Insula Jeju este o insulă vulcanică, care se află în Strâmtoarea Coreei, la aproximativ 100 km de mal, ocupând o suprafață de 1845 km². Este cunoscută şi sub numele de „Insula Zeilor”, singurul loc din lume care are trei certificate UNESCO, fiind recunoscut la nivel mondial ca rezervaţie naturală (din anul 2002), patrimoniu natural mondial (din anul 2007) şi parc geologic al lumii (din anul 2010).

Insula reprezintă una dintre cele 7 noi minuni ale naturii, alături de Amazon (Brazilia), Halong Bay (Vietnam), Cascada Iguassu (Argentina & Brazilia), Parcul Natural Subteran „Puerto Princesa” (Filipine), Table Mountain (Africa de Sud) şi Parcul Naţional Komodo (Indonezia). Jeju se mândreşte cu cele 360 de formaţiuni vulcanice numite „oreum”, precum şi cu nenumărate peşteri de lavă. 

Seongsan Ilchulbong (intrare 2000 woni – 1.41 euro)

Seongsan Ilchulbong este un crater vulcanic care răsare din mare, denumit literar „Vârful Răsărit de soare”, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Mi-a plăcut mult aici, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Seongsan Ilchulbong s-a ridicat deasupra mării acum 100.000 de ani, ca urmare a unei erupții vulcanice.

Nu este chiar foarte ușor de urcat până sus (cam 30 de minute de efort fizic mediu), dar cu câteva pauze reușești să urci toate scările și să te bucuri de panoramă.

Cascada Cheonjiyeon (intrare 2000 woni – 1.41 euro)

Cascada Cheonjiyeon (numită și “Iazul lui Dumnezeu”) este o cascadă cu trei niveluri. Prima cascadă cade într-un iaz cu o adâncime de 21 m, de aici cade de alte 2 ori, creând a doua și a treia cascadă, care apoi se scurg în mare. La estul primei cascade este o peșteră, unde apa cade din tavan.

Pentru a ajunge aici este nevoie de vreo 20 de minute de efort fizic mediu, sunt destul de multe scări. Traseul este într-o condiție foarte bună, este un loc îngrijit.

Podul Seonimgyo

Situat în valea Cheonjiyeon, în apropierea cascadei, podul Seonimgyo are pe una din părți sculpturi cu șapte nimfe. Acest pod conectează Cascada Cheonjiyeon cu complexul turistic Jungmum. 

Pavilionul Cheonjeru

Situat în aceeași zonă cu Cascada Cheonjiyeon și Podul Seonimgyo. Picturile de pe pavilion spun legenda Cheonjiyeon, povestea celor șapte nimfe și a Dumnezeului muntelui.

Satul tradițional Seongeup

Am vizitat un sat tradițional, Seongeup, format în secolul al XIX-lea, și care era capitala tribului Cheongeui – Hyeon. Era un sat unde locuiau pescari și încă mai este locuit și în zilele noastre. Guvernul coreean îi sprijină pe săteni cu școlarizare gratuită, electricitate, apă și le oferă o alocație lunară pentru a păstra acest loc că destinație culturală.

Toate casele au acoperișuri groase de paie, și arată ca niște ciuperci uriașe. În jurul caselor sunt ustensile pentru viața de zi cu zi, și de asemenea bucătării, grădini de legume, hambare de vite și borcane.

Muzeul Ceaiului O’Sulloc – intrare gratuită

Acest muzeu a fost o dezamăgire pentru mine, nu m-a impresionat cu nimic. În fața muzeului este o plantație de ceai, iar muzeul cuprinde câteva informații despre ceai, câteva exponate și un magazin mare de unde se pot cumpăra sortimente de ceai și se poate bea ceai sau servi niște deserturi. Magazinul era foarte aglomerat, coadă era până la ieșire, nu am avut răbdare să aștept să cumpăr ceva. 

Faleza Jusangjeoll (intrare 2000 woni – 1.41 euro)

Faleza Jusangjeoll este o formaţiune vulcanică, cu o înălțime de 20 m, similară cu Causeway din Irlanda de Nord. S-a format în acest mod datorită lavei care cade de pe Muntele Hallasan. Vederea este superbă, este alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat.

Parcul The Ma (intrare 8-14 euro)

Despre spectacolul ecvestru de la The Ma Park v-am scris deja aici.

Hallim Park (intrare 12000 woni – 8.46 euro)

Mi-a plăcut nespus de mult acest parc. Hallim Park a fost transformat dintr-o zonă pustie într-un paradis verde. Prezintă nouă grădini tematice diferite, expune specii globale de plante și animale. Are o suprafață de aproximativ 30 de hectare și aproape 1.2 milioane de vizitatori în fiecare an. Parcul are următoarele atracții:

  • Grădina botanică subtropicală
  • Bulevardul palmierii
  • Grădina cu iarbă sălbatică și flori
  • Peștera Hyeopjae și Ssangyong
  • Grădina cu piatră și bonsai Jeju
  • Satul popular Jae-am
  • Grădina păsărilor
  • Sala de expoziție din piatră Jeju
  • Grădină de apă

În acest parc am fost și martoră la o întâmplare neplăcută, dar obișnuită în natură. Un șarpe ajunsese în cuibul unei păsări, în copac, și se pregătea să mănânce ouăle. Pasărea a venit și a încercat să se lupte cu șarpele, dar nu a reușit să-l dea jos din cuib. Pasărea s-a mutat pe altă creangă, în timp ce șarpele spărgea ouăle. 🙁 

Peștera Hyeopjae și Ssangyong

Cele 2 peșteri sunt situate în parcul Hallim. S-au format prin erupția Muntelui Halla, împreună cu alte peste 20 de peșteri din zonă. Conectate, aveau aproximativ 17 km lungime, ceea ce le-ar face unul dintre cele mai lungi tuburi de lavă din lume. Un tub de lavă se formează atunci când suprafaţa de deasupra unui râu de lavă se răceşte destul de repede în timp ce lava continuă să curgă pe dedesubt. La un moment dat curgerea de lavă se opreşte, iar tuburile se golesc. Revenind la peșterile din parcul Hallim, acum ele nu mai sunt conectate, deoarece sunt destul de vechi. Există chiar și o teorie conform căreia s-ar fi putut afla cândva sub nivelul mării, deoarece există scoici fosilizate, inclusiv scoici de abalone, găsite în peșteri. Cea mai neobișnuită caracteristică sunt speleotemele de calcit, stalactitele, stalagmitele și paiele de sodă, care sunt neobișnuite într-o peșteră de lavă. Lava nu conține calcar, așa că trebuie să existe o sursă diferită. O posibilă soluție este marea din apropiere. Dacă peștera a fost odată sub nivelul mării, ar putea exista sedimente biogene bogate în calcar deasupra. O vedere aproape tipică pentru un tub de lavă, încă rar văzut, sunt stalactitele de lavă. Când lava încă curge, roca topită care s-a scufundat în tavan cade înapoi și formează structuri asemănătoare stalactitelor. Când se solidifică încet, își păstrează această formă.

Plaja Hyeopjae – intrare gratuita, plajă publică

Este cea mai pitorească plajă din Jeju. Apa de culoarea smaraldului arată incredibil de frumos în timpul zilei și este unul dintre cele mai bune locuri pentru a admira apusul de soare.

Mi-a plăcut foarte mult aici, nu am avut timp să facem baie, cred că și apa ar fi fost cam rece pentru așa ceva, dar ne-am plimbat pe plajă și am testat cu picioarele apa care se adunase între niște roci. Apa era de o culoare extrem de frumoasă, eu n-am mai văzut o asemenea culoare până acum.

Muntele Hallasan – intrare gratuită

Am putut admira și cel mai vechi masiv muntos din Coreea de Sud, Hallasan, parcul naţional al muntelui fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Fiind unul dintre cei 3 munți spirituali ai Coreei, Muntele Hallasan este situat în partea cea mai sudică a Peninsulei Coreene, și revendică titlul de cel mai înalt munte din Coreea de Sud, cu o înălțime de 1.950 m deasupra nivelului mării. Un munte vulcanic tânăr din perioada cuarternară a erei cenozoice, Muntele Hallasan se credea că a erupt acum 25.000 de ani, iar cele aproximativ 360 de conuri vulcanice care înconjoară muntele prezintă o priveliște unică.

Noi am făcut o mică plimbare pe munte, am testat cum ar veni traseele montane, care sunt extrem de bine îngrijite. Dacă este timp și condiția fizică o permite, o plimbare până sus pe munte oferă o panoramă extraordinară.

Acestea sunt obiectivele turistice pe care le-am vizitat în insula Jeju, sper că v-a plăcut acest articol. Voi reveni în curând și cu obiective turistice din Seoul, Busan și Gyeongju. 

3 Comments on Ce-am vizitat în insula Jeju – Coreea de Sud

  1. Bună ziua. Cate zile ar trebui rezervare pentru a vizita toate obiectivele de pe insula Jeju?

    • Noi am stat 2 nopti si 3 zile in insula Jeju, si a fost suficient. Dar am fost cu grup organizat, care avea inchiriat autocar, cu ghid si sofer coreean, deci totul s-a desfasurat rapid, mergeam de la un obiectiv turistic la altul. Daca esti pe cont propriu…e posibil sa fie nevoie de 4 zile, poate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.