Se poate să ai cont de Facebook, Twitter şi/sau Instagram, blog, şi cu toate acestea să ai parte de o viaţă privată? Da, normal că da!

M-am gândit să scriu despre acest lucru pentru că am prieteni care nu au conturi pe reţele sociale. Ei zic că vor să aibă parte de intimitate, că nu îi interesează astfel de site-uri. Din fericire au prieteni care le “împrumută” conturile lor de Facebook. 🙂 Şi astfel:

 • când au nevoie de informaţii, să zicem date despre o anumită locaţie, un număr de telefon, tot la Facebook ajung.
 • colegii de la lucru, de la facultate, împărtăşesc diverse informaţii pe grupurile de pe Facebook. Mai ales când e vorba de firme mari, multinaţionale. Aşa că neavând un cont de Facebook cam rămâi pe dinafară. Puţini mai au chef să apeleze la email, la sms-uri, ca să transmită informaţii.
 • când discută cu prietenii, cu colegii, aceştia îi trimit la conturile de Facebook, să vadă poze din vacanţe, să vadă poze cu copiii. Pentru că cine mai stă să redimensioneze poze, să ceară adrese de mail, să le trimită pe mail, eventual şi câte 10, ca să încapă?
 • când ai de promovat o afacere, nu prea mai ai ce face, îţi trebuie cont de Facebook, ca să administrezi pagina afacerii respective.

Nu mai are rost să zic care sunt avantajele reţelelor sociale. Mai degrabă să vorbesc despre marele dezavantaj considerat, faptul că-ţi expui viaţa personală pe Facebook.

Dar şoc şi groază, poţi să ai cont pe Facebook fără să expui nimic. Poţi să-ţi pui ca poză de profil o floare, să adaugi doar persoanele care te interesează, să pui absolut tot pe privat, să nu fie nimic vizibil străinilor şi ai rezolvat. Te-a tăguit cineva? Nici o problemă, poţi scoate tagul. Te poţi bucura de ceea ce-ţi oferă Facebook, fără să oferi nimic în schimb.

Mă gândesc la anumite prietene, care nu au conturi de Facebook, din diverse motive, pe care le respect. Cu toate acestea să nu credeţi că nu apar poze cu ele pe Facebook. Chiar şi eu am pus, că deh, e vorba de una dintre cele mai bune prietene, normal că apare şi ea în poze cu mine, în cele mai importante momente din viaţa mea. Bine, n-aş fi făcut asta fără s-o întreb, dar sunt sigură că majoritatea persoanelor fără conturi de Facebook apar în poze pe Facebook, fără să fi dorit sau să-şi fi dat acordul. Pentru că asta e treaba, n-ai ce face. Nici nu te poţi purta ca un ciudat, să te apuci să interzici tuturor prietenilor să posteze poze în care apari şi tu sau să le ceri să te taie din poze. Deci dacă nu-ţi faci cont de Facebook că nu vrei să apară poze cu tine acolo, think again. Probabil asta deja s-a întâmplat.

Mă mai gândesc la mine, care am conturi de toate felurile, Facebook, Instagram, Twitter, am şi blog pe care scriu săptămânal, şi cu toate acestea vă dezvălui acum, în premieră, că sunt o mulţime de lucruri din viaţa mea, lucruri extrem de importante, care n-au fost menţionate acolo şi de care nu ştie nimeni decât familia şi prietenii cei mai dragi.

Deci da, poţi avea cont de Facebook şi/sau blog şi să-ţi păstrezi intimitatea!

P.S. Ce-i drept şi lucrurile s-au mai schimbat în ultimul timp. Acum câţiva ani, când de-abia apăruse Facebook sau Twitter, toate lumea avea impulsul de a posta cât mai multe poze, de a scrie cât mai mult, de a dezvălui tot. Mă uitam la contul meu de Twitter, scriam tot felul. Se vede că eram studentă, cu prea mult timp liber la dispoziţie. 🙂 Acum s-a cam terminat cu moda sutelor de poze pe Facebook, cu like-uri şi comentarii puse în aşteptarea de a se returna în aceeaşi manieră. Cel puţin asta am observat în grupul meu de prieteni, e posibil ca lucrurile să fie diferite pentru alte grupe de vârste.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments on Facebook şi viaţa privată

 1. Daca nu ar fi fost blogul eu nu as fi avut nici acum cont de facebook. Dar ce sa-i faci, arta cere sacrificii. :))
  Ma felicit zilnic pentru inspiratia de a-mi face cont cu nume fictiv. Oricum la noi la job lucrurile importante se comunica inca in sedinte. Nu suntem atat de moderni sa anuntam noutatile pe fb. :))

  • La noi cam toate se anunta pe facebook. Reuniuni de liceu, intalniri, evenimente. O prietena care lucreaza intr-o multinationala (si n-are cont de fb) mi-a zis ca fiind atat de multi colegi, toate discutiile se poarta pe un grup de facebook.

 2. Și eu mai cunosc oameni care gândesc la fel ca cei descriși de tine însă nu mi se pare că ar avea vreo logică în explicațiile lor. Până la urmă, nu stau să conving pe nimeni să-și facă un cont de facebook sau altă rețea de socializare, dar nici nu ofer ajutorul când mă roagă să intru de pe contul meu să afle mai știu eu ce caută pe facebook.

  • Eu imi “imprumut” contul, nu ma deranjeaza. Bineinteles, nu-l imprumut oricui. Si din cate stiu, cam toti cei fara Facebook utilizeaza conturile altora. Cum spuneam, oricat de mult ti-ai dori sa stai departe de Facebook, tot ajungi sa ai nevoie sa-l folosesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.