Pentru că în aceste zile a apărut informația cum că este disponibilă a 4-a doză de vaccin anti-covid (recomandată în special pentru persoanele vulnerabile), m-am gândit să vă povestesc experiența mea cu primele 3 doze.

Unul dintre cele mai fericite momente ale mele din 2021 este atunci când am reușit, atât eu, cât și familia mea, să ne vaccinăm cu prima doză. După ce s-a dat startul la programări în ianuarie, m-am grăbit să le găsesc loc la vaccinare părinților mei. Am reușit, totul a decurs foarte bine pentru ei, n-au avut niciun fel de reacții la vaccin (Pfizer), la nicio doză din cele 2. În martie s-a anunțat că se va da drumul la programări pentru restul populației. Am fost chiar stresată atunci, m-am grăbit în acea dimineață să intru online, să caut locuri și…n-am găsit. Dar am găsit în județul Neamț, în comuna Răucești, am făcut repede programări și am așteptat cu nerăbdare acea zi. Și am găsit doar cu Moderna, locurile cu Pfizer se dăduseră de mult.

Pentru noi, drumul până la Răucești a fost un fel de mini-vacanță. Acolo totul s-a desfășurat foarte bine, nu era aglomerat, personalul a fost foarte amabil. Bineînțeles că erau mulți ieșeni care au venit până acolo, ca să reușească să se vaccineze cât mai repede. După 28 de zile (dacă îmi amintesc bine), am făcut și a doua doză.

Reacții adverse prima doză Moderna: m-a durut locul unde am făcut vaccinul, nu reușeam să ridic mâna prea mult, se simțea ca o febra musculară.

Reacții adverse a doua doză Moderna: nu au existat.

Toate bune și frumoase. Am făcut și test de anticorpi, la Synlab, la o lună după al doilea vaccin. Eu aveam aproximativ 4500 (în unitatea lor de măsură), partenerul avea vreo 20000. Eu mi-am refăcut testul de anticorpi cam la 3 luni după acel moment și deja scăzuseră foarte mult, aveam în jur de 1500, care însemna protecție scăzută.

Dar a venit toamna, cu anunțul că ne putem programa și vaccina cu a treia doză. Am fost printre primii adulți (fără probleme de sănătate) care ne-am programat, am ales tot Moderna, dar de data asta am găsit locuri în Iași. M-am gândit puțin ce să aleg, dacă tot Moderna sau Pfizer, dar pentru că specialiștii au recomandat să se folosească același tip de vaccin, dacă este posibil, am mers tot pe Moderna.

Reacții adverse a treia doză Moderna

Pe 15 octombrie am fost la o școală din Iași și ne-am vaccinat cu a treia doză. La această doză am avut și primele reacții mai serioase. În acea seară am avut frisoane, simțeam că mi-e frig, orice aș fi pus pe mine. Febră nu am avut. M-a durut iarăși locul unde a fost făcut vaccinul, deși mai puțin ca data trecută și a trecut mult mai repede. Ce m-a speriat un pic, deși citisem în prospect că e absolut normal, a fost umflarea ganglionilor limfatici, de la subraț, la mâna unde fusese făcut vaccinul. Citisem că nu durează mult, doar câteva zile, dar la mine a durat aproape o lună, după care au dispărut. Menționez că am fost și la doctor și mi-a confirmat că totul este în regulă. A doua zi după vaccin, cu excepția ganglionilor limfatici umflați, nu am mai avut nicio problemă. Reacțiile mele au fost dintre cele mai des întâlnite la cei vaccinați cu Moderna.

La vreo 2 săptămâni după ce ne-am vaccinat, s-a hotărât că a treia doză Moderna să fie înjumătățită, pentru că oferă aceeași protecție, dar mai puține reacții adverse. Așa că noi am prins doza completă. Nu am mai verificat anticorpii, să văd cât de mult au crescut.

S-a dovedit în scurt timp că Moderna a fost o alegere foarte bună. Au început să apară studii cum că dintre toate vaccinurile, Moderna era cel mai eficient, chiar mai eficient ca Pfizer. Ce-i drept și-a făcut treaba, ne-a protejat toată iarna, am trecut peste acel val teribil din toamnă-iarnă. Bineînțeles că am avut și noi grijă, am purtat mereu mască în locurile publice, am evitat să ieșim, să ne întâlnim cu mulți oameni. Iar odată cu Omicron, am știut că din păcate vaccinul nu ne mai poate garanta că nu ne vom îmbolnăvi, dar am avut liniștea că ne va ajuta să fim bine. Și ne-a ajutat, în februarie am trecut peste Covid, pentru mine a fost mai ușor decât o răceală obișnuită, pentru că eram vaccinată. Sunt convinsă de asta.

Vom vedea ce va fi în viitor. Sunt recunoscătoare că membrii familiei au ascultat specialiștii, ne-am vaccinat cu toții, suntem momentan bine cu toții. Doar câțiva dintre noi ne-am îmbolnăvit, respectiv cei cu copii mici la grădiniță (de unde a și venit boala), am trecut cu simptome minime peste. Nu este o siguranță, să știți. Avem cunoștințe tinere, de 20-30 de ani, fără probleme de sănătate (nu sunt obezi, diabet, etc) care au ajuns și-n spital, așa că nu e de glumă, orice ar zice unii și alții.

Momentan nu îmi voi face a patra doză, am sigur anticorpi de la boală (verificați la MedLife – singurul loc din Iași unde am găsit analiză care verifica separat anticorpii de boală de cei de la vaccin), sper că mai am și de la vaccin. Vom vedea mai la toamnă care va fi situația.

În curând voi reveni și cu o postare despre experiența mea cu Covid. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.