Chiar zilele trecute discutam cu un coleg despre posibilitatea ca el sa-si deschida o firma. Stia ca am firma mea si ca aveam putina experienta si m-a intrebat cateva detalii. Am fost extrem de surprinsa sa aflu ca nu avea nici cea mai mica idee despre subiect si cu toate acestea el isi deschidea in cateva zile firma. Pana la urma l-am facut sa se razgandeasca si cred ca este cea mai buna solutie pentru moment.
Inainte sa-ti deschizi o firma documenteaza-te foarte bine! Gandeste-te ce vrei sa faci si ce resurse ai. In zilele noastre, in Romania cel putin, nu e suficient sa ai o idee buna.
1. Cu ce se va ocupa firma ta? Aduce ceva inovator? Daca nu e ceva nou, macar pretul pe care il ceri pe produse este mai mic decat cel al competitorilor? Ce beneficii aduce produsul sau serviciul tau clientilor? (sa fie un beneficiu pe care nu-l ai decat tu sau foarte putine alte firme – unique selling proposition)
2. Chiar daca vii sau nu cu o idee originala, este foarte important sa ai ceva resurse, macar pentru inceput, pana incepi sa castigi bani. Iti trebuie bani pentru deschiderea firmei (aproximativ 500 lei), pentru contabil (incepand de la 150 lei/luna), consumabile, diferite costuri (legate de telefon, internet, calculator, imprimanta), promovare online (realizare site, domeniu, gazduire, etc), promovare offline. Daca iti doresti un spatiu atunci iti trebuie bani si pentru chirie (sau pentru a-l cumpara), alte facturi (gaz, lumina, telefon, internet, salubritate, intretinere, curatenie), protectia spatiului, casa de marcat, calculator, mobila. Se mai adauga si cheltuielile cu transportul (drumul pana la spatiu, transportul produselor, s.a. ). Nu uitati de impozitul forfetar, inca valabil. Fie ca vindeti ceva sau nu, trebuie sa platiti minim 550 lei/3 luni. Poate am mai uitat unele costuri, important e sa stiti ca va trebuie resurse sanatoase.
3. Daca nu vii cu ceva nou, nu prea ai resurse sau chiar ambele, atunci macar sa ai relatii. Prieteni cu bani, cunostinte influente, orice ajuta. Foarte important este ca acea persoana sa isi doreasca sa te ajute, nu sa te rogi tu de ea. Cu ajutorul cui trebuie, este posibil sa te ridici.
La cele de mai sus e bine sa se adauge si dorinta de a munci si de a reusi, insistenta si o personalitate potrivita (nu prea merge timiditatea cu functia de manager).
Voi mai reveni pe acest subiect, cu informatii despre costurile de la Registrul Comertului pentru infiintarea sau suspendarea unei firme, costurile de la o firma de contabilitate, s.a.
Later edit: Am citit pe internet acum un articol cum ca nu pierzi nimic, ca si student, daca iti deschizi firma ta. Ca e fun, ca nu ai obligatii, ca e bine ca nu ai experienta. You’re joking, right? Ce e atat de distractiv in a sti ca luna viitoare trebuie sa achiti 1000 lei impozit la stat si ca nu ai de unde? Ce e asa minunat ca nu ai experienta si din acest motiv nu-ti gasesti clienti sau clientii te insala? Nu ai obligatii? Dar acele obligatii financiare fata de stat, fata de angajati ce sunt? Da, e extrem de distractiv sa stai noaptea treaz, sa fii stresat, sa nu mai stii de unde sa scoti bani ca sa-ti platesti impozitele la timp. Ce fun este cand iti vin scrisori de la fisc ca ai intarziat cu plata si ca trebuie sa platesti penalizari…Sau cel mai fun este cand nu platesti o perioada de timp (ca nu ai de unde) si ti se blocheaza conturile. Ah, si da, e misto sa lucrezi cu prietenii tai sau sa te axezi pe ei ca sa-ti cumpere produsele sau serviciile. Dupa cateva luni, ori te vei certa foarte rau cu ei din cauza ca nu suporta sa-ti fie angajati sau nu-ti vor mai raspunde la telefoane, saturati sa tot dea bani pe tine. Si chestia aia numita faliment e absolut hilara.
unde e moda ?
Daca te referi la articolele referitoare la moda, du-te la categoria moda.
Putin Mihaela nu sunt de acord cu tine.
Sa o luam cu inceputul .Deschizi societate asa este ai cheltuieli. Nu cere nimeni sa ai angajati , sa platesti chirie si altele.Deschizi o societatea pentru ca ai o idee de afacere in cap. In cel mai rau caz esuiezi .Asta inseamna ca nu te omoara nimeni , nu iti ia nimeni un picior daca nu te descurci .Doar inchizi si atat .
Daca esti student si nu platesti taxele de care spui chiar devine interesant . Eu recomand din toata inima sa iti deschizi propria afacere .
Daca crezi ca esti capabil sa conduci un business nu trebuie sa pierzi timpul si trebuie obligatoriu sa te apuci de treaba. O sa urmaresc acest post scris de tine.
Sper sa accepti cele scrise de mine.
Accept, sigur. O afacere proprie nu este chiar pentru oricine. Ca student (fara restante) primesti de la stat gratuitate in anumite taxe pentru a deschide firma, dar atat. Nu esti scutit de la impozite. Iar faza cu impozitul forfetar din acest an a cam terminat toate firmele mici. De aceea nu sustin deschiderea de firme de catre toata lumea, fara resurse sau idei…nu vor reusi decat sa se adanceasca mai mult in datorii si frustrari. Inainte de a-ti deschide o firma trb sa te gandesti bine, sa ai un plan de afaceri, niste bani ca sa poti promova afacerea. Asta ca sa ai succes si sa nu trebuiasca sa o inchizi dupa cateva luni.
Nu iti deschizi doar o societate si atat. Trebuie sa ai o afacere. Intr-adevar forfetarul asta te ucide. Daca afacerea nu iti reuseste apar cu adevarat frustrari. Dar eu mer pe principiul ca trebuie totusi sa incerci.Nu merg pe ideea ca trebuie obligatoriu sa te promovezi. Asta cu promovatul e o chestiune de discutat.
Intr-adevar, incercarea moarte n-are 🙂 Numai ca s-ar putea ca cei care incearca sa ramana cu o mica gaura in buget dupa.
As vrea sa-mi deschid un centru medical de tratament in Galati.care sunt sansele mede de reusita?mentionez ca anul trecut in septembrie mi-am dat licenta si am promovat cu 9,15.am facut voluntariat in periodata 2007-2009in timpul facultatii.
Daca ai inceput prin a pune astfel problema, sansele tale de reusita sunt nule.
“alter edit” e mult prea transant si uiti de ce te-ai apucat de acest post. Nu ca sa descurajezi oamenii si ca sa critice alti blogeri ci ca sa informezi. Atunci informeaza asa cum trebuie!Mai mult de jumatate din cheltuielile mentionate de catre tine sunt optionale si depind de tipul afacerii tale.Daca imi deschid o afacere online nu mai am nevoie de nici un spatiu,nici o consumabila nici de produsul in sine nu am nevoie pe stoc.Plus de asta tinerii pana intr-o anumita varsta fie ca sunt la facultate sau nu au anumite reduceri la impozite.Singurele probleme reale sunt intr-adevar impozitul forfetar,munca in sine si riscul de a da gres. Tu ai un srl? Ai infiintat vreodata orice fel de intreprindere? Vorbesti din ce citesti pe alte bloguri? Daca simti o oarecare ostilitate in comentariul meu imi cer scuze nu asta e intentia.
Da, am un srl, si acel later edit l-am scris tocmai de nervi, pentru ca in 2010 (cand a aparut articolul) s-a bagat si impozitul forfetar (+criza din acea perioada) si la un moment dat nu numai ca trebuia sa dau tot profitul la stat, pe tot felul de impozite, si pe diverse cheltuieli ale firmei dar eventual sa mai adaug si de acasa. Era ideea ca nu deschizi o firma si gata, n-ai nici o responsabilitate. Nu este chiar atat de usor. Si firma mea de atunci era tot online, dar tot aveam cheltuieli, pentru ca daca vrei sa faci totul ca la carte, totul legal, atunci ai nevoie de multe lucruri.
Acum as renunta la a face un srl si as face un pfa sau ii (intreprindere individuala), ar fi mai simplu.
Ok, din cate stiu eu impozitul forfetar nu se mai aplica in momentul asta dar o sa se aplice ori pana la sfarsitul lui 2013 ori de la inceputul anului viitor si se va aplica in domeniul serviciilor.Legat de raspunsul tau sunt perfect de acord ca nu deschizi o firma si gata. O firma costa niste bani si ea in sine nu iti aduce vreun profit.Problema cu pfa-ul e ca iti trebuie diplome,atestari profesionale in timp ce la srl iti poti trece 100 de coduri caen fara sa dai explicatii(cu mici exceptii). Eu am in prezent aceeasi dilema, sa fac srl sau pfa.Desi ma incanta multe aspecte legata de srl ma gandesc la toate taxele si tind sa ma indrept si eu spre pfa. Off topic, foarte tare ca iti poti edita comentariul dupa ce ai dat submit !!
Eu in locul tau mi-as deschide pfa. Bine, depinde si de domeniul de activitate.
Intr-adevar, srl-ul suna mai bine, adica pare mai de incredere decat un pfa. Eu de exemplu daca cumpar ceva, prefer sa cumpar de la srl xxx si nu de la pfa ionut popescu.
Oricum, iti doresc succes!
M-am documentat putin in ultimele zile si am descoperit SRL-D cu aceeasi structura ca un srl doar ca este pentru debutanti,tineri pana in 34 de nai care nu au mai avut un alt srl inainte sau nu au fost asociati la un alt srl.Taxele pentru infiintarea srld sunt 0 si se primesc reduceri pentru maxim 4 angajati. Mai multe o sa aflu de la avocat zilele astea,dar pana acum asta parea cea mai buna forma juridica.