Adoram revistele glossy…eram la liceu, nu aveam foarte multi bani de buzunar, asa ca stateam in fata chioscului cu ziare si incercam sa aleg dintre Cosmopolitan, Beau Monde, Joy sau Bolero. Apoi au mai aparut si CSID (Ce se intampla doctore), Glamour, Reader’s Digest si totul a devenit si mai dificil. Stiam ca dau banii aiurea, aproximativ 50 lei/luna (destul de mult, mai ales pentru un elev cu alocatie de 22 lei), dar imi placeau la nebunie revistele. Articolele, pozele, concursurile…toate erau interesante.

Acum insa totul s-a schimbat. Subiectele sunt de cele mai multe ori aceleasi, hainele prezentate in reviste se gasesc numai in anumite magazine din Bucuresti. Joy, Bolero si Look au devenit niste revistute pe care le citesti in maxim 10 minute. Glamour a ramas preferata mea din aceasta gama, dar si ea incepe sa se duca la fund iar Cosmopolitan nu mai este ceea ce era acum multi ani, si nu numai eu o zic. Singura revista mai ok este Reader’s Digest, dar are si ea problemele ei: pretul mult prea mare, chiar daca inteleg ca merita acei bani…insa cati romani isi permit sa dea 8 lei pe o revista? Din acest motiv vanzarile sunt foarte mici iar consecinta: tirajul este redus in fiecare luna. Nu stiu cum e situatia in Bucuresti, dar in Iasi rareori gasesc revista de cumparat. Am inteles ca in Statele Unite Reader’s Digest a dat faliment…nu stiu ce va urma in Romania.

Revistele sunt si ele constiente de acest declin…insa in loc sa imbunatateasca continutul, ele incearca sa-si atraga cumparatorii prin cadouri. Initial a fost vorba de cosmetice (in general no name, ieftine, de proasta calitate), accesorii (la fel: ieftine, de proasta calitate), haine (adica esarfe, tricouri cu numele revistei), mostre. Un timp a mers acest lucru, stiu multe persoane care cumparau revistele doar pentru acele cadouri, uneori destul de ordinare. Acum vad o schimbare interesanta: se ofera cadou carti si/sau numere mai vechi ale revistei. Au observat, cred, vanzarile importante ale ziarelor care si-au asociat numele cu literatura si incearca sa urce si ei vanzarile prin aceasta modalitate.

Un lucru bun…de exemplu Cosmopolitan impreuna cu un exemplar dintr-o carte (la alegere, dintre 24 de carti) costa 13 lei, in loc de 9 lei. Un pret bun pentru romanii carora le place sa citeasca, dar nu isi permit sa dea peste 30 lei pentru o carte.

Acum vom vedea rezultatul. Vor continua sa dea carti sau se vor intoarce la cosmetice/haine/mostre?

Pentru mai multe informatii privind cadourile oferite de revistele glossy in luna noiembrie:http://www.romanianbrands.com/living_in_RO_colors/reviste-glossy-femei-noiembrie2009/

4 Comments on Declinul revistelor glossy

  1. Revistele glossy din Ro devin un fel de copy-paste ale suratelor sale din SUA. Materialele, desigur sunt mereu aceleasi si parca la fiecare editie tot mai penibile.
    Prefer de mii de ori sa citesc Femeia de azi sau Click pentru femei, macar nu mai gasesc atatea tampenii adunate in zeci de pagini.

  2. Ma numar printre persoanele care cumpara foarte rar reviste, si atunci pentru cadou, daca se merita cu adevarat – de exemplu cum a fost Unica cu rimelul de la Deborah si Tabu cu lotiunea autobronzanta Johnson’s. In rest, prefer sa citesc informatiile care ma intereseaza pe internet. Am posibilitatea de a selecta exact de doresc sa citesc, nu sa iau la rand pagini intregi de balarii. Nu zic, se mai gaseste si cate un articol interesant, dar e prea putin pentru a ma convinge sa cumpar revista. La banii astia am pretentia sa existe articole de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.