Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.

Taxa auto se va mari de la 1 ianuarie 2011 cu 20-25% conform declaratiei ministrului Mediului si Padurilor, printr-o ordonanta de urgenta ce va fi publicata pana la sfarsitului anului acesta. Acest anunt a facut sa creasca numarul programarilor la RAR pentru inmatricularea masinilor second-hand. Mai mult, de anul viitor si autoturismele cu motorizare Euro 5 vor plati taxa de inmatriculare.

Numai pe rolul Tribunalului Iasi exista sute de actiuni privind restituirea taxei de poluare. Majoritatea instantelor din tara admit aceste cereri de restituire a taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta nr. 50/2008, perceputa de autoritatile fiscale cu ocazia primei inmatriculări in Romania a autovehiculelor second-hand importate din spatiul comunitar. De asemenea, daca nu dispuneti de banii necesari pentru achitarea taxei de poluare aveti posibilitatea de a solicita in instanta inmatricularea autovehiculului. Aceasta este o solutie mai anevoioasa, dar cu succes in justitie. Multe instante din tara s-au pronuntat deja in favoarea celor care au dat in judecata institutiile statului implicate, iar cumparatorii de autovehicule le-au putut inmatricula fara sa plateasca taxa.

Este bine ca inainte de a alege prima sau a doua varianta sa verificati care din optiuni este mai putin costisitoare, plata taxei urmata de actionarea in instanta pentru restituirea taxei sau actionarea in instanta pentru inmatricularea fara plata taxei.
Pentru ambele optiuni va recomandam sa consultati un avocat pentru a va indruma pasii care trebuie parcursi si a va redacta corect actiunea sau pentru a va reprezenta fara a mai fi necesara prezenta dv. in instanta.

Articol scris de doamna Serghie Cristina (www.avocatconsult.ro, email: office@avocatconsult.ro), avocat in Baroul Iasi.

1 Comment on Noutati privind taxa de poluare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.