De curand, mai exact de pe data de 4 septembrie 2009, ministrul Sanatatii a inaugurat Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice. Acum putem sa ne inregistram ca sa facem ceva memorabil in viata noastra, sa salvam pe cineva, fara sa obtinem ceva in schimb. Pentru persoanele interesate va zic de acum ca nu exista remuneratie baneasca (asa cum exista, doar in Romania, pentru donarea de sange).

Daca sunteti interesati, intrati pe site-ul www.ms.ro iar in dreapta aveti un banner de culoare rosu (al doilea de sus). Dati click si veti intra pe o pagina unde aveti toate informatiile necesare despre acest proces.

Pentru a deveni donator trebuie sa fiti de acord cu consimtamantul initial, sa completati formularul cu date generale de identificare, sa completati un chestionar medical preliminar si sa asteptati sa fiti contactat de un centru de recrutare (sau puteti sa contactati direct). Acolo vi se vor face analize de sange si cand veti fi compatibil cu un pacient, veti fi chemat sa se faca recoltarea propriu zisa. Donatorul trebuie sa stie ca in 90% dintre cazuri se doneaza celule stem hematopoietice din sangele periferic, o procedura nechirurgicala, care de obicei nu necesita internare si care este similara cu donarea de plasma sau trombocite. Doar in 10 % din cazuri este necesara interventia chirurgicala din maduva hematogena, care se executa sub anestezie.

Centre de recrutare sunt in urmatoarele orase: Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Galati, Tg Mures, Cluj, Timisoara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.