Biciclete copii? Uşor de tot de ales, mergi în magazin, vezi ce-ţi place cel mai mult din punct de vedere estetic, verifici preţul, pentru ce vârste e recomandat şi cumperi.

Ei, de fapt nu e chiar aşa. E bine să te intereseze mai multe aspecte, pentru a lua cu siguranţă cea mai bună alegere.
Cum alegem bicicleta potrivită pentru copilul nostru?

În funcţie de vârstă şi înălţime

  • Copii cu vârsta între 2-4 ani – bicicletă cu diametru roţi 12′, fără pedale.
  • Copii cu vârsta între 4-6 ani – bicicletă cu diametru roţi 12, 14 sau 16′, în funcţie de înălţimea copilului. Pentru o înălţime de 90-100 cm se aleg roţi cu diametru de 12 sau 14′, pentru înălţime de 105-115 cm se aleg roţi cu diametru de 16′. Se scot acum roţile ajutătoare.
  • Copii cu vârsta între 6-8 ani – bicicletă cu diametru roţi 18, 20′. Pentru o înălţime de 115 – 125 cm se aleg roţi cu diametru de 18′, pentru o înălţime de 120 – 140 cm se aleg roţi cu diametru de 20′.
  • Copii cu vârsta între 8-12 ani – bicicletă cu diametru roţi 24′, pentru o înălţime de 135 – 155 cm.

Copii cresc repede şi da, au nevoie de o bicicletă conformă cu vârsta şi înălţimea lor. Unui copil trebuie să-i dai o bicicletă care să i se potrivească şi să fie suficient de uşoară pentru a o putea manevra. Dacă nu ajunge cu picioarele la sol sau mai rău, la frâne, nu poate controla bicicicleta şi pot apărea accidentări.

Sistemul de frânare

La bicicletele pentru copii există 2 tipuri de sisteme de frânare:

  • frâna torpedo – atunci când dai cu pedala în spate, se pune frâna pe roata anterioară
  • frână folosind maneta/manetele de pe ghidon

Eu în copilărie am avut 2 biciclete, fiecare cu alt sistem de frânare. Am preferat frână torpedo, mi s-a părut mult mai uşor de folosit. Frâna de pe ghidon mi s-a părut mai greu de utilizat, mă dureau degetele de la ea. Trebuie să ai forţă în degete pentru o astfel de frână, de aceea nici nu e recomandată pentru copii mici.

Pedalele

O componentă foarte importantă, mai ales dacă bicicleta are frână torpedo. E bine ca acestea să fie cât mai late şi să nu alunece piciorul pe ele.

Ghidonul

Şi ghidonul trebuie ales special pentru viitorul utilizator. Lăţimea umerilor copilului trebuie să fie mai lată ca ghidonul iar tija de ghidon trebuie să fie cât mai scurtă astfel încât copilul să ajungă rapid şi uşor cu mâna pe ghidon.

Design

La final, după ce ne-am asigurat că bicicleta e potrivită pentru vârsta şi înălţimea copilului, că este sigură, uşor de manevrat, realizată din materiale de calitate, ne uităm şi după culori şi model. Ce mi-a plăcut mie de pe site-ul Noriel:

bicicleta-minnie-mouse-30-cm-roz bicicleta-frozen-30-cm-albastru

Spor la cumpărături!

1 Comment on Cum alegi bicicleta potrivită pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.