IMG_8321Nu mi-aş fi imaginat ce plăcut e să conduci cu ochelari de soare cu dioptrii şi cu lentile polarizate. Dacă purtaţi ochelari de vedere ştiţi cum e să stai cu ochii strânşi, să-ţi lăcrimeze, să te orbească soarele sau albul zăpezii. Dacă nu purtaţi, sunteţi nişte norocoşi.

Înainte de ochelari de soare cu dioptrii

Port ochelari de vedere de la vârsta de 12 ani. Până la 18 ani mi s-au tot mărit dioptriile şi am schimbat ochelari după ochelari. Nu aveam pe atunci grija costurilor. A urmat o perioadă de stagnare, cu mici măriri, o dată la câţiva ani buni. Când am început să-mi schimb ochelarii pe banii mei am realizat cât de greu este. La dioptrii ca ale mele, unde este nevoie şi de o subţiere sau două, lentilele ajung la 1000-1500 lei.

Nu m-am gândit niciodată că aş putea purta ochelari de soare. Am auzit de ochelarii cu lentile heliomate dar nu mi-au plăcut niciodată, aşa că am preferat să mă descurc cu ochelarii de vedere. La mare purtam ochelari de soare ieftini, cât să mă apere un pic de soare, că oricum nu vedeam mai nimic cu ei.

La un moment dat am auzit că există ochelari de soare cu dioptrii. Cred că acum vreo 5 ani. Şi de atunci îmi propun an de an să-mi cumpăr astfel de ochelari. Mi-era din ce în ce mai greu la condus, lăcrimam, mă usturau pur şi simplu ochii. În Ioc să mă grăbesc să mi-i cumpăr, tot amânam. Adevărul e că nu voiam să cheltui banii. Dar în acelaşi timp dădeam bani pe tot felul de prostii.

Cum îţi faci ochelari de soare cu dioptrii

A venit însă şi timpul pentru ochelari de soare cu dioptrii. Şi este mult mai bine decât mă aşteptam. E atât de bine încât atunci când îmi uit noii ochelari de soare acasă, fac tot posibilul să mă întorc după ei. Nu mi-au trebuit mai mult de 2 zile ca să simt că nu mai pot conduce liniştită fără să-i am pe ochi.

Cum alegi rame pentru ochelari de soare cu dioptrii

Pentru ochelari de soare cu dioptrii nu se pot folosi orice fel de rame din comerţ. Dacă am reţinut bine, ramele trebuie să fie din plastic iar lentila să nu fie prea mare. De fapt plastic este incorect spus, se recomandă să fie din acetat, adică creat din fibre de bumbac. Aceasta pentru că în acele rame trebuie introduse lentilele, apoi rama este încălzită pentru ca să se muleze perfect pe lentile. Dacă rama este din plastic, la încălzire tinde să se topească, ceea ce nu este ideal.

Ramele tip aviator nu sunt potrivite, decât poate pentru cei cu dioptrii foarte mici. Pentru dioptrii mari, unde lentilele sunt groase, trebuie şi o ramă potrivită, care să poată susţine acele lentile. Mai ales că nu se pot subţia aceste lentile colorate (eu aşa am înţeles dintr-un magazin de rame, dacă greşesc vă rog să mă corectaţi).

Lentilele colorate se pot pune fie pe nişte rame normale, de ochelari de vedere, fie pe rame de ochelari de soare. Eu mi-am dorit nişte rame de ochelari de soare şi nici n-am dorit să investesc sume prea mari pentru ele. După cum bine ştiţi există rame de la 100 lei la mii de lei.

Eu am ales o ramă Polaroid, din plastic, de 300 lei. Nu am ştiut de chestia cu topitul plasticului, asta am aflat-o atunci când m-am dus să mi se pună lentilele, la altă clinică. Au fost mici emoţii, dar până la urmă a fost bine, s-au putut pune lentilele.

Sfatul meu este ca să vă alegeţi ramele şi lentilele din aceeaşi clinică, ca să nu fie discuţii dacă sunt sau nu bune unele sau altele. Este mai simplu aşa.

Cum alegi lentile pentru ochelari de soare cu dioptrii

Întâi faci o vizită la oftalmolog, verifici dioptriile şi iei reţeta oftalmologică. Apoi urmează vizita la o clinică oftalmologică care comercializează lentile.

Pentru că ochelarii de vedere au lentile Essilor şi îi folosesc de dimineaţă până seara, de 5 ani, fără să am vreo problemă, am ţinut şi acum să apelez la astfel de lentile. Am cerut să fie lentile potrivite pentru condus, pentru că acolo aveam cele mai mari probleme, şi mi s-au recomandat lentile Xperio. Se pot alege în schimb lentile E-Mirror cu efect de oglindă sau Physio Tints care atenuează luminozitatea din jur.

Ce zic cei de la Essilor:

Strălucirea cauzată de reflexia luminii cauzează un disconfort serios pentru ochi. Atunci când lumina naturală atinge o suprafaţă plană şi netedă (apă, zăpadă, gheaţă, asfalt, caroseria maşinilor, parbriz, etc) se reflectă şi vibrează orizontal, creând o strălucire supărătoare, numită lumină polarizată.

Lentilele Xperio conţin un filtru special, fabricat din molecule dicroice, care blochează lumina polarizată orizontal, eliminând complet strălucirea supărătoare şi periculoasă.

Xperio asigură:

 • Reducerea luminii orbitoare
 • Protecţie 100% UVA/UVB
 • Percepţia naturală a culorilor
 • Claritatea fără egal a vederii
 • Reducerea strălucirii

ochelari-de-soare-cu-dioptrii
În afară de tipul lentilei mai trebuie aleasă şi culoarea. De aceea e important ca întâi să vă alegeţi ramele, ca să ştiţi apoi ce culoare trebuie să aibă lentilele. Eu am ales lentile maro, culoare uniformă. Dacă aş fi cumpărat lentilele înainte de rame sigur aş fi cerut negru…şi apoi ia şi caută rame potrivite.

culori

Unde mi-am făcut ochelari de soare cu dioptrii in Iasi

Am găsit lentile Essilor la clinica oftalmologică Opto, de pe Bld Independenţei. Le mulţumesc pentru tot ajutorul, au avut multă răbdare cu mine, care în stilul meu caracteristic am avut nevoie de mult timp pentru a mă hotărî. Domnul de acolo a fost cel care mi-a explicat cum trebuie să alegi nişte rame bune pentru ochelari de soare cu dioptrii, mi-a arătat şi cum arată lentila fără dioptrii de la nişte ochelari de soare de duzină (o chestie super subţire care poate să facă mai mult rău decât bine). Am învăţat aşa că nu e bine să cumperi ochelari de soare de oriunde, chiar dacă n-ai probleme cu vederea. Nişte ochelari de soare din aia la 20 lei, din supermarket, pot să-ţi facă probleme.

Cât costă o pereche de ochelari de soare cu dioptrii

Ramele pot costa puţin sau mult. Ale mele au costat 300 lei şi nu sunt chiar cele mai calitative de pe piaţă dar îmi place modelul. Lentilele costă în funcţie de caracteristici. Ale mele au un preţ estimativ de 1000-1300 lei.

Sper că am reuşit să notez aici toate informaţiile necesare despre acest subiect. Am vrut să fiu cât mai exactă pentru că am realizat cât de importantă este o pereche de ochelari de soare cu dioptrii şi aş vrea că toţi cei care au probleme de vedere şi pe care îi deranjează soarele la plajă, la condus sau pe stradă, să facă un efort şi să investească în aşa ceva. Vă garantez că merită.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments on Cum e la drum cu ochelari de soare cu dioptrii

 1. Ce ochelari frumosi ti-ai gasit, ma bucur mult ca esti multumita de ei, si eu am aceleasi probleme cu ochii ca si tine si stiu perfect ce inseamna sa te usture si sa te doara ochii zilnic. Tot de la varsta de 12 ani(ce coincidenta, nu?) port si eu ochelari si am niste dioptrii cam maricele. Mi-ar fi extrem de utili asemenea ochelari vara cand fotografiez. O sa studiez si eu problema mai temeinic.

  • Daca as fi stiut cat de bine te simti cu ei, ce mult te ajuta la sofat, n-as mai fi asteptat atat sa-mi iau. Sunt foarte multumita. Ochelarii cu lentile polarizate sunt bune pentru orice sofer, nu trebuie neaparat sa aiba probleme de vedere.

 2. Eu port ochelari de vedere de vreo 4 ani zi de zi. Până atunci ii purtam doar cand și cand. Până anul asta am purtat ocazional ochelari de soare obișnuiți, dar bineînțeles că nu vedeam foarte bine cu ei. Anul asta mi-am luat prima pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Ai mei sunt cu lentile simple, însă sunt f mulțumită. Și au costat f. puțin. Am comandat o pereche și pt mama și site ul respectiv (zenni optical) oferă shipping inclusiv spre Romania. A costat cam $40 o pereche cu transportul inclus. Iti poti incarca o fotografie pe site și probezi diverse rame. Eu numai de pe net îmi comand ochelarii și sunt la a patra pereche și mi-au plăcut toți. Și sunt cam la jumate de preț față de magazine.

  • Buna,si eu incerc sa fac o comanda tot de la Zenni Optical. Poti sa îmi spui daca transportul a fost mai mult de 9,95 $ cum pretind ei ca ar fi media pt transportul internațional? Multumesc anticipat!

  • Multumesc pentru informatie, e super, daca ai reteta de la medic e usor sa iti comanzi exact ce ai nevoie!

 3. Un articol extrem de util! Cred că îi voi pune şi eu pe lista de priorităţi, în special pentru condus. Mulţumesc mult pentru recomandări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.