Legea privind taxa pe poluare auto a fost promulgată pe 5 ianuarie 2012 şi în cel mult 30 de zile va intra în vigoare. Astfel, după intrarea în vigoare a noii legi nu veţi mai avea posibilitatea de a vă recupera în întregime taxa auto platită deja. Cei care au început procedura de recuperare a taxei pe calea instanţei judecătoreşti pot încă să îşi recupereze întreaga sumă plătită, inclusiv dobânda şi cheltuielile făcute în instanţă. Dacă aţi plătit taxa auto între 1.01.2007 şi primele zile ale anului 2012 aveţi încă posibilitatea de a începe procedura de recuperare doar până la intrarea în vigoare a noii legi.

Actul normativ nou prevede pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu până la 25 la sută faţă de variantele anterioare, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Pe de altă parte, noua lege încearcă să aplice principiul “poluatorul plăteşte”, astfel că noua taxă de poluare “va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă”.

Uptdate: Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 17, din 10 ianuarie 2012. Conform normelor de tehnică legislativă, legea privind noua taxa auto va intra in vigoare la trei zile dupa publicare.

Articol scris de doamna Serghie Daniela Cristina (www.avocatconsult.ro, email: office@avocatconsult.ro), avocat in Baroul Iaşi.

3 Comments on A fost promulgată taxa pe poluare auto

  1. Multumim. E bine de stiut. A 10-a mia varianta a taxei poate va fi cu noroc. Ma intreb cand vor reusi oamenii astia sa faca din prima o lege corecta, normala si de bun simt? Din prima, am spus..:)

  2. Ducem lipsa de specialisti…..cine sa ne faca legile? Cei care le propun sub o anumita forma, habar nu au ce masuri de aplicare necesita…..
    La noi in tara- Parlamentul nu face nota discordanta se metin cei cu gura mare si tupeu. Astia mici care “tac si fac” nu au trecere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.