Am fost azi la biserica (dupa mult timp)  doar ca sa plec de acolo foarte dezamagita. Dezamagita de comportamentul acelor “credinciosi”, care vin duminica de duminica la biserica doar ca sa se jigneasca reciproc, sa se imbulzeasca si sa comenteze.

Babele, bineinteles, sunt cele mai rele. De cum intri in biserica (mai ales daca esti o fata tanara – pe astea le este cel mai ciuda) te inspecteaza sa vada daca esti imbracata corespunzator. Cand aveam vreo 10 ani am intrat in biserica cu verisoara mea, de aceeasi varsta, imbracate cu pantaloni scurti (care oricum, ne ajugeau la genunchi). Imediat s-a infiintat o baba si ne-a certat ca de ce venim asa imbracate, ca trebuia sa avem nu stiu ce tip de haine. Cum poti face panarama unor copii de 10 ani? Ce conteaza cum sunt imbracati, atat timp cat sunt imbracati decent (asa cum si cere biserica). Sunt aceste babe raspunzatoare de moda in cadrul bisericii?

Cand preotul ofera ceva in fata, babele parca innebunesc. Se calca in picioare, numai sa ajunga primele la preot. Mai au acest comportament si femeile cu varste intre 40-50 de ani. Astazi mama mea mi-a intins ceva de la preot iar femeia de langa mine, desi deja apucasem acel obiect, a inceput sa traga, aproape disperata. Cat avea de asteptat?10 secunde pana ajungea la ea?

La final, cand sa ies din biserica, am vazut cum babele se imbulzeau la masa cu colacii si mancarea de pomana, dornice sa apuce cat mai mult.

Si stau si ma intreb…pentru asta vin babele la biserica? Sa comenteze, sa capete pomana si printre astea sa obitina si iertarea lui Dumnezeu? Ele, care pacatuiesc cat pentru o saptamana intreaga in acele ore petrecute in biserica.

3 Comments on Babele la biserica

  1. Fiecare baba are conceptiile si ideile ei, foarte proaste de altfel, dar care pot parea valoroase pentru un om care nu se pricepe. Cam asa am patit noi la inmormantarea lui bunicu-miu, la care au venit toate ‘prietenele’ bunica-mii, dintre care fiecare avea cate o parere. M-au innebunit de cap. Pe langa faptul ca trebuia sa stau langa mort in biserica, la priveghi, ma mai si bombardau cu tot felu de informatii nenecesare, despre cum se face, cum se drege, si mai rau e ca FIECARE zicea diferit.

    Poate e si greseala noastra ca suntem rupti de realitate si nu prea mergem pe la biserica, dar asa nesimtire n-am mai vazut de mult. Spre exemplu, a doua zi dupa inmormantare, mergem noi la cimitir. Era o baba acolo care a inceput sa comenteze la noi ca groparii dadusera pamant pe mormantul ei. Si noi toti eram terminati. Dar ce tupeu avea!!! M-am enervat asa de tare incat imi venea s-o strang de gat…parca noi de unde aveam sa stim ca groparii n-aveau sa faca ordine. 😐

    Saptamana asta, nu stiu care baba de la biserica a venit cu sugestia ca, aparent, coroanele trebuiau pastrate o saptamana pe mormant. Da, sigur, mai ales cand plouase si se imputisera, nu? Si asta i-a zis-o si o baba nebuna maica-mii, si o asa-zisa amica bunica-mii.

    Iti zic, fiecare cu ideea ei. N-au ce face acasa, asa ca vin in primul rand la pomana, aruncandu-se asupra unor colaci si a unor paharele de coliva ca vulturii dupa prada [si chiar cred ca e o comparatie corecta], si, in al doilea rand, la BARFA. Noi avem niste specimene care barfesc in continuu si-n timpul slujbei..

    asa le-as rade de pe fata Pamantului daca as avea ocazia. 😐

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.