Prima mea vizită la ginecolog a fost la vârsta de 17-18 ani, unde am ajuns însoţită de sora mea. Ei trebuie să-i mulţumesc că m-a învăţat să am grijă de mine, să merg regulat la controale, chiar dacă mă simt bine şi nu suspectez vreo problemă medicală.

De la acea vârstă am făcut tot posibilul să merg măcar o dată pe an la control şi să solicit să mi se facă Testul Papanicolau. De ce? Pentru că mi-e frică. Sincer vă spun, mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc şi prefer ca o dată pe an să cheltui 50 de lei şi să pierd 30 de minute ca să fiu sigură că totul e ok.

Cancerul de col uterin apare mai frecvent în rândul femeilor care au folosit anticoncepţionale pe termen lung, care au o dietă săracă în legume şi fructe, care fumează sau care au cazuri de o asemenea boală în familie. Dar asta nu înseamnă că restul sunt scutite de un asemenea risc.

O statistică îngrijorătoare susţine că rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2 – 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, fiind de 6,3 ori mai mare decât media țărilor U.E. Explicația ar fi ca multe dintre femei nu au informații referitoare la modalitățile de prevenire a cancerului și nu se prezintă la medic pentru un control de rutină și un test Papanicolau. Eu cred că printre motive sunt şi lipsa banilor pentru astfel de controale, ruşinea de a merge la ginecolog şi nepăsarea. Dacă e vorba de bani, trebuie neapărat să vorbiţi cu medicul de familie, sunt sigură că se poate efectua acest test şi gratuit, din câte ştiu fusese şi o campanie la nivel naţional în această privinţă. De ruşine trebuie să scăpaţi, nu mai sunteţi copii, nu mai e (şi nici n-a fost vreodată) ceva rău dacă mergeţi la ginecolog. Nu se merge la ginecolog doar când suferi de boli transmise pe cale sexuală (da, am auzit şi astfel de prostii), nu eşti depravată dacă mergi la ginecolog, n-are absolut nicio legătură. Iar de nepăsare credeţi-mă că o să scăpaţi dacă începe să vă fie rău. Ideea asta că mai bine nu ştiu, că stau mai liniştită, e o prostie. Mai bine ştii din timp şi poţi să faci ceva pentru a te face bine, decât să afli târziu şi să nu mai ai nici o şansă. Aici e vorba de viaţă, ceva nepreţuit, care nu poate fi recuperat şi cu care nu te poţi juca.

Fara prietene

Ştiaţi că 6 femei mor zilnic în România din cauza cancerului de col uterin? Ei, eu fac tot posibilul să nu fiu una dintre ele şi-mi doresc ca şi voi toate să fiţi sănătoase şi fericite. De aceea am ales să susțin Campania împotriva cancerului de col uterin inițiată de Centrul Medical Medis Iași.

Câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre Testul Papanicolau:

 • este o investigație foarte ușoară, rapidă și nedureroasă, menită să depisteze și să trateze din timp afecțiuni ale cancerului de col uterin
 • constă în prelevarea de celule de la nivelul colului, care urmează să fie analizate la microscop
 • trebuie făcut o dată pe an
 • trebuie făcut de toate femeile de peste 21 de ani sau care și-au început viața sexuală de 3 ani

Nu mai aştepta, nu mai evita, începe să ai grijă de sănătatea ta!

9 Comments on Fac tot posibilul să nu fiu una dintre ele

 1. Foarte putine femei merg sa-si faca acest test. Si nu cred ca este neaparat vorba de bani, ci mai mult ca ducem o oarecare lipsa de educatie.

 2. Am fost una dintre ele și nu pentru ca mi-am neglijat sănătatea, ci pentru că am avut ghinion. Test PAP făcut în noiembrie cu rezultat OK, iar la sfârșitul lunii martie era deja carcinom in situ. Așa ca nu pot decât să le sfătuiesc și eu pe cititoarele tale să facă testul Papanicolaou anual, însă având grijă ca laboratorul sa fie unul bun.

  • Miki, imi pare tare rau si-ti doresc multa sanatate! Si da, conteaza si laboratorul.
   Insa ghinion poate oricine sa aiba, asa ca…sa incercam pe cat posibil sa mergem la controale, restul nu mai depinde de noi.

 3. Felicitari pentru articol! Si da, pentru Iasi Medis este un centru foarte bun! Acolo merg si eu de ani buni, mai ales ca acum au o locatie si mai eleganta!

 4. Se poate face gratuit la cabinetele de planning familial din cadrul spitalelor. trebuie doar programare.

 5. Sanatatea este atat de pretioasa, dar tocmai pe ea o neglijam de cele mai multe ori. Foarte utile informatiile din articol, dar mai ales faptul ca acest test poate fi si gratuit.

 6. Si eu recomand Papanicolau. Anul trecut mi a iesit cam aiurea si acum am repetat(am trecut de 45 ani). Astept rezultatul. Mi e teama de alte complicatii (cancer) dar pana la urma Dumnezeu cu mila, ce putere avem noi sa ne impotrivim?Fiecare cu destinul si lupta lui,depinde de optimismul fiecaruia.

  • Oana, iti doresc multa sanatate! O prietena de-a mea a trecut cam prin ce ai trecut si tu. Din fericire s-a terminat cu bine, a fost doar o spaima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.