children-1064670_640Mereu mi-au plăcut acele fotografii de la nunţi în care apare mireasa şi vreo 6-8 domnişoare de onoare, îmbrăcate cu rochiţe de aceeaşi culoare şi model. Estetic se vede foarte bine. Cu toate acestea…

“I don’t understand how some women have 20 plus bridesmaids. I don’t even like that many people.” Am citit chestia asta undeva şi mă gândeam că în ceea ce mă priveşte chiar şi un număr de 3-4 domnişoare de onoare, cu vârsta peste 18 ani, mi se pare mult. La cei 29 de ani ai mei constat că am numai prietene măritate (cu o singură excepţie). Care, conform tradiţiilor, nu pot fi domnişoare de onoare. În acest caz ce faci? Alegi ca domnişoare de onoare rude îndepărtate sau persoane pe care aproape că nu le cunoşti?

Eu una n-aş face asta. Eu aş alege ca domnişoare de onoare fetiţe din familie. Copilaşi. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Şi dacă vârstele diferă puţin e şi mai bine. În familie avem o mulţime de fetiţe, cu vârste de la un an şi un pic până la 10 ani. Le şi văd pe toate, îmbrăcate cu rochii diafane, albe, cu coroniţe, brăţări de flori la mână, cred că ar crea un tablou minunat.

Ce rol au domnişoarele de onoare în zilele noastre? Am citit că ar ajuta mireasa, că s-ar implica în organizare. Sau că la începutul petrecerii prind florile în piept la invitaţi, îi conduc la masă. Poate la unii aşa este, nu zic. Eu însă, la ultimele nunţi la care am fost, nici n-am remarcat domnişoarele de onoare. Flori în piept nu se (prea) mai pun iar condusul la mese s-a făcut de fiecare dată de mire/mireasă/părinţi, în funcţie de cine te-a invitat acolo. Cât despre ajutatul miresei, acesta se realizează de către soră, părinţi, naşi şi da, şi de către prietene, deşi tocmai cele pricepute la organizare sunt căsătorite, pentru că au trecut deja prin aşa ceva şi ştiu exact ce trebuie făcut. Cât de mult poate ajuta la organizare o domnişoară de 20-25 de ani? Eu, la vârstă pe care o am, de-abia acum aflu ce tradiţii sunt, ce implică o nuntă, şi asta discutând cu prietenele care se căsătoresc.

Pe de altă parte, copiii la nunţi cară coşuleţe de flori sau trena miresei. Dacă tot rolul de domnişoară de onoare e să stai lângă mireasă şi să arăţi frumos, de ce să nu fie atribuit unor copii, care se bucură cu toată sinceritatea de o asemenea oportunitate?

Uitaţi ce rochii am găsit pe Noriel, pentru fetiţe în rolul de domnişoare de onoare. Preferatele mele sunt rochiile albe, din dantelă şi tul.

rochita-51015-i-love-christmas-3k2720 rochita-51015-little-angel

La voi la nuntă cum a fost? Aţi avut domnişoare de onoare adulte sau fetiţe? În număr mai mic sau mai mare?

2 Comments on Micuţele domnişoare de onoare

  1. Eu la nunta mea am avut o singura domnisoara de onoare, verisoara mea de aproximativ aceeasi varsta ca mine, s-a descurcat foarte bine cu rolul care i s-a atribuit la nunta. Si n-a fost acolo doar ca sa arate bine langa mine, ci chiar m-a ajutat cu desfasurarea nuntii, i-am delegat un numar de sarcini. Am facut nunta dupa traditiile romanesti, adica o domnisoara, si nu dupa modelul american cu mai multe domnisoare. Si nici nu i-am impus ce rochie sa-si ia, ci si-a ales ea singura rochia — mi-a aratat rochia inainte de nunta, si am zis ok pentru rochie.

    E adevarat ca nunta mea a fost acum mai multi ani, si pe atunci nimanui in Romania nu-i pasa de nuntile americane cu multe domnisoare de onoare. Adica imi spui ca acum in Romania nuntile sunt inspirate de modelul american si se fac cu multe domnisoare de onoare, imbracate la fel, eventual cu rochii urate, asta e trendul? 😀 Ca eu nu mai stiu, daca am plecat de-atatia ani din Romania. Ultima oara am fost la o nunta in Romania in 2005.

    Xoxo,

    • Uitasem ca la noi era obiceiul cu o singura domnisoara de onoare. 🙂 Intr-adevar, la nunta surorii mele de acum cativa an am fost singura domnisoara de onoare si atunci chiar am avut ceva de facut (pus flori in piept, etc). Acum da, e moda cu mai multe domnisoare de onoare. De cele mai multe ori imbracate la fel sau macar in aceeasi culoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.