woman-1209322_640Viaţa la 30 de ani. Unii dintre noi ne gândim la cum să facem mai mulţi bani, cum să ne mutăm la casa noastră, cum să călătorim mai mult. Alţii au deja copii, jonglează cu munca şi cu creşterea copiilor, cu luarea deciziilor precum cumpărarea de cărucioare 3 in 1 sau 2 in 1, premergătoare de la Noriel şi altele asemenea. Şi mai sunt şi cei nehotărâţi, care încă nu ştiu ce să aleagă, dacă e timpul să meargă într-o anumită direcţie sau mai pot aştepta.

Despre aceştia din urmă vreau să discut astăzi. Mai exact despre femeia de aproximativ 30 de ani, care lucrează şi/sau studiază şi care nu are încă copii. Sunt multe cazuri care trebuie luate în considerare.

Nu este interesată să facă copii. Şi punct.

Aici este simplu. Sunt alte dorinţe, alte priorităţi, nu e nimic de blamat. Fiecare face ce doreşte şi ceea ce îl face fericit.

Este interesată să facă copii dar nu are un partener.

Sau are un partener, dar pe care nu se poate baza. Sau este la începutul unei relaţii noi. Sau partenerul nu este suficient de matur sau încă nu-şi doreşte copii. De exemplu, sunt acele relaţii cu partenerii de aceeaşi vârstă care din păcate nu-şi doresc acelaşi lucru, în acelaşi moment. Multe femei de 30 de ani îşi doresc copii, dar cred că şi mulţi bărbaţi de 30 de ani vor să mai aştepte. Ei cred că momentul potrivit ar fi mai spre 40 de ani. Poate greşesc, dar bărbaţii sunt mai egoişti din acest punct de vedere. Nu stau să se gândească că atunci când copilul va avea 20 de ani, ei deja vor avea 60, că nu o să poată să-şi ajute copilul, că vor fi o greutate pentru ei de mult prea devreme.

Sunt amândoi interesaţi să facă copii şi încearcă.

Poate sunt încă la început, încearcă de câteva zile sau luni. Sau poate încearcă de mult timp şi nu reuşesc.

Nehotărâţii

În acest caz ar cam fi de dorit să se ia o decizie, pentru că nu mai este foarte mult timp la dispoziţie. Am aflat dintr-un serial despre ceva interesant, şi anume crioconservarea de ovocite (congelarea ovulelor) şi mi se pare o idee foarte bună. Ajungi la 25-30 de ani şi poate nu eşti convins că vrei să fii părinte. Nu ştii sigur sau nu ai cu cine. O astfel de soluţie îţi mai da câţiva ani de gândire, îţi lasă posibilitatea să te răzgândeşti (dacă cumva nu doreai să ai copii), îţi lasă timp să-ţi găseşti un partener. Nu ştiu unde se poate realiza sau cât costă, dacă ştie cineva, îl rog să lase un comentariu.


Am realizat în ultima perioadă că nu toţi doresc să facă copii şi nu toţi reuşesc să facă copii din prima. De aceea eu am învăţat să-mi ţin curiozitatea în frâu, să mă abţin să pun întrebări care nu au niciun rost şi care nu ajută pe nimeni cu nimic. Fiecare este liber să facă ceea ce doreşte şi fiecare este liber să-şi ţină viaţa privată secretă. Nu să ne dea nouă explicaţii despre aspiraţiile lor sau despre situaţia medicală.

7 Comments on Când ceasul biologic ticăie

 1. Adevarat…fiecare e liber sa faca ce vrea, fiecare e diferit si gandeste diferit.Inainte de casatorie toti ne intrebau Cand va casatoriti? acum ne intreaba: Cand vine bebe? Nu inteleg e o regula si nu o stiu eu ?Poate nu e momentul, poate nu esti pregatita, poate nu simti…
  Eu am 24 de ani dar chiar si asa nu am acel feeling , nu imi doresc copil si sunt judecata ca cicamai tarziu nu se va mai putea..pfff lumea asta rea

  • Cred ca orice femeie ajunge sa fie innebunita de aceste intrebari. Cand te casatoresti, cand faci copii, cand faci al doilea copil? Iulia, tu esti foarte tanara, la 24 de ani nici la casatorie nu ma gandeam inca. 🙂

 2. ASA este am prietene care a 27 ,31 si nu sunt casatorite, asa mi-a fost scris mie suntem impreuna de la 18 ani am crescut impreuna ,e prima iubire..

 3. Un raspuns ce il poti da mereu cand ti se pun intrebari de genul

  “Sambata ma marit, si vom avea muzica lautareasca, ciorba la meniu si clatite la desert”
  “Avem deja 2 copii, trimisi la munca pe vapor, studiile nu se platesc singure”

  Astea sunt doar doua din raspunsurile cu care imi sochez rudele ( in general rudele iti strica feng shui-ul); le inteleg curiozitatea, le inteleg si dorinta de a ma vedea in rochia de mireasa, dar se intampla sa nu gasesti partenerul, curajul sau banii necesari pentru ambele investitii.

  Concluzia? Mai bine raspunzi in zeflemea decat sa raspunzi la alte o tona de intrebari incomode ce tin de ovarele sau capacitatea ta de a prinde un barbat in fata altarului!

 4. Mi se pare foarte urat când lumea își bagă nasul în chestii atât de personale. Credeam ca doar la romani se practica, dar din păcate e peste tot. Mai întâi te bat la cap să-ți găsești un bărbat și să te măriți, iar după ce te-ai măritat deja încep întrebările: da copii când faceți? Da de ce nu vreți copii? Sau și mai direct: eu zic ca va trebuie cel puțin 2 copii (de parca am vorbi de accesorii) . Din ce în ce mai multe cupluri au probleme de infertilitate, unii chiar sub 30 de ani. Îmi imaginez ca atunci când îți dorești foarte mult un copil și nu-l poți avea, astfel de întrebări sunt dureroase. Și nu văd de ce ar trebui sa strigi în gura mare ca vrei copii, dar nu poți avea. E ceva foarte personal.

  Din cate am inteles procedeul menționat de tine e foarte scump. Fashion stylista Lindsay Albanese are un video pe Youtube în care povestește despre asta și mă gândesc că dacă și ei i se pare scump, ca o fi într-adevăr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.