După ce a mai crescut puțin Ilinca, am început să reiau câteva activități care îmi făceau înainte plăcere. De exemplu cititul. Sau butonatul aplicației Duolingo, încercând să învăț germană.

Am ales germana pentru că în copilărie am făcut meditații cu o doamnă tare drăguță. Eram copil de școală primară, am învățat să citesc, să scriu, cantam colinde, spuneam poezii. Am oprit lecțiile când am început gimnaziul, am mai încercat să mă apuc prin liceu, dar n-am mai avut răbdare.

Mi-a rămas dragă limba germană, așa hulită cum este de mulți. Îmi amintește de copilărie, de profesoara pe care am iubit-o, mi-e simpatică. După atât de mulți ani de pauză, uitasem cam tot, însă în continuare puteam să citesc în această limbă, puteam scrie destul de bine după dictare, știam să număr, știam câteva cuvinte de bază.

Am început lecțiile cu aplicația Duolingo și cel puțin la început mi-a fost foarte ușor. Mi-am amintit multe cuvinte, nu era chiar ca învățarea unei limbi noi. Acum am 630 de zile consecutive de învățat germană pe Duolingo. Sunt tare mândră de acest număr, sunt totuși aproape 2 ani de când intru zi de zi în aplicație și indiferent cât chef am, fac măcar o lecție. Nu mai este ușor acum, lecțiile ușoare le-am terminat de mult, lecțiile de gramatică mă dau gata, nu reușesc să trec foarte ușor prin ele.

Folosesc (încă) varianta gratuită a aplicației. Am acces la toate lecțiile, dar pot greși doar de 3 ori (se pierde câte o inimioară/greșeală), după care nu mai pot folosi aplicația până a doua zi. Se mai pot câștigă inimioare făcând lecții din urmă. În varianta plătită poți greși de oricât de multe ori, fără să ți se oprească accesul la aplicație. Lecțiile de pe Duolingo implică citit, scriere, ascultare și înțelegere a textului. Mi se par niște exerciții foarte complete. Ce lipsește și este absolut necesar, deci trebuie căutat în altă parte, este conversația. Fără conversație cu altcineva într-o limbă nouă, e cam greu să o înveți bine.

Vă recomand și vouă să vă “jucați” cu Duolingo, învățarea unei limbi străine este un exercițiu foarte bun pentru creier. Nu trebuie să aveți neapărat nevoie de acea limba, gândiți-vă că e că și cum faceți integrame sau Sudoku. E bun pentru creierul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.