Avand in vedere ca am luat 10 la acest proiect, m-am gandit sa-l pun si aici, ca sa poata fi folosit ca model pentru studentii care au de analizat semiotic un print.

Am ales urmatorul print, a carei imagine am preluat-o de pe iqads.ro (un site foarte folositor pentru studentii de la Marketing sau Publicitate).

CODURI SEMIOTICE APLICABILE MESAJELOR VIZUALE

Euro Mini Storage – depozit cu autoservire


Printul publicitar pentru depozitul cu autoservire EuroMiniStorage este realizat de cǎtre agenţia Rusu + Bortun, fiind unul din cele douǎ prezentate publicului. Printurile sunt adresate persoanelor care doresc depozitarea obiectelor personale, cu acces permanent şi uşor la acestea.

I. Codul morfologic: Fotografie/Slogan/Imaginea produsului

Codul morfologic este format din elemente care vizeazǎ lectura mesajului în formǎ de Z. Fotografia prezintǎ, centrat în imagine, un frigider şi produsele pe care le conţine iar în faţa frigiderului se poate observa o pisicǎ. Pisica apare cu faţa cǎtre frigider, stând cu spatele faţǎ de cei care privesc printul.  În partea de jos, stânga, este prezentat sloganul campaniei Euro Mini Storage “Pasiunile ar trebui sǎ-ţi ocupe timp, nu spaţiu.” iar sub slogan se poate citi un paragraf despre serviciile firmei “De acum poţi închiria un spaţiu oricât de mare sau de mic pentru a-ţi depozita bunurile nefolosite sau de sezon. La Euro Mini Storage te bucuri de soluţii pentru depozitare avantajoase, flexibile şi sigure. Şi pentru casǎ şi pentru birou.” În partea dreaptǎ (tot în josul paginii) regǎsim sloganul firmei Euro Mini Storage “Recâştigǎ-ţi spaţiul de trǎit!”, împreunǎ cu marca (formatǎ din patru simboluri), numele brandului şi date de contact (numǎr de telefon şi adresa site-ului de prezentare). Nu avem prezentatǎ imaginea produsului, deoarece printul este realizat pentru o firmǎ de servicii, însǎ serviciul este explicat şi se poate deduce din slogan.

II. Codul iconic (vizual)

a) Mesajul denotaţiei

Macheta folositǎ pentru campania Euro Mini Storage prezintǎ ca elemente principale un frigider şi o pisicǎ. În schimb, frigiderul este umplut cu diferite produse: alimente, rǎsfirate pe toate rafturile, o vioarǎ, gantere, becuri ecologice, patine cu role, o cascǎ de protecţie, ochelari de protecţie, trusǎ de scule. Pisica este poziţionatǎ cu faţa cǎtre frigider, într-o poziţie nefireascǎ, încordatǎ (spatele este curbat în sus). Aceastǎ atitudine a pisicilor este regǎsitǎ atunci când ele sunt speriate. Tot în print se pot observa sloganul campaniei “Pasiunile ar trebui sǎ-ţi ocupe timp, nu spaţiu.”, cât şi sloganul companiei “Recâştigǎ-ţi spaţiul de trǎit!”, precum şi alte texte de informare asupra serviciilor oferite de Euro Mini Storage. De asemenea sunt prezente şi sigla şi datele de contact ale firmei.

b) Mesajul conotaţiei

Codul pictural

Elementul din centrul printului şi cel cu cea mai mare importanţǎ şi relevanţǎ este imaginea frigiderului arhiplin, oarecum comic prin prezenţa produselor neobişnuite în interiorul sǎu, precum vioara, patinele sau casca de protecţie. Personajul din print este o pisicǎ, aflatǎ într-o poziţie încordatǎ, de fricǎ şi totodatǎ curiozitate, stǎri induse de vizualizarea frigiderului arhiplin. Atitudinea pisicii este similarǎ cu cea a oamenilor, atunci când sunt puşi în faţa unei astfel de probleme (aglomerarea cu lucruri şi necesitatea de a le depozita într-un alt spaţiu).

Este anunţat atât sloganul campaniei actuale cât şi cel al firmei. Primul, “Pasiunile ar trebui sǎ-ţi ocupe timp, nu spaţiu.”, este menit a fi o explicaţie şi a dezvǎlui mesajul printului. Când ajunge la slogan, cititorul realizeazǎ care e soluţia problemei şi deduce semnificaţia frigiderului plin cu lucruri neobişnuite. Al doilea slogan, cel al companiei, “Recâştigǎ-ţi spaţiul de trǎit!” este mai general dar are aproximativ aceeaşi semnificaţie – îndemnul de a cere spaţiu pentru depozitare.

Imaginea este luminatǎ, atât de lumina naturalǎ cât şi de cea a frigiderului deschis.

Codul cromatic

Culorile folosite în print sunt diverse, multe fiind folosite pentru a reprezenta coloritul natural al produselor din frigider. Cu toate acestea putem observa o oarecare predominare a culorilor maro şi roşu. O bandǎ roz este afişatǎ în josul paginii, în cadrul cǎreia se regǎseşte textul (slogan, descriere, date de contact, nume companie, siglǎ). Culoarea a fost aleasǎ deoarece sigla companiei prezintǎ aceeaşi culoare. Sloganul campaniei, cât şi textul de informare, sunt scrise cu font alb, peste culoarea roz a fondului iar sloganul firmei cât şi descrierea “DEPOZIT CU AUTOSERVIRE” apar scrise în culoarea gri, pentru a scoate în evidenţǎ asocierea brandului cu culorile roz şi gri (site-ul de prezentare al firmei este realizat şi el în concordanţǎ cu aceste culori).

Codul socio-cultural

Frigiderul şi celelalte elemente din bucǎtǎrie care apar în pozǎ (caloriferul din aluminiu din dreapta, geamul de termopan) sugereazǎ modernitate, un venit mediu spre mare, o gândire occidentalǎ, fiind în conformitate cu piaţa ţintǎ. Obiectele din frigider (vioara, patinele cu role, casca de protecţie, ochelarii de protecţie) sugereazǎ un stil de viaţǎ activ, pasiuni interesante iar  prezenţa numeroaselor fructe indicǎ oameni care doresc sǎ fie sǎnǎtoşi şi au o alimentaţie corectǎ.

III. Codul verbal

a) Codul tipografic

Mesajul text al printului foloseşte un font obişnuit (Times New Roman), sloganurile fiind scrise cu litere de tipar, pentru a fi scoase în evidenţǎ. Sloganul campaniei actuale este scris cu o dimensiune mai mare decât sloganul firmei (care apare în dreapta). Restul textului, ce cuprinde informaţii suplimentare despre serviciile oferite de Euro Mini Storage, apare scris cu litere mici, însǎ oferǎ o lizibilitate bunǎ.

b) Codul retoric

În printul Euro Mini Storage este folositǎ ca figurǎ de gândire ironia şi paradoxul iar ca figurǎ de construcţie antiteza. Paradoxul este evidenţiat prin imagine, prin produsele neobişnuite ce se gǎsesc în frigider, antiteza şi ironia apar în sloganul campaniei “Pasiunile ar trebui sǎ-ţi ocupe timp, nu spaţiu.”

c) Codul hermeneutic

Cuvântul cheie, care apare în ambele sloganuri (atât cel al campaniei, cât şi cel al firmei) este SPAŢIU. Firma oferǎ spaţiu, astfel acest cuvânt este accentuat pentru a indica serviciile firmei.

Ambiguitatea este întâlnitǎ la nivel fotografic, cititorii putând fi uimiţi de conţinutul frigiderului, însǎ odatǎ cu lecturarea sloganului, cititorul realizeazǎ pe deplin mesajul printului. Mesajul este clar şi concis şi sunt absente elemente ce ar sugera stereotipuri şi prejudecǎţi.

Simbolurile ce apar în acest print sunt cele din logo-ul companiei. Euro Mini Storage se identificǎ cu un logo cu patru simboluri, care sugereazǎ etapele prin care trece un client al firmei: iniţial are casa plinǎ de lucruri (primul simbol), le încarcǎ în maşinǎ (al doilea simbol), le duce la depozit, unde stau sub cheie (al treilea simbol) iar la final casa este golitǎ de lucruri inutile (al patrulea şi ultimul simbol). Sigla firmei apare în print pentru ca cititorul sǎ identifice firma care oferǎ serviciul prezentat şi pentru a i se forma o pǎrere despre companie şi valorile sale.

d) Discursul global

Printul foloseşte un mixt între raţiune şi emoţie. Se doreşte a se atrage atenţia asupra lipsei de spaţiu şi asupra consecinţelor acestui fapt, dacǎ nu sunt luate mǎsuri. Serviciul oferit de Euro Mini Storage este prezentat ca fiind soluţia la aceastǎ mare problemǎ: “Pasiunile ar trebui sǎ-ţi ocupe timp, nu spaţiu.”

În print, frigiderul este principalul “actor”, el conţinând restul elementelor (alimente şi produsele ce sugereazǎ pasiunile proprietarilor). Atenţia este concentratǎ de conţinutul frigiderului şi apoi de pisica din josul paginii, aflatǎ într-o poziţie ce indicǎ teama.

Mesajul este concis şi extrem de persuasiv şi eficient. Compatibilitatea cu publicul ţintǎ este una totalǎ, ajutatǎ de realizarea artisticǎ inspiratǎ.

50 Comments on Proiect semiotica

 1. Foarte interesanta analiza. Felicitari pentru proiect si pentru nota! 🙂 M-ar interesa foarte mult si alte proiecte legate de semiotica, intrucat sunt pasionata de acest domeniu. Daca se poate sa primesc celelate doua exemple pe mail, v-as fi recunoscatoare. Multumesc mult

   • O analiza foarte reușită! Felicitări! Aș dori să te rog dacă îmi poți trimite și celelalte analize semiotice, deoarece mă pasionează acest domeniu. Și-aș rămâne recunoscătoare. Mulțumesc!

   • Foarte buna lucrare…Mihaela nu ai putea sa imi trimiti analiza semiotica si a altor produse publicitare, intrucit am un proiect la univer pe acesta tema.Merci

 2. SALUT! VREAU SI EU CELE 2 ANALIZE DACA SE POATE PT CA AM LICENTA PE SEMIOTICA SI MA INTERESEAZA ORICE GASESC NOU IAR ANALIZA FACUTA DE TINE ESTE FOARTE BUNA.
  MULTUMESC!

 3. Buna ziua.Foarte interesant ce ai gindit drept pentru care ai tot respectul meu.Cu o mare rugaminte la tine sa mi trimiti celelelte 2 analize.Multumesc mult si o zi buna

 4. Buna 🙂 imi place aborbarea, stilul si claritatea. Felicitari! Imi poti trimite te rog si celelalte 2 exemple de analiza? Multumesc anticipat!

 5. Buna, felicitari pentru proiect! Super interesant si afisul este haios in acelasi timp. Te rog frumos, daca poti sa-mi trimiti si mie celelalte doua exemple de analiza. Multumesc frumos!

 6. Buna, felicitari pentru proiect! O analiza excelenta a materialului publicitar
  Te rog frumos, daca poti sa-mi trimiti si mie celelalte doua exemple de analiza. Multumesc frumos

 7. Buna! Uimitoare analiza ta – voiam doar sa-ti spun ca pe pisica semiotica o cheama – de fapt, il cheama, ceea ce adauga o conotatie masculina, denotand o viziune patriarhala – Puss. Iata inca o referinta la societatea de consum – vezi filmul de animatie Shrek. Sper ca aceste detalii sa te ajute in demersul tau hermeneutic. Bafta! Serios vorbind, bravo pentru analiza! Cu drag, stapana pisicii roscovane resemnificate

 8. Buna! Am citit analiza facut de tine si mi-a placut foarte mult. Am ales si eu aceeasi tema pentru lucrarea de licenta si mi-ar fii de mare ajutor si celelalte doua analize , ca sa le iau drpt exemplu. Merci mult.

 9. Buna , apreciez analiza pe care ai facut-o la aceasta imagine. Ma intereseaza sa imi poti trimite si mie, te rog, celelalte doua analize, pentru ca am de facut un proiect la master si as dori sa le citesc. Multumesc anticipat si La multi ani!!

 10. buna, foarte interesanta analiza!! te rog sa`mi trimiti si mie celelalte doua analize sunt foarte interesata sa le citesc.multumesc mult

 11. Te rog imi dai si mie mailul tau k nu il gasesc sa imi trimiti si mie celelalte modele … te rog … as avea nevoie pana maine.. Multumesc f mult .

 12. buna..lasa-mi si mie pe mail cele 2 analize..am un proiect pe maine la semiotica analiza dupa barthes…si ma trezesc dimineata sa verific daca mi-ai trimis..sunt studenta la comunicare si rp la bucuresti univ,an 2…

 13. O analiza mai mult decat interesanta! felicitari! Avand in vedere ca am luni examen la semiotica m-ar ajuta foarte mult sa vad si celelalte doua analize pe care le-ai facut, iar daca poti sa mi le trimiti prin mail as fi mai mult decat recunoscatoare! Multumesc anticipat!

 14. Super! E geniala lucrarea :X A real life saver. Acum inteleg cum se face o analiza :> Daca poti sa imi trimiti celelalte analize ar fi perfect si ti-as multumi vesnic ^:)^ thanks!

 15. Foarte interesanta analiza facuta de tine…Daca se poate sa-mi trimit si mie, te rog frumos celelalte afise analizate.Mi-ar fi de mare ajutor sa am un model pentru lucrarea ce trebuie sa o pregatesc pentru un examen…

 16. Doi studenti de-ai mei au plagiat parti din aceasta lucrare.
  Ma simt dator sa-ti atrag atentia asupra unor probleme in analiza ta (sesizate la o primă vedere). Fontul folosit nu e Times New Roman (TNR, are serife, iar font-ul din imagine este fara serife). In logo-ul companiei, cele 4 elemente grafice sunt iconi (semne iconice), nu simboluri (semnele simbolice fiind interpretate in baza unei convenţii pre-existente, acestea trebuind invatate).

  • Imi pare rau ca au ajuns sa copie – trebuia folosit ca model de structura si analiza si atat.
   Si multumesc mult pentru observatii. Din pacate profesorul meu nu a venit cu nici o completare, nu ni s-a zis ce e bun si ce mai putin bun. Asta e.

 17. buna as vrea si eu cele 2 analize:) foarte reusit proiectul 🙂 felicitari! eu am de facut la semiotica analiza unei imagini model semiotic of course….hmm…..me no likii :)))))))

 18. Buna Mihaela,imi place foarte mult proiectul tau,reusit,felicitari! Te-as ruga daca vrei sa imi trimiti te rog si mie celelalte proiecte si eu am de facut un studiu de caz si mi-ar fi de ajutor.Multumesc si bafta in continuare.

 19. Buna Mihaela! Felicitari pentru lucrare, foarte bine ai surprins elementele. As dori sa citesc si celelalte 2 lucrari pentru a afla mai multe nuante si “secrete” despre semiotica. Multumesc anticipat!

 20. Hello, felicitari pentru analiza si pentru nota. Daca esti draguta imi trimiti si mie cele doua exemple pe care le ai… Eu sunt la Comunicare si Relatii publice si mi-ar fi de mare folos. Multumesc mult…

 21. Buna felicitari pt analiza dar si pt nota este foarte buna…eu sunt anul 3 la comunicare si rel pub…si am nevoie de modele de analiza semiotica daca imi poti trimite si mie te rog celelalte 2 modele…iti multumesc

 22. Acest articol mi-a fost de un real folos. Eu predau semiotica la Universitatea de Arte din Iasi si am discutat cu studentii despre codurile vizuale. Multumesc!

 23. Foarte reusita analiza! Felicitari! Eu termin CSRP in cadrul Facultatii de Filosofie din Iasi si mi-a facut placere sa citesc acest proiect. Ca si toata lumea de altfel, as vrea sa te rog sa imi trimiti si mie pe mail celelalte doua proiecte deoarece mi-ar fi de un mare folos!!! Multumesc anticipat!!

 24. Buna. Ai putea sa imi trimiti si mie celelalte 2 modele de proiect pt semiotica, te rog? Si inca o intrebare. Pe iqads unde gasesc afisele? eventual o explicatie a lor? Multumesc mult

 25. Buna. Foarte reusit proiectul tau! imi poti trimite si celelalte 2 modele? Eu sunt sutdenta la Litere – Comunicare si relatii publice. Proiectul la semiotica, trebuie sa fie din domeniul cultural,nu publicitate. ma poti ajuta cu exemple? am o imagine vizuala(print) si audio(de analizat dupa modelul lui Roland Barthes). Multumesc anticipat!

 26. Buna. Foarte buna analiza ta, imi place. Sunt in aceeasi situatie cu Andreea. Imi poti trimite si mie, te rog, cele doua exemple? Multumesc mult.

 27. Buna Mihaela,

  Te rog frumos daca vrei sa imi trimiti si mie pe email celelalte doua proiecte.Am si eu de facut un proiect pentru facultate si m-ar ajuta daca as citi inainte cateva exemple.

  Multumesc

 28. Buna! Foarte interesant proiectul si util! imi poti trimite inca un model pe mail te rog?Imi trebuie pana maine.multumesc

 29. Salut! Felicitari pentru analiza! M-a inspirat modelul tau ca sa pot analiza o alta imagine care a fost aleasa de pe iqads.ro Poti sa-mi trimiti si mie celelalate exemple? Multumesc!

 30. Foarte interesanta analiza. Ai putea sa mi le trimiti si mie pe celelalte doua ca sa ma orientez pentru o analiza? Multumesc anticipat!

 31. Buna Mihaela….ai putea sa imi trimiti si mie un model de analiza semiotica? Sau exista o alta persoana care ma poate ajuta? Am nevoie urgenta,si sincer singura nu ma pricep sa fac,asa daca am mai multe exemple poate o scot la capat!

 32. Buna Mihaela, ai putea sa imi trimiti si mie pe celelate doua modele de analiza semiotica?
  Multumesc!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.