A fost impanzit internetul de tot felul de oferte de hosting si domenii. Nu e ceva rau, e bine ca exista o competitie puternica intre firme, insa multe din aceste oferte sunt cam dubioase.

Ti se ofera tot ce vrei: domenii .ro, .com, .info…gazduire cat mai avantajoasa…totul gratuit pentru anumite persoane (de exemplu bloggeri), in schimbul unui link sau banner sau la un pret derizoriu. Suna tare bine, mai ales pentru bloggeri. Oricum nu sunt bani, hai sa profitam de astfel de oferte.

Mie una imi surad mai ales ofertele cu domenii gratuite, deoarece gazduirea e destul de ieftina, dar un domeniu nu chiar.

Hai sa incepem cu domeniile .ro, fiind cele mai scumpe si cele mai dorite de bloggeri. Blogway ofera pentru bloggerii activi un domeniu .ro, gazduire, teme, suport…super, nu? Uite ca nu chiar. Am auzit ca cei care beneficiaza de aceasta oferta deja se plang (dupa cateva zile): blogul pica non stop, se incarca greu. Dar nu e aceasta cea mai mare problema (din punctul meu de vedere). Problema e ca domeniul .ro a fost inregistrat pe numele firmei, nu pe numele beneficiarului. Deci ei cand zic: “propriul tau domeniu .ro”, de fapt zic “iti inchiriem domeniul .ro cu denumirea pe care o doresti, atat timp cat stai la noi”. Si beneficiezi de hosting si domeniu doar pentru un an, anul viitor platesti. Nu stiu cat vor cere anul viitor pe domeniul .ro pe care l-ai avut sau pe gazduire, dar daca cumva vrei sa te transferi de la ei, sa te duci la alta firma de hosting si sa-ti pastrezi domeniul te costa 61 dolari (transferul domeniului de la un proprietar la altul). Intrati pe rotld.ro daca nu ma credeti…aveti toate informatiile acolo.

Continuam cu domeniile .info. Un tip, Kay, le oferea, si chiar multi bloggeri cunoscuti au muscat din momeala lui. Problema este ca nu mergeau domeniile si Kay le spunea ca e din cauza lor, ca au spamat hostingul. Insa dupa ce acei bloggeri s-au mutat la alta firma, nu au fost probleme.

Probabil mai sunt multe cazuri de genul. Daca ati luat teapa cu vreo firma, va rog sa lasati comentarii…macar sa stim despre ce e vorba.

Ca o ultima completare, eu inteleg firmele de mai sus. Inteleg ca vor sa se promoveze, vor sa se faca cunoscuti prin intermediul bloggerilor. Inteleg de ce cumpara domeniile pe numele lor: daca bloggerii, dupa ce se vad cu domeniul cumparat, pleaca in alta parte? Insa daca anunti ca domeniul va fi al beneficiarului, tine-te de cuvant. Am auzit de multe firme din acestea care in loc sa-ti cumpere domeniul pe numele tau, cumpara pe numele lor. Chiar si tatal meu, inainte sa cumpere mai multe domenii, ma tot intreba inspaimantat daca domeniile vor fi ale lui, si nu ale firmei care le achizitioneaza. Stia el ce stia…

Si inca ceva…inainte sa cumparati hosting (sau orice alt serviciu pe care il folositi lunar) verificati daca pe site sunt precizate datele societatii (numele firmei, adresa, CUI, nr de inregistrare la registrul comertului) si pe listafirme.ro uitati-va cum stau cu situatia financiara (sa nu cumva sa dea faliment in cateva luni si sa ramaneti cu hostingul in aer – este cazul unor firme de la noi).

2 Comments on Oferte dubioase de hosting

  1. Eu am fost direct la sediul rotld si mi-am cumaparat domeniul. Fara intermediari si alte chestii. Nu imi plac intermediarii gen domenii.ro sau edomenii.ro…ati inteles voi. Ca la magazin…m-am dus la ghiseu, am zis ca vreau asta… am platit, mi-a dat. Anul trecut pe vremea asta a fost 2 milioane/viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.