspendarea activitatii, in baza urmatoarelor acte ce trebuiesc depuse:

  • Hotararea AGA/Decizia asociatului unic(dupa caz) prin care se hotaraste suspendarea activitatii societatii pe o perioada de maxim 3 ani, in original
  • Contor de cuvinte a Hotararii AGA/Deciziei asociatului unic, in original
  • toate certificatele constatatoare in original (daca exista; pentru sediu social, pentru punct de lucru, pentru autorizatii la terti) in vederea anularii autorizatiilor de functionare
  • dovada platii taxelor de Registru

Dosarul se depune la Oficiul Registrului Comertului unde isi are sediul societatea, impreuna cu formularele de inregistrare a suspendarii activitatii societatii. Taxele de inregistrare a suspendarii activitatii societatii sunt de maxim 250 de lei si dureaza 5 zile lucratoare. Exista posibilitatea ca hotararea AGA/Decizia asociatului unic si contorul de cuvinte sa fie redactat si atestat la Oficiul Registrului Comertului de catre un consilier juridic, iar in acest caz taxele de inregistrare a suspendarii activitatii fiind de aproximativ 350 de lei. In aceasta situatie este necesar doar se prezinte asociatii/asociatul unic/reprezentatul legal cu imputernicire avand  asupra lor cartile de identitate, stampila societatii si certificatul/certificatele constatatoare.

Pentru a opera suspendarea şi din punct de vedere fiscal, trebuie depus, la Administraţia Financiară de care apartine societatea, un set de copii de pe hotararea de suspendare si actele eliberate de Oficiul Registrului Comertului.

Va rugam sa aveti in vedere ca din momentul suspendarii activitatii societatii societatea nu mai poate desfasura  nicio operatiune comerciala, nu mai poate face incasari si nici nu mai poate desfasura vreo activitate din care sa obtina venituri. Bilanturile contabile se depun in continuare, la 6 luni si la 1 an. In cazul in care societatea are salariati se anunta Inspectoratul Teritorial de Munca  prin act aditional incetarea contractului de munca pe motiv de suspendare a activitatii societatii.

Pentru eventualele detalii sau nelamuriri va puteti adresa doamnei Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.

1 Comment on Suspendarea activitatii unei societati cu raspundere limitata

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.