Titlu: Kinshu

Autor: Teru Miyamoto

Numar pagini: 184

Anul aparitiei: 1982

Nota: 7/10

“Brocart de toamna” prezinta o colectie de scrisori intre doi soti, divortati de 10 ani. Aki si Yasuaki se intalnesc din intamplare pe muntele Zao, intr-o telecabina, Aki fiind insotita de fiul ei infirm iar Yasuaki singur, parand a fi stapanit de numeroase probleme.

Cei doi nu indraznesc sa-si adreseze mai mult decat un salut insa vor incepe sa corespondeze. Aki vrea sa afle multe raspunsuri cu privire la motivul despartirii lor. Vrea sa stie de ce Yasuaki era intr-o camera de hotel cu o alta femeie, de ce acea femeie s-a sinucis si de ce a vrut sa-l omoare si pe el. Vrea sa stie de ce nu a luptat mai mult pentru iubirea lor, de ce a acceptat atat de usor divortul.

Yasuaki nu vrea sa ofere multe raspunsuri. Se codeste, nu raspunde o perioada la scrisori, ca pana la urma sa ofere informatii despre amanta sa, Yukako. Era iubita sa din copilarie, o tanara cu probleme, care a considerat ca moartea e singura solutie.

Aki il invinovateste pe Yasuaki pentru fiul ei infirm. Considera ca daca el nu gresea, ea nu s-ar fi recasatorit si ar fi avut un copil sanatos cu Yasuaki. Daca nu s-ar fi recasatorit, nu s-ar fi lovit de aceeasi infidelitate, de data aceasta din partea noului sot. Ca raspuns, Yasuaki incearca sa dezvinovateasca barbatii, pe motivul ca sunt toti la fel, ca infidelitatea este o boala care nu poate fi oprita. El este convins ca barbatii isi iubesc sotiile, chiar daca aleg sa le insele cu alte femei.

Yasuaki povesteste despre viata lui din ultimii 10 ani, umbrita de povara datoriilor, de mafioti japonezi care il urmaresc pentru a recupera bani si de femei pe care nu le-a iubit. Incearca sa isi faca un rost alaturi de Reiko, ultima sa iubita, realizand brosuri si impartindu-le la frizerii si saloane de coafura.

In cele din urma corespondenta inceteaza, lasandu-i pe cei doi cu vietile oarecum mai aranjate decat la inceput. Aki se hotaraste sa divorteze de sotul infidel iar Yasuaki alege sa ramana langa Reiko si sa incerce sa dezvolte afacerea cu promovarea prin brosuri.

“Brocart de toamna” este o carte extraordinara, mi-a placut foarte mult. Are 176 de pagini, a aparut la editura Humanitas si costa 23 lei.

Aici aveti mai multe detalii despre carte (si puteti citi cateva pagini).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.