V-am povestit că doream să ajungem aici încă de astă vară, dar pentru că atunci ne-am nimerit să fim în zonă într-o luni (singura zi din săptămână când rezervaţia este închisă), a trebuit să amânăm vizita. A venit momentul ei acum, aşa că într-o însorită zi de mai am reuşit să-i vedem şi să-i cunoaştem pe ursuleţii de la Zărneşti.

Programul de vizitare în timpul verii este de marţi până duminică, cu intrări de la orele 09.00, 10.00 şi 11.00. Biletul costă 40 lei în timpul săptămânii şi 50 lei în weekend. Pentru copii biletul este de doar 10 lei.

Ne gândeam că fiind joi o să fim un grup foarte mic de vizitatori, dar până la urmă am fost vreo 30 de vizitatori, dintre care mulţi copii. Sunt 2 ghizi, unul prezintă în limba română şi celălalt în engleză. Grupul de turişti străini era la fel de mare ca cel de români, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Turul a început cu prezentarea unui filmuleţ în care se vorbeşte despre povestea acestui loc. Sanctuarul este cea mai mare rezervaţie de urşi bruni din lume, se întinde pe 69 de hectare de pădure, oferite în concesiune de către Primăria Zărneşti. Aici au fost aduşi urşi salvaţi de la circuri sau de la diferite persoane, care-i ţineau în cuşti de 2 mp, ca să facă un ban de pe urma lor. Unul din urşi a fost orbit şi i s-au scos o parte din dinţi de către proprietar. Alţii aveau doar 50 kg (în loc de 200-250) atunci când au fost salvaţi. Tot aici sunt şi urşi aduşi din alte ţări, inclusiv din SUA. 95 de urşi au fost salvaţi de la înfiinţare.

În sanctuar urşii pot să se caţere în copaci, se pot bălăci în iazuri. Puteţi să-i vedeţi live pe Youtube, cum se joacă în apă, cum mănâncă şi cum se bucură de viaţă. Există posibilitatea să ajutaţi de la depărtare urşii, donând o sumă lunară. Mai multe detalii despre acest lucru şi despre povestea fiecărui urs găsiţi pe acest link.

Nouă ne-a plăcut mult aici, ne-am bucurat că atât cât am putut am contribuit la bunăstarea acestor animale şi am şi învăţat câte ceva despre urşii bruni. De exemplu, ştiaţi că perioada de gestaţie la urşi este de doar 6-8 săptămâni iar puii se nasc cu doar 600-800 grame? De aceea au nevoie de protecţia mamei pentru câteva luni bune, nu se pot hrăni singuri, nu ar supravieţui fără ea. La Sanctuar au fost aduşi şi pui, găsiţi în pădure, fără mama lor (care cel mai probabil fusese omorâtă de vânători). Pentru a putea trăi, au fost hrăniţi cu biberonul, o dată la fiecare 2 ore.

Este un loc impresionant, pe care-l recomand din tot sufletul. Vizitaţi-l dacă sunteţi prin zonă.

4 Comments on În vizită la Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti

  1. Buna dimineata, foarte detaliat si chiar uimitoare aceasta rezervatie! Am avut ocazia sa vizitam acest sanctuar saptamana trecuta! Pe langa povestile impresionante ale acelor ursi, vremea a fost de partea noastra si a fost un peisaj minunat de toamna ! Super articolul, succes !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.